Beslenme ve diyetetik öğrencilerinde yeme bozuklukları ve obsesif kompulsif belirtilerin değerlendirilmesi

dc.contributor.advisorŞensoy, Funda
dc.contributor.authorNevşioğulları, Cem
dc.contributor.otherBeslenme ve Diyetetik / Nutrition and Dietetics
dc.date.accessioned2024-08-07T19:57:15Z
dc.date.available2024-08-07T19:57:15Z
dc.date.issued2018
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractBu çalışma, İstanbul Bilim Üniversitesi'nde öğrenim gören Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinde ortoreksiya nervoza (ON) eğiliminin, cinsiyet, yaş ve beden kitle indeksi (BKİ) değişkenlerine göre değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya lisans eğitimini aktif sürdüren 115 öğrenci (5 erkek, 110 kadın) katılmıştır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından 'anket yöntemi' kullanılarak, katılımcılarla yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Katılımcıların sosyo-demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, kalınan yer vb.) sorgulanmış ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Ayrıca, yeme bozukluklarının değerlendirilebilmesinde 'Yeme Tutum Testi (YTT-40)', ON'nin tanımlanabilmesi için 'ORTO-15' testi ve obsesif belirtilerin değerlendirilmesinde ise 'Obsesif Belirti Testi' kullanılmıştır. Öğrencilerin çoğunluğu (%95,5) kadındır. Erkeklerin tamamı, kadınların ise %67,3'ü normal BKİ değerlerine sahiptir. Erkeklerin YTT-40 puanı ve obsesif puanı kadınlardan yüksek bulunurken, kadınların ise ORTO-15 puanı erkeklerden yüksek bulunmuştur (p>0,05). Bireylerin sigara kullanımı ile obsesif puanı arasında anlamlı bir farklılık gösterdiği saptanmıştır (p<0,05). Bireylerin BKİ grupları, alkol kullanım durumu ve kalınan yere göre ölçek puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Ölçekler ile yapılan korelasyon analizinde, ORTO-15 ve obsesif puanı arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuç olarak, ON ve ON ile ilişkili faktörlerin değerlendirildiği daha geniş kapsamlı çalışmaların yapılması yararlı olacaktır. Anahtar kelimeler: Üniversite öğrencileri, Ortoreksiya nervoza, Obsesif belirti, Yeme puanı
dc.description.abstractThe aim of this Study is; to assess the tendency of people to orthorexia nervosa (ON ) disorder according to gender, age and body mass index variability. This study was conducted with the participation of 115 students (5 males, 110 females) who continue their undergraduate education at Department of Nutrition and Dietetics at İstanbul Bilim University. The data were collected using the 'questionnaire method' and interviewed face-to-face with the participants. Socio-demographic characteristics (sex, age, accommodation etc.) of the participants were questioned and anthropometric measurements were registered. In addition , 'Eating Attitude Test ( YTT-40)' was used to evaluate eating disorders, 'ORTO-15 Test ' was used to identify ON and ' Obsessive Symptom Test' was used to evaluate obsessive symptoms. 95.5% of the individuals were female and 0.5% were male. 67.3% of female individuals and all male individuals had normal body mass index (BMI) values. Male individuals' YTT-40 scores and obsessive scores were higher than female subjects. Whereas women's ORTO-15 scores were higher than men's (p>0,05). It has been determined that there is a significant difference between individuals' smoking and obsessive score (p<0,05). There was no statistically significant difference between their BMI groups, their accommodation and alcohol use status (p>0,05). In the analysis of the correlations made with scales; there was a negative directional, statistically significant correlation between ORTO-15 and obsessive scores (p<0,05). As a result; it would be beneficial toundertake more extensive studies in which ON and related factors are assessed. Key words: College students, Orthorexia nervosa, Obsessive symptoms, Eating scoreen
dc.identifier.endpage86en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=as2oTjW5jfr9IKSvmCdJYm6adL77_bUK563e_o4sxyz3tBdrhX6DCkb-fnW2YOQQ
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4224
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=as2oTjW5jfr9IKSvmCdJYm6adL77_bUK563e_o4sxyz3tBdrhX6DCkb-fnW2YOQQ
dc.institutionauthorŞensoy, Funda
dc.institutionauthorŞensoy, Funda
dc.institutionauthorŞensoy, Funda
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectBeslenme
dc.subjectBeslenme bozuklukları
dc.subjectBeslenme eğitimi
dc.subjectBeslenme ve yeme bozuklukları
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectDiyet
dc.subjectNutrition disordersen_US
dc.subjectDiyetisyenler
dc.subjectNutrition educationen_US
dc.subjectFeeding and eating disordersen_US
dc.subjectObsessif kompülsif bozukluk
dc.subjectDieten_US
dc.subjectNutritionistsen_US
dc.subjectOrtoreksiya nervoza
dc.subjectObsessive compulsive disorderen_US
dc.subjectÖlçekler
dc.subjectOrthorexia nervosaen_US
dc.subjectScalesen_US
dc.subjectÜniversite öğrencileri
dc.subjectUniversity studentsen_US
dc.titleBeslenme ve diyetetik öğrencilerinde yeme bozuklukları ve obsesif kompulsif belirtilerin değerlendirilmesi
dc.titleFrequency of the orthorexia nervosa in nutrition and dietetics studentsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication5ddd2e9c-3b61-45b2-931e-f3b748a96892
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery5ddd2e9c-3b61-45b2-931e-f3b748a96892
relation.isOrgUnitOfPublicationd52a8bdd-1f8b-4052-ae98-032b3ff7e4b9
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscoveryd52a8bdd-1f8b-4052-ae98-032b3ff7e4b9

Files