Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren 6 – 15 yaş aralığındaki çocukların beslenme alışkanlıklarının saptanması

No Thumbnail Available

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışma İstanbul ili Gaziosmanpaşa ilçesinde bulunan özel bir sağlık merkezine 01.09.2016-28.02.2017 tarihleri arasında başvurup en az 3 kez üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı almış, 6-15 yaş arasındaki 125 çocuk üzerinde yapılmıştır. Araştırma, çocukların beslenme alışkanlıklarını saptamak amacıyla planlanan kesitsel bir çalışmadır. Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların yaş ortalaması 8,54 yıl olarak tespit edilmiştir. Çocukların beden kütle indeksine göre persentil değerlerine bakıldığında %3,2'sinin çok zayıf, %3,2'sinin zayıf, %46,4'ünün normal kilolu, %24,8'inin hafif şişman ve %22,4'ünün şişman olduğu görülmüştür. Çalışmada çocukların doğum ağırlıkları ortalaması 3,274 kg olarak saptanmıştır. Çocuklar persentil değerlerine göre gruplandırıldığında; doğum ağırlıkları ortalamaları, normalin altında persentil (ortalama 2,688 gram) ile normal (ortalama 3,260 gram) ve normalin üzerinde persentil grupları (ortalama 3,366 gram) arasındaki fark anlamlı çıkmıştır (p<0,05). Katılımcıların %71,2'sinin öğün atladığı ve bu öğünün en çok sabah kahvaltısı (%43,5) olduğu görülmüştür. Çocukların %62,4'ünün yemek seçtiği ve bu öğünün en çok zeytinyağlı sebze yemekleri (%31,6) olduğu belirlenmiştir. Besin tüketim sıklıkları incelendiğinde çocukların en sık ve fazla tükettikleri besinin ekmek olduğu ve bunu %71 oranıyla her gün tükettikleri çikolata, gofret ve şekerin izlediği görülmüştür. Çocukların genel olarak sağlıklı beslenme alışkanlıkları bulunmamaktadır. Bu durum bağışıklık sistemlerinin zayıflamasına ve tekrarlayan hastalıklara neden olabilmektedir. Katılımcıların persentil gruplarına göre beslenme alışkanlıkları arasında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir (p>0,05). Bu konuda daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu, Enfeksiyon ve beslenme, Bağışıklık sistemi ve beslenme, Adolesan beslenmesi, Çocuk beslenmesi.
This study was carried out on 125 children aged between 6-15 years who applied to a private health center in Gaziosmanpaşa province of Istanbul between the dates of 01.09.2016-28.02.2017 and received at least 3 times upper respiratory tract infection. This is a cross-sectional study planned to determine the eating habits of children. Children with recurrent upper respiratory tract infection had an average age of 8.54 years. When the percentile values of the children are examined according to their body mass index; 3.2% are very underweight, 3.2% are underweight, 46.4% have normal weight, 24.8% are overweight and 22.4% are obesity. The average birth weight of children in the study was determined as 3.274 kg. When children are grouped according to percentile values; birth weight averages were significantly different between below normal percentile (average 2.688 grams) and normal percentile (average 3.260 grams) and above normal percentile groups (average 3.366 grams) (p<0.05). It was observed that 71.2% of the participants skipped meals and this meal was mostly breakfast (43.5%). It was determined that 62.4% of the children were choosy in eating and chosen meal was mostly olive oil-braised vegetable dishes (31.6%). When the frequency of food consumption is examined, it is seen that the most frequently consumed foods among children are bread; and chocolate, water, sugar are consumed daily 71% after bread. Children, generally, don't have healthy eating habits. This can lead to weakened immune systems and recurrent diseases. There wasn't significant difference in eating habits of participants according to percentile groups (p>0.05). More comprehensive studies are needed in this regard. Keywords: Recurrent upper respiratory tract infection, Infection and nutrition, Immune system and nutrition, Adolescense nutrition, Child nutrition.

Description

Keywords

Beslenme ve Diyetetik, Beslenme, Enfeksiyon, Solunum yolları enfeksiyonları, Nutrition and Dietetics, Nutrition, Çocuk beslenmesi, Infection, Respiratory tract infections, Çocuklar, Child nutrition, İmmün sistem, Children, Immune system, İmmünite, Immunity

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page