Diyabetlilerde tatlandırıcı ve diyet diyabetik ürün kullanım durumu

No Thumbnail Available

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Diyabetliler ömür boyu sürecek olan tıbbi beslenme tedavilerinin içerisinde çeşitlilik yaratmak adına tatlandırıcı ve diyet/diyabetik ürünler kullanabilirler. Bu araştırma Ekim-Aralık 2017 tarihleri arasında, yaş ortalaması 52,46±11,74 yıl olan 85'i (%63,4) kadın, 49'u (%36,6) erkek olmak üzere toplam 134 yetişkin diyabetli ile yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı diyabetlilerin tatlandırıcı ve diyet/diyabetik ürün kullanım durumlarını, kullanma ve kullanmama nedenleri ile tüketilen tatlandırıcıların çeşitlerini saptamaktır. Çalışmaya katılanların %79,1'inin herhangi bir tatlandırıcı kullanmadıkları belirlenmiştir. Tatlandırıcı kullananların ise en fazla Splenda (%6), daha sonra sırasıyla Stevia (%3), Sakarin (%3), Canderel (%3) ve Dulcaryl (%0,7) tercih ettikleri görülmüştür. Tatlandırıcı veya tatlandırıcılı ürün tüketmeme sebeplerinin 'sağlığa zararlı olduğu' (%29,1), 'tadını beğenmediği' (%18,4), 'fiyatını pahalı bulduğu' (%5,2) şeklinde olduğu belirlenmiştir. Tatlandırıcı ve tatlandırıcılı ürün tüketenlerin ise %11,9'unun şeker içermemesi ve %8,2'sinin ise enerji içermemesi nedeniyle tercih ettiği saptanmıştır. Diyabetlilerin diyet/diyabetik ürünleri tercih durumlarına bakıldığında; diyet ürünler içerisinde en çok diyet bisküvi/krakerleri (%17,2), daha sonra diyet içecekleri (%13,4) ve sırasıyla light meyveli yoğurt (%11,9), diyet sütlü tatlılar (%9), diyet dondurma (%8,2), diyabetik reçel/marmelat (%6), diyabetik çikolata (%5,2) ve diyet hamurlu tatlıyı (%3) tercih ettikleri görülmüştür. Çalışmada tip 2 diyabetlilerin tip 1 diyabetlilere göre daha fazla diyet dondurma ve diyet çikolata tükettikleri saptanmıştır (p< 0,05). Kadınların erkeklere göre evde daha fazla tatlandırıcılı tatlı yaptıkları bulunmuştur (p< 0,05). Bu çalışmanın sonucunda diyabetlilerin tatlandırıcılar konusunda yeterli ve doğru bilgiye sahip olmadıkları bulunmuştur. Diyabetlilerin sağlıklı beslenme uygulamaları çerçevesinde şeker yerine tatlandırıcılar ve diyet/diyabetik ürünleri kullanabilecekleri konusunda bilinçlendirilmeleri gerekir. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Tatlandırıcılar, Diyabetik ürünler, Beslenme durumu
Diabetics can use sweeteners and diet/diabetic products to create diversity within their lifelong medical nutritional therapies. The study was conducted between October and December 2017 with a total of 134 adult participants, mean age was 52,46 ± 11,74 years with 85 (63,4%) female and 49 (36,6%) male. The purpose of this study is to determine the dietary patterns of diabetics' use of sweeteners and diet/diabetic products, reasons for using/not using them, and types of sweeteners consumed. It was determined that 79,1% of the participants did not use any sweetener. Diabetics who use sweeteners prefer Splenda (6%), followed by Stevia (3%), Sakarin (3%), Canderel (3%) and Dulcaryl (0,7%). The most common reasons why they are not using them were 'harmful to health' (29,1%), followed by 'dislike taste' (18,4%) and 'expensive price' (5,2%). When the causes of use of sweeteners were examined, it was determined that diabetics prefer sweeteners and diet/diabetic products do not contain sugar at most 11,9% and they do not contain calories at 8,2%. According to their diet / diabetic products preference, they chose mostly diet biscuits/crackers (17,2%), followed by diet drinks (13,4%) and light fruity yogurt (11,9%), diet puddings (9%), diet ice cream (8,2%), diabetic jam/marmalade (6%), diabetic chocolate (5,2%) and diet dessert (3%). The study found that type 2 diabetics consumed more diet ice cream and diet chocolates than type 1 diabetics (p< 0,05). Also, it was found that females cook much more desserts containing sweeteners at home than males do (p <0.05). As a result of this study, it has been found that diabetics do not have enough knowledge about sweeteners. Diabetics need to be aware that they can use sweeteners and diet / diabetic products instead of sugar in the context of healthy nutritional practices. Key Words: Diabetes mellitus, Sweeteners, Diabetic products, Nutritional status

Description

Keywords

Beslenme ve Diyetetik, Beslenme, Beslenme durumu, Nutrition and Dietetics, Diabetes mellitus, Nutrition, Nutritional status, Diyet, Diabetes mellitus, Diyet-diabetik, Diet, Diet-diabetic, Tatlandırıcılar, Sweeteners

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page