Çorum ilinde yetişen bazı yenilebilir yabani otların tespiti, sağlık açısından faydaları ve yemeklerde kullanım şekilleri

dc.contributor.advisor Gök, İlkay
dc.contributor.author Aygün, Ceyhun
dc.date.accessioned 2024-08-07T20:05:30Z
dc.date.available 2024-08-07T20:05:30Z
dc.date.issued 2019
dc.department Sosyal Bilimler Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract Bu tez çalışması kapsamında, Çorum ilinde gıda olarak tüketilen ve/veya halk hekimliğinde kullanılan bazı yabani bitkiler tayin edilmiştir. Bulunan bitkiler ile ilgili literatür taranarak, botanik ve yöresel adları, botanik özellikleri, kimyasal bileşimleri, etki ve kullanım alanları araştırıldı. Çalışmamız kapsamında Çorum il merkezi, ilçeleri ve köyler dâhil olmak üzere toplamda 32 yerleşim yerinde, arazi çalışmaları ve 124 kişi ile yaptığımız görüşmeler neticesinde doğada kendiliğinden yetişebilen 24 familyaya ait 36 tür bitki tespit edildi. Belirlenen bu bitkiler içerisinde Brassicaceae familyasına ait 4 tür, Apiaceae, Asteraceae, Polygonaceae ve Rosaceae familyalarına ait 3'er tür, diğer 19 familyaya ait 1'er tür bitki belirlendi. Belirlenen bu bitkilerin gıda maddesi ve tıbbi olarak kullanım şekilleri incelenmiştir. Mutfaklarda kullanımı artırmaya yönelik tarifler geliştirilip ve uygulanarak reçeteleri ile birlikte kaydedildi.
dc.description.abstract The aim of this thesis, some wild plants consumed as food / or as folk medicine in the Çorum province were determined. By searching literature related to determined plants, botanical and local names, botanical features, chemical compositions, effects and usage areas were investigated. Within the scope of our work, 36 species of plants belonging to 24 families spontaneously grown in nature were detected in the results of the interviews with 124 people and land studies in 32 settlements including Çorum city center, districts and villages. Among these plants, 3 species belonging to Brassicaceae family, 3 families belonging to Apiaceae, Asteraceae, Polygonaceae and Rosaceae families and 1 family belonging to 19 families were identified. The food and medicinal uses of these plants have been examined. Recipes for enhancing use in kitchens have been developed and implemented and recorded with prescriptions. en
dc.identifier.endpage 155 en_US
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=T1mWGp9MngYYkCSgiJvtVrq5HK9hTjnU6408ycGMoHvbLQGo7kBQtZWJjI0Xy1UF
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14517/4822
dc.identifier.yoktez https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=T1mWGp9MngYYkCSgiJvtVrq5HK9hTjnU6408ycGMoHvbLQGo7kBQtZWJjI0Xy1UF
dc.institutionauthor Gök, İlkay
dc.institutionauthor Gök, İlkay
dc.language.iso tr
dc.subject Beslenme ve Diyetetik
dc.subject Halk Bilimi (Folklor)
dc.subject Gastronomi
dc.subject Gıda ürünleri
dc.subject Nutrition and Dietetics en_US
dc.subject Otlar
dc.subject Folklore en_US
dc.subject Sağlıklı beslenme
dc.subject Gastronomy en_US
dc.subject Food products en_US
dc.subject Yabancı otlar
dc.subject Herbs en_US
dc.subject Healthy nutrition en_US
dc.subject Yemek kültürü
dc.subject Weeds en_US
dc.subject Yenilebilir bitkiler
dc.subject Food culture en_US
dc.subject Edible plants en_US
dc.subject Çorum
dc.subject Çorum en_US
dc.title Çorum ilinde yetişen bazı yenilebilir yabani otların tespiti, sağlık açısından faydaları ve yemeklerde kullanım şekilleri
dc.title The delction benefitsin terms of health and usage some meal of the palatable herbs grown in Çorum city en_US
dc.type Master Thesis en_US

Files