Alevi Ocağı ritüellerindeki yemek kültürünün gastronomik açıdan değerlendirilmesi; Güvenç Abdal Ocağı örneği

dc.contributor.advisorGök, İlkay
dc.contributor.authorPolat, Emine
dc.contributor.otherGastronomi ve Mutfak Sanatları / Gastronomy and Culinary Arts
dc.date.accessioned2024-08-07T20:18:32Z
dc.date.available2024-08-07T20:18:32Z
dc.date.issued2022
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı / Gastronomi Bilim Dalı
dc.description.abstractYemek kültürü, antropoloji, tarih, sosyoloji, psikoloji, sağlık, din ve gastronomi gibi disiplinleri içine alarak incelenmesi gereken bir olgudur. Çok geniş bir çalışma alanına sahip olan bu kültürün sınırlandırılması açısından, çalışma kapsamı içerisinde; bir alevi ocağındaki ritüeller baz alınarak ocak ve ritüel yemeklerinin ilişkisi ile yola çıkılmıştır. Bu perspektifte çalışmanın amacı; ritüel ve inanç pratikleri içerisindeki yemek kültürüne gastronomik bir bakış sergilemektir. Ayrıca bu ocağa bağlı Tokatlı taliplerin gündelik yaşamındaki yöresel ve geleneksel olarak sürdürdüğü lezzetleri araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda; Güvenç Abdal Ocağı'na bağlı talipler ile derinlemesine görüşmeler yapılıp saha araştırmaları gerçekleştirilmiştir. Yapılan derinlemesine görüşmelerde 5'i kadın 5'i erkek olmak üzere toplam 10 kişi yer almıştır. Gerçekleştirilen saha çalışmalarında ise 3 ayrı talibin evi ve hem Güvenç Abdal Ocağı derneği hem de Sarıgazi ve Maltepe Cemevi kullanılmıştır. Çalışma gerçekleştirilirken, Güvenç Abdal Ocağı'na mensup Tokatlı taliplerin icra ettiği ritüeller içerisindeki yemek kültürüne gastronomik bir bakış sergilenmiştir. Yemek ile kültür ilişkisi araştırılmış ve gündelik yaşantıdan örnekler vererek açıklamalar yapılmıştır. Alevi ritüelleri ya da alevi ritüellerindeki yemek kültürü üzerine yapılacak çalışmalara yön vermek ya da katkı da bulunmakta bu çalışmanın hedefleri arasında yer almaktadır. Anahtar Kelimler: Alevi ritüelleri, İnanç pratikleri, Lokma, Yemek kültürü, Gastronomi.
dc.description.abstractFood culture is a phenomenon that should be examined by taking into account disciplines such as anthropology, history, sociology, psychology, health, religion and gastronomy. In terms of limiting this culture, which has a very large field of study, it is within the scope of the study; based on the rituals in a Alevi ocak, the relationship between the cooker and ritual dishes was set out. The purpose of working in this perspective is; to show a gastronomic view of the food culture within ritual and belief practices. In addition, it is to investigate the local and traditional tastes of from Tokat people's their daily life. For this purpose; In-depth interviews were conducted with the peoples of Güvenç Abdal Ocak and field researches were carried out. A total of 10 people, 5 women and 5 men, took part in the in-depth interviews. In the field studies carried out, the houses of 3 different people's and both Güvenç Abdal Ocak association and Sarıgazi and Maltepe Cemevi were used. During the study, a gastronomic view of the food culture in the rituals performed by Tokat people's belonging to Güvenç Abdal Ocak was exhibited. The relationship between food and culture was investigated and explanations were made by giving examples from everyday life. It is among the objectives of this study to guide or contribute to the studies on food culture in Alevi rituals or in alevi rituals. Keywords: Alevi rituals, Belief practices, Lokma, Food Culture, Gastronomy.en
dc.identifier.endpage149en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/5481
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=5XiSE4yCP_gmnukpMEp65QKa1k8nlPZvpqkMjUC0fc6a1nQc7rH-7GrJpQ8Cw6s0
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.language.isotr
dc.subjectGastronomi ve Mutfak Sanatları
dc.subjectSosyoloji
dc.subjectAleviler
dc.subjectAlevilik
dc.subjectDini tören
dc.subjectGastronomy and Culinary Artsen_US
dc.subjectSociologyen_US
dc.subjectGastronomi
dc.subjectAlawisen_US
dc.subjectGüvenç Abdal
dc.subjectAlawiismen_US
dc.subjectRitualen_US
dc.subjectOcaklar
dc.subjectGastronomyen_US
dc.subjectGüvenç Abdalen_US
dc.subjectYemek kültürü
dc.subjectOcaksen_US
dc.subjectYemekler
dc.subjectFood cultureen_US
dc.subjectDishesen_US
dc.subjectİnançlar
dc.subjectBeliefsen_US
dc.titleAlevi Ocağı ritüellerindeki yemek kültürünün gastronomik açıdan değerlendirilmesi; Güvenç Abdal Ocağı örneği
dc.titleGastronomic evaluation of food culture in Alevi Ocak rituals; example of Ocak Güvenç Abdalen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isOrgUnitOfPublication9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca

Files