2000 sonrası bankacılık sektöründe kriz yönetimi ve Şekerbank modeli

No Thumbnail Available

Date

2011

Authors

Günceler, Bülent

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye ekonomik yapısına bağlı olarak dönem dönem finansal krizler yaşamıştır. Yaşanan krizlerden bankacılık sektörü ve finansal kurumlar sektörel yapıları, ürettikleri ve sundukları ürünlerin özellikleri nedeniyle önemli ölçüde etkilenmişlerdir ve bunlara yönelik düzenlemeler, yeniden yapılandırma çalışmaları gündeme gelerek uygulanmıştır. Bu bağlamda bankacılık sektöründe potansiyel kriz veya krizler ortaya çıkmadan önlenmesi, kriz dönemi sonrasında ise durum analizi yapılması büyük bir önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, 2000 sonrası BankacılıkSektöründe Kriz yönetimi ve Son yaşanan Küresel Krizin etkilerini ve kriz yönetim stratejilerini ortaya koymaktır. Özellikle 2008 yılının son çeyreğinde ABD?de başlayan, batıdan doğuya doğru tüm ülkeleri çeşitli şekillerde etkileyen küresel ekonomik krizden dünya bankaları yanı sıra Türkiye özelinde Şekerbank T.A.Ş?nin etkilenme düzeyi ve bu süreçte uygulanan yönetsel ve örgütsel politikalarının neler olduğu Birim Müdürleri algıları doğrultusunda araştırılmıştır. Banka içinde Birimlerin Müdürleri ile anket ve mülakat yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen çalışmada; kriz nedeniyle birçok kurumuniş hacminin ve müşteri sayısının önemli oranda azaldığı ve bu yönüyle kurumların krizden etkilendiği ortaya çıkmıştır. Birçok kurum üzerindeki yönetsel ve örgütsel etkiler göz önüne alındığında, Şekerbank özelinde 2000 ve 2001 krizi dönemindeki yeniden yapılanma ve düzenlemeler sayesinde küresel krizde yönetsel, örgütsel politika ve uygulamalar anlamında önemli olumsuzluklar yaşanmamış ancak banka içinde bazı tedbirlerin alındığı ortaya çıkmıştır.
As a developing country, Turkey comes up against many cyclical crises. Banking and finance institutions have been influenced seriously from these crises due to their sectoral structure, the characteristic of the products they manufacture, present and important regulations have been developed and implemented for these. In this sense, hindering potential crisis before their emergence and a situation analysis following the end of crisis period are of great importance.The purpose of this study is to put forward the effects of the Crisis management in Banking Sector following 2000 and the last experienced Global Crisis and the strategies of the crisis management. Especially the exposure level of the global economic crisis that began in United States of America inthe last quarter of 2008 and that affects all the countries from West to the east in various ways on the World banks and ?ekerbank T.A.?. in Turkey and the applied administrational and organizational policies applied during this process were researched in parallel with the perceptions of the Unit Managers. Within the bank; the study was carried out through the usage of questionnaires and interview with the Unit Managers, the study revealed that the work load and number of the employees of the institutions decreased due to the crisis, because they were directly affected by the crisis. Despite of the general administrational and organizational effects of the crisis on many institutions, as in the cases some others, ?ekerbank could survive with the help of the re-structuring and precautions made during 2000 and 2001 crises. The results showed that no significant negative impacts were experienced in terms of administrational, organizational policies and applications; however some measures were necessary to be taken.

Description

Keywords

Bankacılık, Bankacılık sektörü, Bankalar, Banking, Banking sector, Finansal kriz, Banks, Kriz yönetimi, Financial crisis, Crisis management, Şekerbank, Şekerbank

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

127