Futbolcuların beslenme alışkanlıkları ile performansları üzerine bir araştırma
No Thumbnail Available
Date
2018
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
Bu çalışmanın amacı, futbolcuların beslenme alışkanlıkları ile performansları arasındaki ilişki incelemektedir. Futbolcular meslekleri itibariyle beslenmelerine ve beslenme dışı tüketimlerine dikkat etmeleri onları fiziki olarak yeterliliğe sahip olmalarında büyük bir katkı sağlayacağı bilinen bir gerçektik. Bu nedenle araştırmanın amacını oluşturan beslenme-performans ilişkisinin yanında düzenli antrenman yapan sporcuların tüketim alışkanlıkları de irdelenmektedir. Bu araştırma yer verilmeyen veya araştırma için yeterli veriye ulaşma sıkıntısı yaşanan sporcuların genetik özelliklerinin performanslarına etkisi, en uygun antrenman şekli olarak neler uygulandığı, dengeli, düzenli ve amaca uygun antrenman yöntemi uygulanıp uygulanmadığı ve sporcuların özel yaşantısı gibi değişkenler araştırmanın kapsamı dışında bırakılmıştır. Beslenme alışkanlıklarının ortaya konulabilmesi için bu alanda yayınlanmış bilimsel çalışmalardan yararlanılarak geliştirilen, 8 soruluk kişisel bilgi sorusu ile 20 soruluk beslenme alışkanlığı sorusu olmak üzere toplam 28 sorudan oluşan anket formu futbolculara uygulanmıştır. Verilen toplandıktan sonra verilerin analizi SPSS 24.0 paket program ile yapılmıştır. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (Sıklık, Yüzde, Ortalama ve Standart Sapma) kullanılmıştır. Daha sonra verilerin Ölçek güvenirliliği için Cronbach-Alfa katsayısı incelenmiştir. Araştırmada değişkenler arasındaki ilişkiyi Pearson korelasyon analizi yöntemiyle test edilmiştir. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir.
The aim of this study is to examine the relationship between football's nutrition habits and performances. It is a fact that footballers pay attention to their nutrition and non-nutritive consumption in their profession, and that they will make a great contribution to their physical sufficiency. For this reason, the consumption habits of regularly trained athletes are examined in addition to the nutrition-performance relationship that constitutes the purpose of the study. This research excludes the effect of genetics on the performance of the athletes who are experiencing a lack of adequate or sufficient research resources for the research, whether they are exercised in the most appropriate form of training, whether a balanced, regular and appropriate training method has been applied, and the specific experience of the athletes. In order to reveal the eating habits, a questionnaire form consisting of a total of 28 questionnaire, developed by using the scientific studies published in this area, consisting of a 8-question personal information questionnaire and a 20-question feeding habit questionnaire was applied to footballers. Analysis of the data was done with SPSS 24.0 package program after the given collection. Descriptive statistical methods (Frequency, Percentage, Mean and Standard Deviation) were used when the data were evaluated. Then the Cronbach-Alpha coefficient for reliability of the data was examined. The relationship between the variables in the study was tested by Pearson correlation analysis method. The findings were assessed at the 5% significance level in the 95% confidence interval.
The aim of this study is to examine the relationship between football's nutrition habits and performances. It is a fact that footballers pay attention to their nutrition and non-nutritive consumption in their profession, and that they will make a great contribution to their physical sufficiency. For this reason, the consumption habits of regularly trained athletes are examined in addition to the nutrition-performance relationship that constitutes the purpose of the study. This research excludes the effect of genetics on the performance of the athletes who are experiencing a lack of adequate or sufficient research resources for the research, whether they are exercised in the most appropriate form of training, whether a balanced, regular and appropriate training method has been applied, and the specific experience of the athletes. In order to reveal the eating habits, a questionnaire form consisting of a total of 28 questionnaire, developed by using the scientific studies published in this area, consisting of a 8-question personal information questionnaire and a 20-question feeding habit questionnaire was applied to footballers. Analysis of the data was done with SPSS 24.0 package program after the given collection. Descriptive statistical methods (Frequency, Percentage, Mean and Standard Deviation) were used when the data were evaluated. Then the Cronbach-Alpha coefficient for reliability of the data was examined. The relationship between the variables in the study was tested by Pearson correlation analysis method. The findings were assessed at the 5% significance level in the 95% confidence interval.
Description
Keywords
Beslenme ve Diyetetik, Spor, Beslenme, Nutrition and Dietetics, Beslenme alışkanlıkları, Sports, Nutrition, Futbolcular, Nutritional habits, Performans, Football players, Performance, Ölçekler, Scales
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Volume
Issue
Start Page
End Page
110