Erdoğan Taycan, Serap

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Erdoğan Taycan, Serap
S. E. Taycan
Taycan S.
TAYCAN Serap Erdogan
Serap, Erdoğan Taycan
Serap Erdogan TAYCAN
Taycan, S.
S., Erdoğan Taycan
Serap Erdoğan Taycan
S. E. TAYCAN
S. Erdogan Taycan
Taycan, Serap
Taycan, E.
Taycan Serap Erdoğan
S. Erdoğan Taycan
Taycan, Erdoğan
Erdoğan Taycan S.
Taycan, Erdogan
TAYCAN Serap Erdoğan
Erdogan-Taycan S.
Serap Erdoğan TAYCAN
Serap Erdogan Taycan
Serap E. Taycan
Taycan Serap Erdogan
S.,Erdoğan Taycan
Taycan, Serap Erdogan
Taycan, Serap Erdoğan
Taycan, Serap Erdogan
Taycan, Serap Erdoğan
Job Title
Prof.Dr.
Email Address
serap.erdogan@okan.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

2

Articles

1

Citation Count

0

Supervised Theses

0

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Review
    Citation Count: 0
    Childhood Traumatic Experiences and Dissociative Symptoms in Patients with Parasomnia
    (Galenos Publ House, 2021) Dogan, Fatma; Icten, Sacit; Taycan, Serap Erdogan; Psikoloji / Pshchology
    Objective: Parasomnias are sleep disorders that are characterised by abnormal or unwanted movements, behaviours, emotions, perceptions, dreams and autonomic nervous system dysfunction. This study aimed to investigate the presence of childhood traumatic experiences and dissociative symptoms in patients with parasomnia. Materials and Methods: This study included 38 patients with parasomnias and 40 patients with obstructive sleep apnoea syndrome (OSAS), who were diagnosed according to International sleep disorders classification 3 in the sleep outpatient clinics of Istanbul Provincial Health Directorate Istanbul 2nd Division Public Hospitals Association Sleep Disorders Diagnosis and Treatment Centers, between March 2018 and July 2018. All participants were evaluated with the childhood trauma scale, dissociative experience scale (DES), Beck depression scale and Beck anxiety scale. Mediator analyses were applied to process data. Results: A significant difference was found between the parasomnia and OSAS groups in terms of the cut-off scores of the childhood trauma questionnaire (childhood trauma questionnaire; p=0.004) and depressive symptoms (p=0.005). No significant differences were found in terms of DES scores (p=0.456) and anxiety symptoms (p=0.934). A significant difference was noted in the scores of the sexual abuse (p=0.038) and emotional abuse (p=0.001) subscales of childhood trauma questionnaire. No significant difference was found in other subscales. Conclusion: The finding that childhood trauma is higher in patients in the parasomnia group than in those in the control group emphasises the importance of cooperation with psychiatrists in order to diagnose and treat these patients.
  • Article
    Citation Count: 0
    Acil Serviste Hasta Yakınları Öfke Seviyesi ve Düşünce Özellikleri İlişkisi: Pilot Çalışma
    (2023) Yaşar, Alişan Burak; Gündoğmuş, İbrahim; Taycan, Serap Erdoğan; Özdel, Kadir; Türkçapar, Mehmet Hakan; Usta, Dilara; Psikoloji / Pshchology
    Şiddete yönelik müdahalelerin planlanması için mevcut çalışma acil servis bekleme salonundaki hasta yakınlarının öfke ve şiddete eğilimleri ile bilişsel çarpıtmaları arasındaki olası bağıntıların belirlenmesine odaklanmaktadır. Kesitsel tipteki mevcut çalışma acil servise başvuran hastaların çalışmaya katılmayı kabul eden 37 yakını ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara Sosyodemografik veri formu, Sürekli Öfke-Öfke Tarz Ölçeği (SÖÖTÖ), Şiddet Eğilim Ölçeği, Düşünce Özellikleri Ölçeği (DÖÖ), Öznel Düşünceler İnanç Ölçeği (ÖDİÖ) ve Öznel Öfke ve Sıkıntı Ölçeği (ÖÖSÖ) uygulanmıştır. Çalışmaya dâhil edilen katılımcıların yaş ortalaması 31,83±10,35 yıldı ve 21’i (%56,8) kadındı. Düşünce özellikleri ölçeği “-meli, –malı ifade” ile SÖÖTÖ skoru ile arasında olumlu yönde istatiksel olarak anlamı bir korelasyon bulunmuştur (r=0,480, p=0,020). Düşünce özellikleri ölçeği “hep ya da hiç” alt boyutu ile ÖÖSÖ Sıkıntı skoru arasında olumlu yönde istatiksel olarak anlamı bir korelasyon bulunmuştur (r=0,445, p=0,038). Öznel öfke ve sıkıntı ölçeği Sıkıntı ve Öfke skorları arasında pozitif yönlü istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,830, p<0,001). Öznel düşünceler inanç ölçeği doktor skoru ile hemşire (r=0,694, p<0,001) ve sağlık personeli (r=0,546, p<0,001) skorları arasında ve hemşire ve sağlık personeli skorları (r=0,683, p<0,001) arasında pozitif yönde istatiksel olarak anlamı bir korelasyon bulunmuştur. Çalışmamız acil serviste hasta yakınlarının öfkeleri ile bilişsel çarpıtmalar arasında ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bu bağlamda sonuçlarımızın şiddet uygulayan bireylerin tanınmasında faydalı olacağı düşünülebilir. Bu konuya yönelik daha geniş örneklemli çalışmaların yapılmasının gerektiği açıktır.