Browsing by Author "Hurma, Yasemin"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Master Thesis Çalışan kadınlarda kahvaltı yapma alışkanlığı ve kahvaltıda tüketilen besinler(2015) Hurma, Yasemin; Merdol, TürkanBu araştırma, çalışan kadınların sabah kahvaltısı yapma alışkanlığını, kahvaltı yapmalarını etkileyen etmenleri ve kahvaltıda tükettikleri besinleri belirlemek amacıyla Kocaeli İzmit Seka Devlet Hastanesi'nde yapılmıştır. Araştırma Ocak-Haziran 2014 tarihinde Kocaeli İzmit Seka Devlet Hastanesi'nde çalışan 275 kadın çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler SPSS ve BEBIS programlarıyla analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan çalışan kadınların %85,1'inin öğün atladığı bulunmuştur. Kadınların %41,5'i kahvaltı, %32,7'si öğle ve %10,9'u akşam öğününü atlamaktadır. Bu sonuçlara göre sabah kahvaltısının günün en çok atlanan öğünü olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan 275 kadının %49,5'i her gün düzenli sabah kahvaltısı yapmakta, %50,5 'i ise çeşitli nedenlerden dolayı sabah kahvaltısı yapmamaktadır. Kadınların %41,0'ı zamanları olmadığı ve işe geç kalmamak için kahvaltı yapmamaktadır. Beden Kitle İndeksi normal olan kadınların sabah kahvaltısı yapma alışkanlığı daha fazladır (p≤0,05). Kahvaltı yapan kadınların %22,9'u uyandıktan sonraki ilk 1 saatte kahvaltı yapmaktadırlar. Kadınların %55,7'si kahvaltıyı iş yerinde yapmaktadırlar. Düzenli kahvaltı yaptığını belirten kadınlar kahvaltıda, beyaz ekmek (%39,6), yumurta (%13,5), beyaz peynir (%48,4), siyah zeytin (%30,5), poğaça (%6,9), simit (%4,4) gibi besinleri; içecek olarak ise çayı (%76,7) tercih etmektedirler. Araştırmaya katılan kadınların büyük çoğunluğu kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu (%94,2) ve kahvaltı yapılmadığında iş performanslarının düştüğünü (%84,7) belirtmişlerdir. Araştırma sonucunda; çalışan kadınlarda sabah kahvaltısının günün en çok atlanan öğünü olduğu ve kahvaltı yapmayan kadın sayısının yapanların sayısına göre daha fazla olduğu bulunmuştur. Kurum yöneticileri tarafından çalışanlarına yönelik kahvaltının önemi, sağlık ve iş performansı üzerinde oluşturduğu olumlu etkilerin anlatıldığı hizmet içi eğitimler planlanması kahvaltı alışkanlığı geliştirmek için yararlı olabilir. Anahtar Kelimeler: Kahvaltı, Kadın, BKI (Beden Kitle İndeksi)