Mutfak çalışanlarının beslenme alışkanlıkları, yeme davranışları ve beslenme bilgilerinin değerlendirilmesi

dc.contributor.advisorŞensoy, Funda
dc.contributor.authorDelibaş, Öykü Nur
dc.contributor.otherBeslenme ve Diyetetik / Nutrition and Dietetics
dc.date.accessioned2024-08-07T19:57:09Z
dc.date.available2024-08-07T19:57:09Z
dc.date.issued2018
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractBu çalışmada, toplu beslenme yapılan kurumların mutfak bölümünde çalışan kişilerin beslenme alışkanlıkları, beslenme bilgi düzeyleri ve yeme davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda toplu beslenme sisteminde çalışan 181 erkek ve 228 kadın olmak üzere toplam 409 kişilik personel grubuna anket uygulanmıştır. Katılımcılarımızın çoğunluğu beslenmesine dikkat etmekte ve günde ortalama 3 öğün tüketmektedir. Bununla birlikte katılımcılarımızın %42.3'ü ana öğünler dışında sıklıkla atıştırma yapmaktadır. Personelin %20'si kahvaltıyı, %19.8'i öğle yemeğini, %19.1'i akşam yemeğini atlamaktadır. İçeceklerde şeker kullanan personel oranı %59.4 ve sık sık hamburger, cips ve kola gibi besinleri tüketen personel oranı da %10.5'tir. %50.6 ile çoğunluğun günde 1 litre ve daha az su tükettiği belirlenmiştir. Gün içerisindeki öğünlerinde sebze ve meyveye yer verme oranı %56.8'dir. Yemek yeme süresine bakıldığında ise personelin %61,6'sının 15 dakika ve üzeri sürede yemek yediği görülmüştür. Yeme bozukluğu riski açısından yapılan değerlendirmelerde kadınların erkeklerden, zayıf olanların kilolu ve obezlerden, geliri giderinden az olanların geliri giderinden fazla olanlardan ve doktor tarafından tanısı konulan rahatsızlığı bulunanların bulunmayanlardan daha yüksek risk altında olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte araştırmamızda, beslenmesine dikkat edenlerin dikkat etmeyenlerden, ana öğünler dışında sıklıkla atıştıranların atıştırmayanlardan, içeceklerde şeker kullanmayanların kullananlardan, hamburger gibi sağlıksız besinleri tüketmeyenlerin diğer gruplardan daha yüksek yeme bozukluğu riski altında olabileceği bulgusuna ulaşılmıştır. Personelin beslenme bilgi düzeyini ölçmek için sorulan sorulara alınan yanıtlara göre yeme bozukluğu riskinin de değişmediği bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Toplu beslenme, Yemekhane çalışanları, Beslenme alışkanlıkları, Yeme davranışları
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to evaluate the nutrition habits, nutrition knowledge levels and eating behaviors of the people working in the kitchen section of the institutions that are being mass-fed. A questionnaire was applied to a total of 409 employees, 181 men and 228 women working in the mass nutrition system. The majority of our participants pay attention to their nutritional status and consume an average of 3 meals per day. However, 42.3% of our participants have frequent snacks except for main meals. 20% of the staff have breakfast, 19.8% do not eat lunch and 19.1% skip dinner. The proportion of staff using sugar in beverages is 59.4% and the rate of staff consuming foods such as hamburgers, chips and coke is 10.5%. With 50.6%, most of them consumed 1 liter and less water per day. The rate of giving vegetables and fruits at the meals during the day was 56.8%. When eating time was observed, 61.6% of the staff were eating for 15 minutes and over. Evaluations of risk for eating disorder were found to be at higher risk than men for those who are weak, those who are overweight and those who are overweight, those who are less than the expense of income, and those who have no illnesses recognized by the doctor. Nevertheless, those who do not pay attention to nutrition, those who do not use snacks often out of the main meals, those who do not use sugar in drinks, and those who do not consume unhealthy foods such as hamburgers are at higher risk of eating disorder than the other groups. It was found that the risk of eating disorders did not change according to the answers to the questions asked in order to measure the level of nutrition knowledge of the staff. Keywords: Mass feeding, Cafeteria employees, Eating habits, Eating behavior.en
dc.identifier.endpage98en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fS4sqEZr79C_n60Rk6MjFUIQ1VLbDfN2c2S5DMPPQUenW2bTwY7Ba8XlBljpJtiC
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4203
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fS4sqEZr79C_n60Rk6MjFUIQ1VLbDfN2c2S5DMPPQUenW2bTwY7Ba8XlBljpJtiC
dc.institutionauthorŞensoy, Funda
dc.institutionauthorŞensoy, Funda
dc.institutionauthorŞensoy, Funda
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectAşçılar
dc.subjectBeslenme
dc.subjectBeslenme alışkanlıkları
dc.subjectBeslenme davranışı
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectCooksen_US
dc.subjectBeslenme incelemeleri
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectBilgi
dc.subjectNutritional habitsen_US
dc.subjectFeeding behavioren_US
dc.subjectDiyet
dc.subjectNutrition surveysen_US
dc.subjectKnowledgeen_US
dc.subjectMutfak
dc.subjectDieten_US
dc.subjectPersonel
dc.subjectKitchenen_US
dc.subjectPersonnelen_US
dc.subjectYemek yemek
dc.subjectEatingen_US
dc.titleMutfak çalışanlarının beslenme alışkanlıkları, yeme davranışları ve beslenme bilgilerinin değerlendirilmesi
dc.titleEvaluation of nutritional habits, feed behaviors and nutritional information of kitchen staffen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication5ddd2e9c-3b61-45b2-931e-f3b748a96892
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery5ddd2e9c-3b61-45b2-931e-f3b748a96892
relation.isOrgUnitOfPublicationd52a8bdd-1f8b-4052-ae98-032b3ff7e4b9
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscoveryd52a8bdd-1f8b-4052-ae98-032b3ff7e4b9

Files