Matematiksel biçimbilim ile çevrim-dışı imza tanıma

No Thumbnail Available

Date

2014

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışma, matematiksel biçimbilim (mathematical morphology) teknikleri kullanılarak bir veya birkaç gerçek imza örneği elimizdeyken, üçüncü bir imza örneğinin kime ait olduğunu saptamaya yöneliktir. Karşılaşılan yöntemlerin çoğunda imza görüntüsü, imza tanıma ve karşılaştırma işleminden önce ön işlem adımlarından geçer. İmza görüntüsünün ön işlemden geçmesi ile işlem yapılacak tüm imza görüntüleri belli bir standarda getirilmiş olur. Ön işlem adımından sonra uygun teknik kullanılarak görüntünün öznitelik yöneyleri oluşturulur. Önerilen çözümde ön işlem adımından sonra matematiksel biçimbilim teknikleri olan açılım (opening) ve kapanım (closing) ile birlikte matematiksel biçimbilim gradyan, iç (internal) gradyan, dış (external) gradyan ve Robert operatörü kullanılmıştır. Bu teknikler kullanılarak beş farklı yöntem ile öznitelik yöneyleri çıkartılmıştır. Son aşamada her öznitelik yöneyi için farklı sınıflandırma yöntemleri kullanılarak sonuçlar elde edilmiş ve karşılaştırmalar yapılmıştır.
This study aims to determine; when using one or more real signature samples, where the third signature sample belongs to whom; by using mathematical morphology techniques. Many of the processes encountered in the signature image, pass through the pre-processing steps before signature recognition and verification steps. Passing pre-processing steps brings a certain standard to all images in signatures. After pre-processing step, feature vectors of the image are generated with using the appropriate techniques. In suggested solution, after pre-processing step, mathematical morphology techniques that are opening and closing along with using morphology gradient, internal gradient, external gradient and Robert operators were used. As the final stage, the results obtained with using different classification methods for each attribute vector, and comparisons were made.

Description

Keywords

Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Matematiksel morfoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Sayısal görüntü işleme, Mathematical morphology, Digital image processing, Sayısal imza, Digital signature

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page