Sosyal girişimciliğin kavramsal boyutları ve sosyal sorumluluk bağlamında sosyal değer yaratma: Bir uygulama

No Thumbnail Available

Date

2020

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Toplumsal dinamik; 'devlet sektörü', 'özel sektör' ve üçüncü sektör olarak bilinen 'sivil sektör' den oluşmaktadır. 20'nci yüzyılın ikinci yarısından itibaren sivil sektör kapsamında toplumsal sorunların çözümünde etkin faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Bu faaliyetlerden birisi hem sosyal değer hem ekonomik değer yaratan sosyal girişimciliktir. Bu çalışmada, özel sektör tarafından kurumsal sosyal sorumluluk olarak tanımlanan sosyal girişimcilik; toplumsal amacı ağır basan ve bir sosyal faaliyet alanı olarak sivil sektör kapsamında araştırılmıştır. Bu bağlamda sivil sektörün 'sosyal ekonomi' boyutu olarak tanımlanan sosyal girişimcilik faaliyetlerinde uygulanan iş modelinin oluşumu incelenmiştir. Bir organizasyon olarak sosyal girişimin kurumsallık ilkeleri ve refleksleri ile de yapısı ayrıca incelenerek kamu ve özel kuruluşların eksik kaldığı alanlarda sosyal ve ekonomik anlamda sürdürülebilir şekilde dönüşümü sağlaması ilişkilendirilmiştir. Bu amaçla teorik ve bilimsel çalışmalar irdelendikten sonra nitel araştırma yöntemi ile uygulamadaki görünüm yapılan görüşmelerle saptanmıştır.
Social dynamic contains of government sector, private sector and the third sector also known as the civil sector. Since the second half of the 20th century there have been effective actions taken in solving the social issues under the civil sector title. One of these actions is social entrepreneurship which creates both economic and social value. In this social entrepreneurship have been researched in the capacity of civil sector as the private sector defines it : social corporate governance that has more social side. In these regards, the work-model of social entrepreneurship have been researched. Theorical and academical works have been studied then a qualitative method had been used to have a view on the applied field. As an organization, the institutional principles and reflexes of the social enterprise are also examined, and it is associated with the social and economic sustainable transformation in areas where public and private organizations are lacking. For this purpose, after examining the theoretical and scientific studies, the outlook in practice was determined through the qualitative research method.

Description

Keywords

İşletme, Değer yaratan faaliyetler, Sosyal değerler, Sosyal fayda, Business Administration, Value creation activities, Sosyal girişim, Social values, Social benefit, Sosyal girişimci, Social enterprise, Sosyal sorumluluk, Social entrepreneur, Social responsibility, Sürdürülebilirlik, Sustainability

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page