Yetişkinlerde öz-şefkat ile vücut ağırlığı ve yeme bozuklukları arasındaki ilişkinin saptanması

dc.contributor.advisorKöse, Gizem
dc.contributor.authorGökçen, Mervenur
dc.date.accessioned2024-08-07T20:19:18Z
dc.date.available2024-08-07T20:19:18Z
dc.date.issued2022
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı / Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
dc.description.abstractBu çalışma 19-65 yaş arası yetişkinlerde öz-şefkat ile vücut ağırlığı ve yeme bozuklukları arasındaki ilişkinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Çalışma İstanbul'da 19-65 yaş arasındaki 434 birey ile çevrimiçi ortamda gerçekleştirilmiştir. Bireylerin sosyodemografik bilgilerinin sorgulanmasının yanında öz-şefkat düzeyini belirleyen Öz-Şefkat Ölçeği Kısa Formu, yeme bozukluğu riskini ölçen Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği ve yeme davranışlarındaki olası bozuklukları saptayan Yeme Tutum Testi uygulanmıştır. Çalışmaya katılan 434 bireyden 298 birey kadın, 136 birey erkektir. Beden kütle indeksi ile öz-şefkat arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, vücut ağırlığı ve yeme bozuklukları arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki gözlenmiştir. Öz-şefkat ve kısıtlamaya dayalı yeme bozukluğu riski arasında anlamlı ve negatif bir ilişki söz konusudur (p=-0,133). Cinsiyet göz önüne alındığında öz-şefkat düzeyi erkeklerde kadınlara göre anlamlı olarak daha yüksek bulunurken, yeme bozuklukları riski kadınlarda erkeklerdekinden anlamlı olarak daha yüksektir. Eğitim düzeyine göre öz-şefkat düzeyi değerlendirildiğinde eğitim düzeyi ortaokul olan bireylerin öz-şefkat düzeyi, eğitim düzeyi üniversite olanlara göre daha yüksektir. Ayrıca yaş ile diyet yapma davranışı arasında da pozitif bir ilişki gözlenmiştir (p=0,102). Öz-şefkat; yetişkin bireylerde ağırlık artışı, obezite ve yeme bozuklukları riski oluşumuna karşı koruyucu bir faktördür. Bireylerin sağlıklı ve tam bir iyilik halinde olabilmeleri için beslenme uzmanları ile ruh sağlığı çalışanları multidisipliner çalışma anlayışını benimsemelidir. Anahtar kelimeler: Öz-şefkat, vücut ağırlığı, yeme bozuklukları, yeme davranışı. Tarih: 26.03.2022
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the relationship between self-compassion and body weight and eating disorders in adults aged 19-65 years. The study was carried out with 434 participants (19-65 years age) in Istanbul. Sociodemographic information questionnaire form and Self-Compassion Scale Short Form, which determines the level of self-compassion, Eating Disorder Assessment Scale, which measures the risk of eating disorders, and Eating Attitude Test, which detects possible disorders in eating behaviors, were applied. In the present study, 298 individuals were female and 136 individuals were male with a total 434 participants. While there was no significant relationship between body mass index and self-compassion, a significant positive correlation was found between body weight and eating disorder risk. There was a significant negative correlation between self-compassion and the risk of restriction eating disorder (p=-0,133). The level of self-compassion was found to be significantly higher in men than women. In addition, eating disorders risk was significantly higher in women than men. Self-compassion level was evaluated according to the education level, as a result the self-compassion level whose education level was secondary school was higher than university level. In addition, a positive significant relationship was observed between age and dieting behavior (p=0,102). Self-compassion; weight gain in adults is a protective factor against the risk of obesity and eating disorders. Dietitians and mental health professionals can adopt a multidisciplinary approach to work in order to facilitate individuals' well-being. Keywords: Self-compassion, body weight, eating disorders, eating behavior, eating attitude. Date: 26.03.2022en
dc.identifier.endpage62en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=sELqxhTlFGAjsbjOuuiyCLtDkgkP2Q6Lfv1MQp02DviS-0SP3jbtkUMGmEJ7SG1Y
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/5597
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=sELqxhTlFGAjsbjOuuiyCLtDkgkP2Q6Lfv1MQp02DviS-0SP3jbtkUMGmEJ7SG1Y
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectBeslenme
dc.subjectBeslenme bozuklukları
dc.subjectBeslenme davranışı
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectBeslenme ve yeme bozuklukları
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectNutrition disordersen_US
dc.subjectObezite
dc.subjectFeeding behavioren_US
dc.subjectFeeding and eating disordersen_US
dc.subjectVücut ağırlığı
dc.subjectObesityen_US
dc.subjectYetişkinler
dc.subjectBody weighten_US
dc.subjectAdultsen_US
dc.subjectŞefkat
dc.subjectCompassionen_US
dc.titleYetişkinlerde öz-şefkat ile vücut ağırlığı ve yeme bozuklukları arasındaki ilişkinin saptanması
dc.titleDetermining the relationship between self-compatibility and body weight and eating disorders in adultsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files