Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin Akdeniz diyetine uyumunun değerlendirilmesi
dc.contributor.advisor | Alphan, Müveddet Emel Tüfekçi | |
dc.contributor.author | Dalgıç, Gözde Su | |
dc.date.accessioned | 2024-05-27T22:50:29Z | |
dc.date.available | 2024-05-27T22:50:29Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.department | Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı | |
dc.description.abstract | Akdeniz diyeti dünyadaki en sağlıklı diyet olarak kabul edilmiştir. Akdeniz diyetinin obezite ve tip 2 diyabet için koruyucu etkileri olduğu çeşitli araştırmalarda ortaya konmuştur. Bu çalışmanın amacı, Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin, besin tüketim sıklıkları değerlendirilerek Akdeniz Diyeti'ne uyumlarının belirlenmesidir. Çalışma Nisan 2017- Mayıs 2017 tarihleri arasında Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde okuyan 298 öğrencide yapılmıştır. 298 öğrencinin, besin tüketim sıklıkları değerlendirilerek, diyetle günlük ortalama enerji ve besin öğesi alımları hesaplanmıştır. Öğrencilerin boy ve ağırlık ölçümü yapılmış ve Beden Kütle İndeksi (BKİ)'leri hesaplanmıştır. Bu çalışmada anket yöntemi uygulanmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin %36,6'sı erkek, %63,4'ü kadındır. Öğrencilerin BKİ'leri değerlendirildiğinde; %77,2'si normal kilolu, %12,4'ü fazla kilolu %7,4'ü zayıf ve %3,0'ünün de obez olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin BKİ'leri ile enerjinin makro besin öğelerinden gelen yüzdeleri incelendiğinde; zayıf olan bireylerin aldıkları enerjinin protein yüzdesi %17,77±2,11, yağ yüzdesi %34,32±4,87 ve karbonhidrat yüzdesi %47,05±4,94 olarak bulunmuştur. BKİ'leri normal olanların aldıkları enerjilerinin protein yüzdesi %18,98±2,67, yağ yüzdesi %35,23±4,41 ve karbonhidrat yüzdesi %45,29±5,01 olarak bulunmuştur. BKİ'leri kilolu sınıfında olanların aldıkları enerjinin protein yüzdesi %19,27±4,04, yağ yüzdesi %37,73±6,91 ve karbonhidrat yüzdesi %42,89±7,42 olarak bulunmuştur. BKİ'leri obez olan bireylerin ise aldıkları enerjinin protein yüzdesi %16,89±4,59, yağ yüzdesi %38,89±7,2 ve karbonhidrat yüzdesi %42,67±8,44 olarak belirlenmiştir.. BKİ grubu zayıf olanların karbonhidrat tüketimleri, fazla kilolu ve obez olanlara göre daha yüksektir. Öğrencilerin Güncel Akdeniz Diyet Piramidi besin tüketimleri değerlendirilmesinde zeytinyağı, sebze, süt ürünleri, sert kabuklu yemiş ve tohumlar, işlenmiş et ürünleri, beyaz et, balık/deniz ürünleri, şekerli ürünler ve şarap tüketimlerinin Akdeniz Diyeti ile uyumlu miktarlarda olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Akdeniz tipi beslenme tarzını uygulamadıkları sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Akdeniz Diyeti bileşenleri, Üniversite öğrencileri, Beslenme, Sağlıklı yaşam. | |
dc.description.abstract | THE EVALUATION OF THE HEALTH SCIENCE FACULTY STUDENTS ADAPTATION OF MEDITERRANEAN DIET The Mediterranean diet is considered the healthiest diet in the world. Several studies have shown that the Mediterranean diet has protective effects on obesity and type 2 diabetes. The aim of this study is to determine the compliance of the students of Okan University Health Sciences Faculty with the Mediterranean Diet by evaluating the frequency of food consumption. The study was conducted in 298 students who are studying at the Okan University Faculty of Health Sciences between April 2017 and May 2017. The daily average energy and nutrients of the 298 students were calculated by evaluating the frequency of food consumption. The height and weight of the students were measured and the Body Mass Index (BMI) was calculated. Questionnaire method was applied in this study. %36 of the students who participated in the study were male, %63,4 were female. When the BKIs of the students are evaluated; %77,2 were normal weight, %12,4 were overweight, %7,4 were weak and %3,0 were obese. When the percentages of students' BKIs and energies from macro nutritional items are examined, The percentage of protein in the energy received by the weak individuals was found to be %17,77±2,11, fat percentage %34,32±4,87 and carbohydrate percentage %47,05±4,94.The percentages of protein in normal subjects with BMI were %18,98±2,67, %35,23±4,41 fat and %45,29±5,01 carbohydrates. The percentages of energy received by those in the BMI overweight group were %19,27±4,04, %37,73±6,91 fat and %42,89±7,42 carbohydrates. The percentage of carbohydrate protein in the subjects with BMI was found to be %16,89±4,59, %38,89±7,2 and %42,67±8,44 respectively. The carbonhydrate consumption of the person who has weak BMI group is higher than overweight and obese. It has been determined that the consumption of olive oil, vegetables, dairy products, nuts and seeds, processed meat products, white meat, fish / seafood, sugary products and wine consumption are not in accordance with The Mediterranean Diet in the evaluation of current Mediterranean Diet Pyramid food consumption. The result is that students do not practice the Mediterranean type of diet. Key words: Mediterranean Diet components, University students, Nutrition, Healthy life. | en_US |
dc.identifier.endpage | 104 | en_US |
dc.identifier.uri | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=hcgrYffRbz0Z44UJEuLtwTU9-DDfzIyyob11YtouZpCqt0Fb-K4I4O6wSowKId1_ | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14517/3753 | |
dc.identifier.yoktez | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=hcgrYffRbz0Z44UJEuLtwTU9-DDfzIyyob11YtouZpCqt0Fb-K4I4O6wSowKId1_ | |
dc.language.iso | tr | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | |
dc.subject | Akdeniz diyeti | |
dc.subject | Beslenme | |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.subject | Beslenme incelemeleri | |
dc.subject | Mediterranean diet | en_US |
dc.subject | Nutrition | en_US |
dc.subject | Diyet | |
dc.subject | Nutrition surveys | en_US |
dc.subject | Sağlıklı yaşam | |
dc.subject | Diet | en_US |
dc.subject | Healthy life | en_US |
dc.subject | Üniversite öğrencileri | |
dc.subject | University students | en_US |
dc.title | Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin Akdeniz diyetine uyumunun değerlendirilmesi | |
dc.title | The evaluation of the health science faculty students adaptation of mediterranean diet | en_US |
dc.type | Master Thesis | en_US |
dspace.entity.type | Publication |