Çalışan ve çalışmayan kadınların beslenme durumu ile antropometrik ölçümlerinin değerlendirilmesi

No Thumbnail Available

Date

2017

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışma ile çalışan ve çalışmayan kadınların sağlıklı beslenme kavramı ve beslenme alışkanlıklarına yönelik tutum ve davranışlarını, beslenme bilgilerini ve alışkanlıklarını belirleyebilmek amaçlanmıştır. Çalışan ve çalışmayan kadınların besin seçimini etkileyen faktörler, sağlıklı beslenme kavramlarının değerlendirilmesi, beslenme düzeyleri ile ilgili kişisel fikirleri, sağlıksız beslenme nedenleri vb.bilgilerin olduğu anketle veriler toplanmış ve incelenmiştir. Çalışma, Haziran 2017 / Temmuz 2017 tarihleri arasında İstanbul Bakırköy ilçesinin Ataköy Konakları sitesinde yaşayan kişilerle gönüllülük esasına dayanılarak hazırlanmıştır. Örneklem; sitede yaşayan 18-65 yaş aralığındaki çalışan ve çalışmayan 200 evli kadın bireyden oluşmaktadır. Katılımcıların %45,5'i çalışan kadınlardan, %54,5'i ise çalışmayan kadınlardan oluşmuştur. Kadınların yaş ortalaması 39,93 ± 8,81 yıldır. Kadınların beden kütle indeksi (BKİ) ortalaması 24,37 ± 3,68 kg/m2'dir. Araştırmada, uygulanan anketler yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmış, antropometrik ölçümleri (boy uzunluğu, vücut ağırlığı, bel ve kalça çevresi) alınmıştır. Anket formunun düzenlenmesinde çoktan seçmeli ve açık uçlu sorular kullanılmıştır. Araştırmada çalışan kadınların daha genç yaşta olduğu, çalışan kadınların çoğunun üniversite mezunu olduğu, çalışmayan kadınların lise mezunu olduğu belirlenmiştir. Çalışan kadınların ana öğünlerini düzenli yaptığı, çalışan ve çalışmayan kadınlar arasında atlanan öğünlerle ara öğün yapma durumları ve atıştırmalık tüketim durumları açısından herhagi bir farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir. Çalışan kadınların uyku süresi ortalaması, çalışmayan kadınların ortalamasından anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Çalışan kadınların günlük diyetlerinde aldığı yağ yüzdesi yüksek; lif düzeyleri ise çalışmayan kadınlara göre daha düşük bulunmuştur. Meslekler arasında beden kütle indeksi (BKİ) ortalamaları açısından bakıldığında; ev hanımlarının (%47,5) BKİ ortalaması, öğrenci (%0,5), sağlık çalışanı (%4,5) ve diğer mesleklerden (%38) olanlardan yüksek bulunmuştur. Araştırmada, örneklem grubu içerisinde çalışan kadınlar ile çalışmayan kadınlar arasında incelenen nitelikler arasında belirgin düzeyde farklılıklar görülmemiştir. Fakat özellikle yaş ortalaması, ana öğünlerin düzenli yapılıyor olması, kadınların yağ yüzdesi ve lif alımlarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılıklar olduğu görülmektedir. Araştırmamızda genel olarak çalışan ve çalışmayan kadınların beslenme düzenleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Yeterli beslenme, Sağlıklı beslenme, Dengeli beslenme, Antropometri
This reaserch aims to determine feeding behaviour and nutritional habits of women based on their knowledge. The factors that effects their choices; including unhealty nutrition reasons and personal opinions about feeding habits, be mentioned in this reaserch. All data inferences obtained from this survey. The main parameters are; employement / unemployment and educational difference based on women desicion-making in nutritional behaviour in their life. Survays made in June/July 2017 in Istanbul Bakırköy district with the householders of 'Ataköy Konakları' site. This survey is based on voluntariness. Volunteers are made of 200 people employed / unemployed married women ages between 18-65 years old. Majority of the survey compose of unemployed women which is (%) 54.5 in percentage. The other portion %45.5 is composed of employed women. The average age of the participants are 39.93 +,- 8.81 years old. Participants has an average of 24.37+,- 3.68kg/m^2 body/mass index. Surveys performed in face-to-face method and consist of anthropometric measurement(height , body, weight, waist and hip curcimference). Questionnaire form of the survey composed both multiple questions and open-ended questions. The result of the research shows that, employed women are much more younger than unemployed women and they are mostly graduated from university. On the other side, unemployed women mostly graduated from hight school. There is a difference in eating main dishes (meals) between employed and unemployed women. Employed women are more intended to eat main dishes on time compared to unemployed ones. Contrary of this, both employed and unemployed women are equally skip a meal and eat almost same snack food in free their free. There will be no major difference found in this behaviour. Employed women are sleeping less compared to unemployed women. Besides, employed women consumes more fat-included products and consumes less fiber-included products and foods in their daily dietary routine. There will be no major difference found between employed and unemployed women in this research. However; age average, regular main dish consumption, body fat percentage and fiber food intake differs in statistical way. Overall, as a summary, we couldn't find any significant difference between employed and unemployed women in terms of nutritional behaviour. Key Words: Nutritional behaviour, Healthy diets, Balanced nutrition, Anthropometry

Description

Keywords

Beslenme ve Diyetetik, Antropometri, Beslenme, Beslenme bozuklukları, Nutrition and Dietetics, Beslenme değerlendirmesi, Anthropometry, Nutrition, Beslenme durumu, Nutrition disorders, Nutrition assessment, Beslenme incelemeleri, Nutritional status, Kadınlar, Nutrition surveys, Women, Çalışan kadınlar, Working women

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

96