Pandemi sürecinde covid-19 klinikleri ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin covıd-19 fobisi, anksiyete ve depresyon düzeylerinin belirlenmesi

No Thumbnail Available

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışma, pandemi sürecinde COVID-19 klinikleri ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin COVID-19 fobisi, anksiyete ve depresyon düzeylerinin belirlenmesi amacıyla kantitatif, tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Örneklemi, pandemi sürecinde aktif çalışan yoğun bakım hemşireleri ve pandemi servis hemşireleri oluşturmuştur. Veriler gönüllü olan 253 hemşireden Google Form aracılığıyla 20.11.2021-21.12.2021 tarihleri arasında online olarak toplanmıştır. Araştırma verileri, 31 adet sorudan oluşan 'Demografik Soru Formu', 'Koronavirüs-19 Fobisi (CP19-S) Ölçeği', 'Beck Depresyon Envanteri (BDE)' ve 'Koronavirüs Anksiyete Ölçeği (OCS)' ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Shapiro-Wilk testi, Kruskall-Wallis testi, Mann-Whitney U testi ve Spearman's korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin Koronavirüs-19 Fobisi Ölçeği puan ortalaması 70,4±19,36, Koronavirüs Anksiyete Ölçeği puan ortalaması 8,38±3,3 ve Beck Depresyon Envanteri'nin puan ortalaması 14,23±10,11'dir. Yoğun bakım ve pandemi servisi hemşirelerinin Koronavirüs-19 Fobisi Ölçeği ile Koronovirüs Anksiyete Ölçeği arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Koronavirüs-19 Fobisi Ölçeği ile Beck Depresyon Envanteri arasında pozitif yönde ve zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Koronavirüs Anksiyete Ölçeği ile Beck Depresyon Envanteri arasında pozitif yönde ve zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre çalışmamıza katılan hemşireler arasında çocuk sahibi olan, sigara kullanan ya da daha önceden psikolojik destek gören hemşirelerin; Koronavirüs Anksiyetesi Ölçeği, Koronavirüs-19 Fobisi Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri puan ortalamaları yüksektir. Pandemi sürecinde vardiyalı çalışma koşullarının düzeltilip iyileştirilmesi, haftalık çalışma saatlerinin azaltılması, ruh sağlıklarının korunmasına yönelik önlemler alınması, ilgili klinik ve ünitelerdeki hemşirelerin ruhsal yönden değerlendirilip danışmanlık hizmeti almalarının sağlanması ve iş motivasyonlarının artması amacı ile ileri müdahale çalışmalarının planlanması önerilmektedir.
This study was carried out quantitatively and descriptively to determine the COVID-19 phobia, anxiety and depression levels of nurses working in COVID-19 clinics and intensive care units during the pandemic. The sample consisted of intensive care nurses and pandemic service nurses working actively during the pandemic process. The data were collected online from 253 volunteer nurses via Google Form between 20.11.2021-21.12.2021. The research data were obtained with the 'Demographic Questionnaire' consisting of 31 questions, 'Coronavirus-19 Phobia (CP19-S) Scale', 'Beck Depression Inventory (BDI)' and 'Coronavirus Anxiety Scale (CAS)'. Descriptive statistics, Shapiro-Wilk test, Kruskall-Wallis test, Mann-Whitney U test and Spearman's correlation analysis were used to evaluate the data. The mean Coronavirus-19 Phobia Scale score of the nurses participating in the study was 70.4±19.36, the mean Coronavirus Anxiety Scale score was 8.38±3.3, and the mean Beck Depression Inventory score was 14.23±10.11. A positive and moderately significant relationship was found between the Coronavirus-19 Phobia Scale and the Coronovirus Anxiety Scale of intensive care and pandemic service nurses. A positive and weakly significant relationship was found between the Coronavirus-19 Phobia Scale and Beck Depression Inventory. A positive and weakly significant relationship was found between the Coronavirus Anxiety Scale and Beck Depression Inventory. According to the results obtained in the study, the mean scores of the Coronavirus Anxiety Scale, the Coronavirus-19 Phobia Scale and the Beck Depression Inventory of the nurses who had children, were smoking or received psychological support before were high. It is recommended to plan further intervention studies in order to develop and improve shift working conditions during the pandemic, to reduce weekly working hours, to take measures to protect mental health, to ensure that nurses in the relevant clinics and units, to receive counseling services after mental evaluation and to increase their work motivation.

Description

Keywords

Hemşirelik, Anksiyete, Nursing, COVID 19, Anxiety, Depresyon, COVID 19, Depression, Hemşirelik, Nursing

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page