Zayıflama amaçlı kullanılan bitkisel besin desteklerinin tüketim sıklığı ve etkinliği

dc.contributor.advisor Akman, Mehmet
dc.contributor.author Özkan, Şeyda
dc.date.accessioned 2024-08-07T20:00:31Z
dc.date.available 2024-08-07T20:00:31Z
dc.date.issued 2019
dc.department Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı; ağırlık kaybetmek isteyen bireylerin bitkisel besin desteği kullanım durumunu, kullanım sıklığını, tüketim sonucunda görülen etkiyi ve bireylerin bu konudaki bilgi düzeylerini saptamaktır. Araştırma anket yöntemi ile yürütülmüştür. İnternet üzerinden uygulanan anket çalışması ile ulaşılan 340 kişi araştırmada yer almıştır. Bulgulara göre, katılımcıların Beden Kütle İndeksi (BKİ) ortalaması 29,53 kg/m2 olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin en çok yeşil çay ve zencefil tüketiminden, en az form çayları tüketiminden olumlu etki gördüklerini düşündükleri saptanmıştır. Mısır püskülü kullanımı ve BKİ arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Hastalık durumu ve bitkisel destek ürünü kullanımı arasında anlamlı bir ilişki gözlenmiştir (p<0,05). Katılımcıların %72,4'ü bitkisel desteklerden yan etki görmediklerini belirtmiştir. Tüketilen destek ürünlerinin en çok internet ve aile-arkadaş aracılığı ile öğrenildiği görülmüştür. Kullanılan bitkisel desteklerin güvenilir olmayan kaynaklardan öğrenildiği ve yeterli araştırma yapılmadığı belirlenmiştir.
dc.description.abstract The aim of this study is to determine the use of herbal nutritional support, frequency of use, the effect seen as a result of consumption and the knowledge level of individuals who want to lose weight. The research was conducted with the questionnaire method. A total of 340 people had been reached out through the survey which conducted on the internet. According to the findings, the mean Body Mass Index (BMI) of the participants was 29.53 kg / m2. It was found that the individuals who participated in the study thought that they had the most positive effect on green tea and ginger consumption and the least effect on form tea consumption. There was a significant correlation between corn tassel use and BMI (p <0.05). There was a significant correlation between disease status and use of herbal supplements (p <0.05). 72.4% of the participants stated that they had no side effects from herbal supplements. It was seen that the supplement products were mostly learned through internet and family/friends. It was determined that the used herbal supplements were learned from unreliable resources and there was not enough research about them. en
dc.identifier.endpage 123 en_US
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=4J_FzTwlrMCH4qBROpXPH8-BsuMN3uarr0n-1ViNCGQumUcJOWXKpqUeO8m1z2rA
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14517/4611
dc.identifier.yoktez https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=4J_FzTwlrMCH4qBROpXPH8-BsuMN3uarr0n-1ViNCGQumUcJOWXKpqUeO8m1z2rA
dc.language.iso tr
dc.subject Beslenme ve Diyetetik
dc.subject Anketler
dc.subject Besin destekleri
dc.subject Nutrition and Dietetics en_US
dc.subject Besinler
dc.subject Questionnaires en_US
dc.subject Dietary supplements en_US
dc.subject Bitkiler
dc.subject Foods en_US
dc.subject Fitoterapi
dc.subject Plants en_US
dc.subject Phytotherapy en_US
dc.subject Kilo verme
dc.subject Weight loss en_US
dc.title Zayıflama amaçlı kullanılan bitkisel besin desteklerinin tüketim sıklığı ve etkinliği
dc.title Consumption frequency and efficiency of herbal nutritional supports used for weight loss en_US
dc.type Master Thesis en_US

Files