Alcan Gezginci, Pelin

Loading...
Profile Picture
Name Variants
P.,Alcan Gezginci
P. A. GEZGiNCi
P. A. GEZGINCI
Gezginci Pelin Alcan
Pelin Alcan GEZGINCI
GEZGiNCi Pelin Alcan
Pelin Alcan GEZGiNCi
Pelin A. Gezginci
Pelin, Alcan Gezginci
P. Alcan Gezginci
GEZGINCI Pelin Alcan
Gezginci, A.
Gezginci, P.
P., Alcan Gezginci
Alcan Gezginci, Pelin
Gezginci, Alcan
Pelin Alcan Gezginci
P. A. Gezginci
Gezginci, Pelin
Gezginci, Pelin Alcan
Alcan, Pelin
Job Title
Dr.Öğr.Üyesi
Email Address
pelin.alcan@okan.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

3

Articles

0

Citation Count

0

Supervised Theses

3

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Master Thesis
    Eş zamanlı mühendislikte üretime ve montaja uygun tasarım ve bir QFD uygulaması
    (2024) Acungan, Muzaffer Cihat; Gezginci, Pelin Alcan; Endüstri Mühendisliği / Industrial Engineering
    Bu çalışmada, eş zamanlı mühendislik metodolojisine ait tasarım süreçlerinden olan üretime ve montaja uygun tasarım yaklaşım kuralları uygulanarak bir uygulama yapılmıştır. Uygulama olarak tek dingilli römorklar gibi faydalı yük taşıyan ve manevra kabiliyeti olmayan yapıların taşınmalarını sağlayacak bir araca ait iki farklı tasarım yapılmıştır. İlk tasarımda sıralı mühendislik yaklaşımı ile geleneksel tasarım süreçlerine uyularak bir tasarım gerçekleştirilmiştir. Daha sonra eş zamanlı mühendislik yaklaşımı uygulanarak ve bu yaklaşım süreçlerinden olan üretime ve montaja uygun tasarıma ait kurallara göre ikinci bir tasarım yapılmıştır. Bu iki farklı tasarım sonuçları Boothroyd & Dewhurst DFA analizine göre kıyaslanmıştır. Bu kapsamda eş zamanlı mühendislik ve sıralı mühendislik arasındaki farklar ele alınmış ve eş zamanlı mühendislikle ilgili detaylı bilgiler verilmiştir. Eş zamanlı mühendislik yaklaşımının avantajları ve uygulama alanları anlatılmış ve eş zamanlı mühendislik tasarım süreçleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. Eş zamanlı mühendislik tasarım süreçlerinden montaja uygun tasarım ve üretime uygun tasarım yöntemleri detaylı bir şekilde ele alınmış ve bu iki yaklaşımın beraber uygulandığı üretime ve montaja uygun tasarım yöntemi üzerinde durulmuştur. Üretime ve montaja uygun tasarım sürecinin avantajları ve uygulama zorluklarından bahsedilmiş ve bu süreci etkileyen faktörler belirtilmiştir. Sonuç olarak eş zamanlı mühendislik tasarım süreçlerinden üretime ve montaja uygun tasarım yöntemi uygulanması ile toplam parça sayısı, montaj süresi, montaj maliyeti, montaj verimliliği, üretim maliyeti, toplam maliyet ve toplam araç ağırlığındaki farklılıklar kıyaslanacaktır.
  • Master Thesis
    Sanayide hibrit proje yönetimi ve yalın yaklaşımı
    (2024) Gençalp, Emrah; Alcan, Pelin; Endüstri Mühendisliği / Industrial Engineering
    Bu yüksek lisans tezi, sanayide projelerin etkin bir şekilde yönetilmesi için hibrit proje yönetimi ve yalın yaklaşımın birleştirilmesini ele almaktadır. Geleneksel proje yönetimi modelleri, hızla değişen sanayi ortamında sıklıkla yetersiz kalabilir. Bu tez, hibrit proje yönetiminin, geleneksel ve çevik metodolojilerin entegrasyonuyla projelerin başarılı bir şekilde yönetilmesine olanak tanıdığına odaklanmaktadır. Ayrıca, yalın üretim prensiplerinin proje yönetimi süreçlerine entegre edilmesiyle elde edilen avantajlar incelenmektedir. Yalın yaklaşım, israfları azaltma, süreçleri optimize etme ve müşteri odaklı bir yaklaşım benimseme konularında sağladığı faydalarla bilinmektedir. Bu tez, hibrit proje yönetimi ve yalın prensiplerin birleşimiyle elde edilen sinerjiyi vurgulayarak, sanayi projelerinin başarı şansını artırmayı amaçlamaktadır. Tezin sonuçları, sanayi alanındaki profesyoneller, proje yöneticileri ve akademisyenler için önemli ipuçları sunarak, projelerin daha etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir
  • Master Thesis
    Dron istasyonları için yer belirleme ve bir uygulama
    (2024) Güngör, Buse; Gezginci, Pelin Alcan; Endüstri Mühendisliği / Industrial Engineering
    Yangınlar iklim krizinin beklenmeyen anlarında veya insan kaynaklı etkilerin şiddetli ve öngörülemeyen yerlerde meydana geldiği durumlarda müdahale zor olabilir. Bu, insanların zarar görmesi veya coğrafyanın müdahaleyi imkânsız kılması nedeniyle ortaya çıkabilir. Sonuç olarak, bölgedeki küçük yangınlar, yayılmadan önce ateş topları ve dronlarla söndürülecektir. Bu yangın topları için dron şarjının sadece bakımı değil, aynı zamanda bu toplar için dron şarj istasyonlarının kurulması, tesis planlama sorununu ele almayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, NASA'dan elde edilen ve Kaggle'dan alınan 2000'den 2021'e kadar Türkiye'deki yangın verilerini içeren bir veri kümesi, veri analizi, özellik mühendisliği ve özellik çıkarma için kullanıldı. Ayrıca, en sık görülen yangın türü olan 'bitki örtüsü yangını' seçildi ve Antalya'da bu tür yangınların en çok meydana geldiği tarih ve konum belirlendi. Bu bölgede uygun dron istasyonlarını kurmak için en uygun algoritmalar, Spektral Kümeleme, K-Ortalama ve DBSCAN olarak belirlendi. Tesis konumu problemi için matematiksel model karışık tam sayılı doğrusal programlama bu amaçla geliştirildi. NP-Zor bir problem olduğundan, optimal sonuçlar meta sezgisel yöntemlerden biri olan genetik algoritma kullanılarak elde edildi.