Savaş, Sinan
Loading...
Name Variants
Sinan, Savaş
Savas, S.
SAVAŞ Sinan
SAVAS Sinan
Sinan Savaş
Savas, Sinan
Savas Sinan
Savaş, S.
Sinan SAVAŞ
Savaş, Sinan
Sinan Savas
Sinan SAVAS
Savaş Sinan
S., Savaş
Savas, S.
SAVAŞ Sinan
SAVAS Sinan
Sinan Savaş
Savas, Sinan
Savas Sinan
Savaş, S.
Sinan SAVAŞ
Savaş, Sinan
Sinan Savas
Sinan SAVAS
Savaş Sinan
S., Savaş
Job Title
Dr.Öğr.Üyesi
Email Address
sinan.savas@okan.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output
1
Articles
0
Citation Count
0
Supervised Theses
1
1 results
Scholarly Output Search Results
Now showing 1 - 1 of 1
Master Thesis Türkiye'de bulunan orta ölçekli otel işletmelerinde endüstriyel mutfaklar ve mekansal organizasyonunun verimliliği üzerine bir araştırma(2024) Çebi, Sena; Savaş, Sinan; Mimarlık / ArchitectureOteller belirli kalite ve standartlar çerçevesinde sürekli yemek hizmeti sunan ve turizm sektörünün hızla gelişen alanlarından biridir. Yeme, içme işletmelerinin en karmaşık yapısı çoğunlukla arka planda görünmeyen mutfaklardır. İş akış planlaması, hijyen ve iş güvenliği kriterleri, temiz ve kirli alan tanımı, üretim, imalat ve servis sirkülasyonlarının doğru kurgusu işletmelerde verimlilik olarak geri dönmektedir. Uzun vadeli bir yatırım için verimlilik tanımı, personel cephesinde emek, iş çıktısı ve zaman yönetimi ile motivasyona dönüşürken tüketiciye doğrudan yansıması işletmeyi başarılı kılmaktadır. Tasarım sürecinde mutfaktaki üretim fonksiyonunun baştan öngörülerek planlanması işletmede kar maksimizasyonunu beraberinde getirmektedir. Buradan yola çıkarak mutfakların yapıdaki konumu, içerdiği mahaller ve birbirleri ile olan ilişkinin planlanması, kullanılacak uygun malzeme ve teknik ekipmanların belirlenmesi, iş modeline özgün çözümlerin üretilmesi gerekmektedir. Tasarımcı, yönetmeliklerin yanı sıra, tecrübeli şef, endüstriyel mutfak imalatçıları veya uygulayıcılarından geri bildirim alarak bu çözüm sürecini yürütebilir. Araştırma, yukarıda belirtilen sektörel bulgular sonucu endüstriyel mutfak alanında tasarım sürecinde bulunacak mimar ve iç mimarlara geri bildirim sağlayabilecek bir kaynak oluşturmak üzere yapılmıştır. Ülkemizde mutfak tasarımı söz konusu olduğunda yatırımcılar genellikle mutfağın işlevselliğini ve verimliliğini, alanında uzman kişilerle planlamak yerine; alışılagelmiş tasarımları bilinçsizce uygulamayı tercih etmektedir. Mekan tasarımcıları için kuver sayısı öneminin daha yüksek oluşundan dolayı, genelde mutfak alanlarını olması gerekenden daha kısıtlı metrajlarda çözmeye çalıştıkları görülmüştür. İş modeli çerçevesinde ideal mutfak tek kişi tarafınca değil, alanında uzman tasarımcı, mimar, iç mimarca, yatırımcı ve mutfaktan sorumlu olacak şef kişilerine danışılarak, iş akış sürecine göre mekan tasarlanmalıdır. Tasarımcı ekibin amacı doğru planlanmış bir mutfak kurgulayarak mutfak içi tüm mahalleri kendi içinde akıcı bir şekilde işletmektir. Mutfak girdi ve çıktılarının planlaması, iş akışındaki süreç yönetimini doğrudan etkilerken akılcı çözümler, zamandan, iş gücünden, kaynaklardan ve personel sayısı gibi pek çok etkenden mali kazanç sağlayabilmektedir. Verimli iş ortamı aynı zamanda personel verimliliğini de yukarıya taşıyarak işletmeye ayrıca katkı sağlayacaktır. Çalışmaya, çalışmanın amacı, kapsamı, yöntemi ve konuyla ilgili saptanan problemler ve bu problemlerin çözümleri ile ilgili yöntemleri açıklanarak başlanmıştır. Yöntemler endüstriyel mutfaklarda iş başı yapmış kişiler ile anket çalışması yapılarak saptanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde otel tanımları ve otellerin hizmet şartları kapsamında sınıflandırılması anlatılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde mutfak tanımları, tarihçesi ve mutfak tipolojilerinden bahsedilmiş, örnek projeler ile desteklenmiştir. Tipolojiler kendi içinde alan kısıtlamalarına göre mutfaklar, biçimlerine, işlevlerine ve kültürlerine göre mutfaklar olmak üzere üç alt başlıkta incelenmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde endüstriyel mutfak tasarım kriterleri, depolama, hazırlama, pişirme, bulaşıkhane ve servis çıkışı mahalleri açıklanmıştır. Bu mahallerde kullanılan temel ekipmanlar anlatılmış örnekler ve görseller ile desteklenmiştir. Bununla birlikte orta ölçekli otel kavramı detaylıca incelenmiştir. Çalışmanın beşinci bölümünde otel işletmelerinde endüstriyel mutfak kriterleri, otellerin barındırdığı mutfak çeşitleri kapsamında açıklanmıştır ve altı adet şehir oteli, mutfak mahallerinin metrajları kapsamında karşılaştırılmıştır. Bununla birlikte şehir otelleri mutfaklarında iş başı yapmış mutfak çalışanları ile bir anket araştırması yapılmış, bu anket ile katılımcıların görüş ve deneyimlerini ölçmek, veri toplamak, hipotezleri test etmek, farklı faktörlerin etkilerini incelemek amaçlanmıştır.