Çalışan kadınlarda kahvaltı yapma alışkanlığı ve kahvaltıda tüketilen besinler
No Thumbnail Available
Date
2015
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bu araştırma, çalışan kadınların sabah kahvaltısı yapma alışkanlığını, kahvaltı yapmalarını etkileyen etmenleri ve kahvaltıda tükettikleri besinleri belirlemek amacıyla Kocaeli İzmit Seka Devlet Hastanesi'nde yapılmıştır. Araştırma Ocak-Haziran 2014 tarihinde Kocaeli İzmit Seka Devlet Hastanesi'nde çalışan 275 kadın çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler SPSS ve BEBIS programlarıyla analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan çalışan kadınların %85,1'inin öğün atladığı bulunmuştur. Kadınların %41,5'i kahvaltı, %32,7'si öğle ve %10,9'u akşam öğününü atlamaktadır. Bu sonuçlara göre sabah kahvaltısının günün en çok atlanan öğünü olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan 275 kadının %49,5'i her gün düzenli sabah kahvaltısı yapmakta, %50,5 'i ise çeşitli nedenlerden dolayı sabah kahvaltısı yapmamaktadır. Kadınların %41,0'ı zamanları olmadığı ve işe geç kalmamak için kahvaltı yapmamaktadır. Beden Kitle İndeksi normal olan kadınların sabah kahvaltısı yapma alışkanlığı daha fazladır (p≤0,05). Kahvaltı yapan kadınların %22,9'u uyandıktan sonraki ilk 1 saatte kahvaltı yapmaktadırlar. Kadınların %55,7'si kahvaltıyı iş yerinde yapmaktadırlar. Düzenli kahvaltı yaptığını belirten kadınlar kahvaltıda, beyaz ekmek (%39,6), yumurta (%13,5), beyaz peynir (%48,4), siyah zeytin (%30,5), poğaça (%6,9), simit (%4,4) gibi besinleri; içecek olarak ise çayı (%76,7) tercih etmektedirler. Araştırmaya katılan kadınların büyük çoğunluğu kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu (%94,2) ve kahvaltı yapılmadığında iş performanslarının düştüğünü (%84,7) belirtmişlerdir. Araştırma sonucunda; çalışan kadınlarda sabah kahvaltısının günün en çok atlanan öğünü olduğu ve kahvaltı yapmayan kadın sayısının yapanların sayısına göre daha fazla olduğu bulunmuştur. Kurum yöneticileri tarafından çalışanlarına yönelik kahvaltının önemi, sağlık ve iş performansı üzerinde oluşturduğu olumlu etkilerin anlatıldığı hizmet içi eğitimler planlanması kahvaltı alışkanlığı geliştirmek için yararlı olabilir. Anahtar Kelimeler: Kahvaltı, Kadın, BKI (Beden Kitle İndeksi)
This research was conducted to determine breakfast habits, affecting factors and foods consumed at breakfast by women working in Kocaeli İzmit Seka Goverment Hospital. The research was carried out January-June 2014 on 275 women working in Kocaeli İzmit Seka Hospital. Data were analyzed with the SPSS and BEBIS programs. It was found that 85.1% of working women participating in the research skip meals. The percentages of skipping breakfast, lunch and dinner are 41.5, 32.7 and 10.9 respectively. According to these results breakfast was the most often skıpped meal of the day. 49.5% of 275 women participating in the research have regular breakfast every day. Reasons mentioned for not having breakfast are, havıng no time and not to be late for work. The women whose body mass index is normal consumed breakfast more often (p≤0.05). 22.9% of the women have breakfast in the first 1 hour after they wake up. 55.7% of the women have breakfast at work. According to the research the working women prefer white bread(39.6%), eggs(13.5%), white cheese(48.4%), black olives(30.5%), pastry(6.9%) and bagels (4.4%) as food; tea (76.7%) as drink at breakfast. Most of the women who joined the research specified that breakfast is the most important meal of a day (99.2%) and if they don't have breakfast, their work performance decreases (84.7%). At the end of the research, it was found that breakfast is the most often skipped meal of the day for the working women. And the number of women having no breakfast is more than the number of the women having breakfast. Planning in-service training on the importance of breakfast for the workers by the corporate managers may be useful to help develop the breakfast habit of workers. Keywords: Breakfast, Woman, BMI(Body Mass Index)
This research was conducted to determine breakfast habits, affecting factors and foods consumed at breakfast by women working in Kocaeli İzmit Seka Goverment Hospital. The research was carried out January-June 2014 on 275 women working in Kocaeli İzmit Seka Hospital. Data were analyzed with the SPSS and BEBIS programs. It was found that 85.1% of working women participating in the research skip meals. The percentages of skipping breakfast, lunch and dinner are 41.5, 32.7 and 10.9 respectively. According to these results breakfast was the most often skıpped meal of the day. 49.5% of 275 women participating in the research have regular breakfast every day. Reasons mentioned for not having breakfast are, havıng no time and not to be late for work. The women whose body mass index is normal consumed breakfast more often (p≤0.05). 22.9% of the women have breakfast in the first 1 hour after they wake up. 55.7% of the women have breakfast at work. According to the research the working women prefer white bread(39.6%), eggs(13.5%), white cheese(48.4%), black olives(30.5%), pastry(6.9%) and bagels (4.4%) as food; tea (76.7%) as drink at breakfast. Most of the women who joined the research specified that breakfast is the most important meal of a day (99.2%) and if they don't have breakfast, their work performance decreases (84.7%). At the end of the research, it was found that breakfast is the most often skipped meal of the day for the working women. And the number of women having no breakfast is more than the number of the women having breakfast. Planning in-service training on the importance of breakfast for the workers by the corporate managers may be useful to help develop the breakfast habit of workers. Keywords: Breakfast, Woman, BMI(Body Mass Index)
Description
Keywords
Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics