Güngören Toplum Sağlığı Merkezi Sağlıklı Beslenme ve Obezite Polikliniğine başvuran yetişkin obez kadınların beslenme durumlarının değerlendirilmesi

dc.contributor.advisorAkman, Mehmet
dc.contributor.authorEker, Ilknur
dc.date.accessioned2024-05-27T22:41:44Z
dc.date.available2024-05-27T22:41:44Z
dc.date.issued2017
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractObezite prevelansı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artmaktadır. Modern yaşamın kaçınılmaz sonucu olarak görülen obezite DSÖ tarafından önlem alınması gereken epidemi olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı; Sağlıklı Beslenme ve Obezite polikliniğine başvuran yetişkin obez kadınların beslenme durumunun değerlendirilmesidir. Çalışma Mayıs 2017- Temmuz 2017 tarihleri arasında obezite polikliniğine başvuran 19-64 yaş arası BKİ≥30 kg/m² şartlarına uyan ve araştırmaya katılmaya gönüllü tüm kadınlar üzerinde (144 kadın) yürütülmüştür. Kadınların boy, kilo ve bel çevresi ölçümü yapılmış, obez bireyleri belirlemek için Beden Kütle İndeksi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan anket kişisel bilgiler, beslenme alışkanlıkları ve antropometrik ölçümlerin yer aldığı üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmaya katılan kadınların BKİ ortalaması 35,37±4,78 kg/m²'dir. Kadınların %50'si 1.Derece obezite sınıfında yer almakta iken %18,1'i morbiz obezdir. Obez kadınların yaş, eğitim ve medeni durumu ile BKİ değeri arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). Akşam öğününü atlayan obez kadınların sabah ve öğle öğününü atlayanlara oranla daha yüksek BKİ değerine sahiptir (p<0,05). Üzüntülü bir durumla karşılaştıklarında daha çok yemek yerim diyen obez kadınlar hiç yemek yemeyenlere oranla daha yüksek iştah derecesine sahip bulunmuştur (p<0,05). Yemeğini yavaş yiyen obez kadınların yemeğini çok hızlı yiyenlere oranla iştah derecesi daha düşük saptanmıştır (p<0,05). Çalışmaya katılan obez kadınlar Türkiye ortalamasına oranla daha az sebze tüketirken; ekmek, pilav-makarna grubunu daha çok tercih ettiği belirlenmiştir. Obez kadınlar paketli, işlenmiş ürün olan kahvaltılık gevrek ve cipsi daha çok tüketmektedir. Çalışma sonuçları obez bireylerin beslenme alışkanlıkları doğrultusunda yapılacak çalışmalara katkı sağlayacaktır.
dc.description.abstractObesity prevalence gradually increases all over the world as well as in our country. Obesity is deemed as an inevitable outcome of modern life and considered as an epidemics to be prevented by WHO. The aim of the present study is evaluation of nutrition states of obese women who refers Healthy Nutrition and Obesity polyclinic. The study was conducted on women between 19 and 64 years old with a BMI≥30 kg/m² who referred the polyclinic between May-July 2017(144 women). Body weight, body weight and waist circumference measurements of the women were performed and Body Mass Index was used to detect the obese individuals. The questionnaire used in the research consisted of three main parts including personal information, nutritional habits and anthropometric measurements. Average BMI of the participant women was 35,37±4,78 kg/m². Half of the participants (50%) were at Grade 1 obesity class whereas 18,1% were morbid obese. A statistically significant association was detected between age, educational level and marital status of the obese women and BMI values (p<0.05). The obese women who skip the dinner had higher BMI values than those skipping the breakfast and lunch (p<0.05). The obese women who tend to eat more when they face a sad situation were detected with a higher appetite degree than those who never eat (p<0.05). Appetite level of obese women who eat slowly have a lower appetite degree than fast eaters (p<0.05). The outcomes of the study would contribute to the studies to be conducted on nutritional habits of obese individuals.en_US
dc.identifier.endpage107en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/2826
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RrI-Krk3A-RkF4YfHofuk-uuTEiaJerJVUTfvP2atqpsWKeEB4D2Iq_axL5jejVP
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectBeslenme
dc.subjectBeslenme alışkanlıkları
dc.subjectBeslenme incelemeleri
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectBeslenme ve yeme bozuklukları
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectKadınlar
dc.subjectNutritional habitsen_US
dc.subjectNutrition surveysen_US
dc.subjectObezite
dc.subjectFeeding and eating disordersen_US
dc.subjectWomenen_US
dc.subjectSağlıklı beslenme
dc.subjectObesityen_US
dc.subjectToplum sağlık merkezleri
dc.subjectHealthy nutritionen_US
dc.subjectCommunity health centersen_US
dc.subjectVücut kitle indeksi
dc.subjectBody mass indexen_US
dc.titleGüngören Toplum Sağlığı Merkezi Sağlıklı Beslenme ve Obezite Polikliniğine başvuran yetişkin obez kadınların beslenme durumlarının değerlendirilmesi
dc.titleEvaluation of community Health Center Güngören Healthy Nutrition and Obesity Cli̇ni̇c obese adults admitted to the nutritional status of womenen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files