Türkiye'de bulunan peynir çeşitleri ve peynir ile yapılan yemekler

dc.contributor.advisor Gök, İlkay
dc.contributor.author Bekiroğlu, Burcu
dc.date.accessioned 2024-08-07T20:04:26Z
dc.date.available 2024-08-07T20:04:26Z
dc.date.issued 2019
dc.department Sosyal Bilimler Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract Peynir, Mezopotamya dönemlerinden beri insanlar tarafından tüketilen bir gıda maddesidir. Peynirin oluşması amacıyla sütün ilk olarak belirli aşamalardan geçerek peynire dönüşmesi gerekmektedir. Teknolojinin gelişmesi, peynir üretimini etkilemiştir ve teknolojinin gelişmesi ile geleneksel peynir üretimi gelişerek modernize edilmiştir. Peynir, tarımla uğraşan toplumlarda her zaman değerli bir gıda maddesi olarak bilinmekte ve dünya mutfağında önemli bir yere sahiptir. Dünya mutfağında vazgeçilmez bir gıda maddesi olan peynir, ülkelerin kültür zenginliğinin bir parçasıdır. Peynir çeşitliliğini etkileyen faktörlerden bazıları, ülkelerin kültürel değişimi ve gelişimidir. Peynirin D vitamini, protein, kalsiyum ve çinko içeriğinin sağlık açısından da faydalı olduğu bilinmektedir. Bu araştırmada, Türkiye'deki bölgelere göre farklı peynir çeşitlerinin tanıtılması ve üretimi yanı sıra peynirden yapılan farklı gıdalar ve yapılışlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda; peynir üretimi, peynir türleri ve Türkiye'de peynir türleri anahtar kelimeleriyle yapılan literatür taraması sonucu ulaşılan kaynaklar derlenmiştir.
dc.description.abstract Cheese is a food consumed by many individuals since Mesopotamian Era. To form the cheese, the milk must first pass through certain stages and then turn into cheese. The development of technology has affected cheese production and the development of technology has been modernized with the development of traditional cheese production. Cheese is known as a valuable foodstuff in agriculture-related societies and has an important positiona in world cuisine. Cheese, an indispensable food in the world cuisine, is a part of the cultural richness of the countries. Some of the factors affecting cheese diversity are the cultural change and development levels of countries. It has been known that the content of cheese including vitamin D, protein, calcium and zinc is beneficial for health. In this research, the purpose is to introduce different types of cheese and products made from these cheese types in Turkey by region. In accordance with this purpose, literature review technique was used with the keywords related to topic such as cheese production, different types of cheese and types of cheese made in Turkey. en
dc.identifier.endpage 132 en_US
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=jNRDC1RLfVd4_T7x7ZXmmZBOP1pe1iyUPIUdX2DE5jG1mNKA9MfNDug6JTN4dorQ
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14517/4680
dc.identifier.yoktez https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=jNRDC1RLfVd4_T7x7ZXmmZBOP1pe1iyUPIUdX2DE5jG1mNKA9MfNDug6JTN4dorQ
dc.institutionauthor Gök, İlkay
dc.institutionauthor Gök, İlkay
dc.language.iso tr
dc.subject Beslenme ve Diyetetik
dc.subject Gastronomi ve Mutfak Sanatları
dc.subject Beslenme
dc.subject Peynir yapımı
dc.subject Nutrition and Dietetics en_US
dc.subject Gastronomy and Culinary Arts en_US
dc.subject Peynirler
dc.subject Nutrition en_US
dc.subject Cheese making en_US
dc.subject Süt ürünleri
dc.subject Cheeses en_US
dc.subject Yemek kültürü
dc.subject Milk products en_US
dc.subject Food culture en_US
dc.subject Yemekler
dc.subject Dishes en_US
dc.title Türkiye'de bulunan peynir çeşitleri ve peynir ile yapılan yemekler
dc.title The types of cheese in Turkey and dishes made with cheese en_US
dc.type Master Thesis en_US

Files