Türkiye'de bulunan peynir çeşitleri ve peynir ile yapılan yemekler

dc.contributor.advisorGök, İlkay
dc.contributor.authorGök, İlkay
dc.contributor.otherGastronomi ve Mutfak Sanatları / Gastronomy and Culinary Arts
dc.date.accessioned2024-08-07T20:04:26Z
dc.date.available2024-08-07T20:04:26Z
dc.date.issued2019
dc.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractPeynir, Mezopotamya dönemlerinden beri insanlar tarafından tüketilen bir gıda maddesidir. Peynirin oluşması amacıyla sütün ilk olarak belirli aşamalardan geçerek peynire dönüşmesi gerekmektedir. Teknolojinin gelişmesi, peynir üretimini etkilemiştir ve teknolojinin gelişmesi ile geleneksel peynir üretimi gelişerek modernize edilmiştir. Peynir, tarımla uğraşan toplumlarda her zaman değerli bir gıda maddesi olarak bilinmekte ve dünya mutfağında önemli bir yere sahiptir. Dünya mutfağında vazgeçilmez bir gıda maddesi olan peynir, ülkelerin kültür zenginliğinin bir parçasıdır. Peynir çeşitliliğini etkileyen faktörlerden bazıları, ülkelerin kültürel değişimi ve gelişimidir. Peynirin D vitamini, protein, kalsiyum ve çinko içeriğinin sağlık açısından da faydalı olduğu bilinmektedir. Bu araştırmada, Türkiye'deki bölgelere göre farklı peynir çeşitlerinin tanıtılması ve üretimi yanı sıra peynirden yapılan farklı gıdalar ve yapılışlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda; peynir üretimi, peynir türleri ve Türkiye'de peynir türleri anahtar kelimeleriyle yapılan literatür taraması sonucu ulaşılan kaynaklar derlenmiştir.
dc.description.abstractCheese is a food consumed by many individuals since Mesopotamian Era. To form the cheese, the milk must first pass through certain stages and then turn into cheese. The development of technology has affected cheese production and the development of technology has been modernized with the development of traditional cheese production. Cheese is known as a valuable foodstuff in agriculture-related societies and has an important positiona in world cuisine. Cheese, an indispensable food in the world cuisine, is a part of the cultural richness of the countries. Some of the factors affecting cheese diversity are the cultural change and development levels of countries. It has been known that the content of cheese including vitamin D, protein, calcium and zinc is beneficial for health. In this research, the purpose is to introduce different types of cheese and products made from these cheese types in Turkey by region. In accordance with this purpose, literature review technique was used with the keywords related to topic such as cheese production, different types of cheese and types of cheese made in Turkey.en
dc.identifier.endpage132en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=jNRDC1RLfVd4_T7x7ZXmmZBOP1pe1iyUPIUdX2DE5jG1mNKA9MfNDug6JTN4dorQ
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4680
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=jNRDC1RLfVd4_T7x7ZXmmZBOP1pe1iyUPIUdX2DE5jG1mNKA9MfNDug6JTN4dorQ
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectGastronomi ve Mutfak Sanatları
dc.subjectBeslenme
dc.subjectPeynir yapımı
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectGastronomy and Culinary Artsen_US
dc.subjectPeynirler
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectCheese makingen_US
dc.subjectSüt ürünleri
dc.subjectCheesesen_US
dc.subjectYemek kültürü
dc.subjectMilk productsen_US
dc.subjectFood cultureen_US
dc.subjectYemekler
dc.subjectDishesen_US
dc.titleTürkiye'de bulunan peynir çeşitleri ve peynir ile yapılan yemekler
dc.titleThe types of cheese in Turkey and dishes made with cheeseen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isOrgUnitOfPublication9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca

Files