Aralıklı oruç modeli uygulayan bireylerin diyeti sürdürme ile duygu durumu ilişkisinin saptanması

No Thumbnail Available

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Aralıklı Oruç beslenme modeli; uzun bir periyot boyunca aç kalmayı ve günün geri kalan periyodunda ise besin tüketmeyi esas alan bir yöntem olarak tanımlanabilir. Bu yöntemde önemli olan tüketilen besinlerin türü değil, besin alım zamanlarıdır. Dengeli ve sağlıklı beslenme, içerik olarak zengin besin gruplarından uygun miktarda tüketim ve yeterli enerji alımına bağlıdır. Bireyin içinde bulunduğu ruh hali ve psikolojik etmenler dengeli ve sağlıklı beslenmeyi ve dolayısıyla diyeti etkilemektedir. Bu çalışmada bireylerin diyeti sürdürmeye ilişkin inanç ve duygu durumlarını saptanmak maksadıyla; özel bir sağlık merkezinde yaşları 18-65 arasında olan ve Aralıklı Oruç modelini en az 2 hafta süre ile uygulayan 90 katılımcıya sorular sorulmuş ve veriler elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda katılımcıların diyet sürecinde oldukça zorlandıkları, yeni duruma alışmakta güçlük çektikleri ortaya çıkmaktadır. Bu sürecin duygu durumunu kontrol edemeyenlerin depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara maruz kaldıkları da ifade edilebilir. Bu durumun üstesinden gelmenin tek yolu öz yeterliliğin artırılması ve diyeti yaşamın bir parçası haline getirmekten geçtiği söylenebilir.
Intermittent fasting diet model can be defined as a method based on fasting for a long period of time and consuming nutrients during the rest of the day. In this method, it is not the type of nutrients consumed, but the time of nutrient intake. A balanced and healthy diet depends on the appropriate amount of consumption and adequate energy intake from food groups rich in content. A person's mood and psychological factors affect a balanced and healthy diet and therefore a diet. In this study, in order to determine the beliefs and feelings of people related to maintaining the diet; in a private health center, 90 participants aged 18-65 and who applied the intermittent fasting model for at least 2 weeks were asked questions and data were obtained. As a result of the analysis, it is revealed that the participants are quite difficult in the diet process and have difficulty getting used to the new situation. It can also be expressed that those who cannot control the mood of this process are exposed to psychological disorders such as depression. It can be said that the only way to overcome this situation is to increase self-sufficiency and make diet a part of life.

Description

Keywords

Beslenme ve Diyetetik, Affektif semptomlar, Aralıklı açlık, Beslenme, Nutrition and Dietetics, Affective symptoms, Diyet, Intermittent fasting, Nutrition, Duygudurum, Diet, Obezite, Mood, Obesity, Oruç, Fasting

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page