Adölesan dönemdeki öğrencilerin beslenme durumunun saptanması ve obezite araştırması

dc.contributor.advisorYeşilkaya, Burcu
dc.contributor.authorŞahiner, Aslıhan
dc.date.accessioned2024-08-07T20:06:29Z
dc.date.available2024-08-07T20:06:29Z
dc.date.issued2020
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractToplum sağlığının, geliştirilmesi ve korunması için bireylerin sağlıklı beslenme alışkanlıklarını genç yaşlarda edinmesi önemlidir. Sağlığın geliştirilmesi insanların kendi sağlıkları üzerindeki kontrollerini artırma ve sağlık düzeylerinin daha da iyiye getirme sürecinin bütünü olarak tanımlanır. Çalışmanın amacı; adölesan dönemdeki öğrencilerin beslenme durumlarının saptanması ve obezite durumlarının belirlenmesidir. Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Bu çalışma Eylül-Aralık 2019 tarihleri arasında Amasya'da bir devlet anadolu lisesinde okuyan ve rastgele seçilen 204 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların %59,3'ü kız, %40,7'si erkektir. Yaş ortalamaları 15,88±0,86 yıl; ağırlıkları 59,9±11,6 kg; boy uzunlukları 168,1±8,63 cm; Beden kütle indeksleri ise 21,1±3,25 kg/m2'dir. Yapılan anket sonuçlarında öğrencilerin, %42,6'sının evdeyken öğün atladığı görülmüştür. Yaşa göre BKİ persentil sınıflandırmasında, kızların erkeklere göre normal düzeyde oldukları saptanmıştır (p=0,033<0,05). Öğrenciler arasında cinsiyete göre besin tüketim sıklıkları incelendiğinde; protein, kolesterol, tiamin, riboflavin, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve çinko bakımından erkeklerin tüketiminin kızlara göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Ailelerinde şişman birey olan öğrencilerin ise BKİ değerlerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur (p=0,039<0,05). Katılımcıların çoğunluğunun (% 71,1) yaşa göre BKİ persentil değerinin normal olduğu görülmüştür. Bu önemli bir sonuç olmuştur. Ailelerinde şişman birey olan kişilerin BKİ değerlerinin yüksek olması bir diğer önemli sonuçtur. Çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda kurumlarda öğrencilere ve ailelere beslenme eğitimi verilmesi ve beslenmenin monitörizasyonu için diyetisyen istihdamı sağlanması önerilmektedir. Anahtar Kelimeler: Adölesan, Beslenme Durumu, Obezite
dc.description.abstractIt is important for individuals to acquire healthy eating habits at a young age for the development and protection of public health. Health promotion is defined as the whole process of increasing people's control over their own health and improving their health levels. The aim of the study; It is the determination of the nutritional status of the students in the adolescent period and the obesity status. The research is a cross-sectional and descriptive study. This study was carried out between 204 students randomly selected in a state Anatolian high school in Amasya between September and December 2019. According to the results of the research, 59.3% of the participants are girls and 40.7% are boys. The average age is 15.88 ± 0.86; their weight is 59.9 ± 11.6; their height is 168.1 ± 8.63; Their BMI is 21.1 ± 3.25. In the results of the survey, it was seen that 42.6% of the students skipped meals while at home. In the BMI percentile classification by age, girls were found to be more normal than boys (p = 0.033 <0.05). When the frequency of food consumption by students is examined; protein, cholesterol, thiamine, riboflavin, sodium, calcium, magnesium, phosphorus and zinc were found to be higher in boys than girls. The BMI values of the students whose families were obese were higher (p = 0.039 <0.05).It was observed that the majority of participants had normal BMI percentile value by age. This has been an important result. Another important result is the high BMI values of people who are fat individuals in their families. In line with the findings obtained from the study, it is recommended to provide nutrition education to students and families in institutions and to provide nutritionist employment for the monitoring of nutrition. Keywords:Adolescent, Nutritional Status, Obesity.en
dc.identifier.endpage79en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fl0Kw4p1rmMDotyKRdYv1JkJEG6vFhO54dSN5sgNZHLNZHgfXP1PiIyH1EjZMoj_
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4933
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fl0Kw4p1rmMDotyKRdYv1JkJEG6vFhO54dSN5sgNZHLNZHgfXP1PiIyH1EjZMoj_
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectBeslenme
dc.subjectBeslenme durumu
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectErgenler
dc.subjectNutritional statusen_US
dc.subjectObezite
dc.subjectAdolescentsen_US
dc.subjectObesityen_US
dc.subjectÖğrenciler
dc.subjectStudentsen_US
dc.titleAdölesan dönemdeki öğrencilerin beslenme durumunun saptanması ve obezite araştırması
dc.titleDeterminationof nutritional status of the students in their adolescent period and an obesity researchen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files