İstanbul ili Fatih ilçesindeki bir ortaokulun 8.sınıfında eğitim gören öğrencilerin sınav kaygısı ile beslenme durumları arasındaki ilişki

dc.contributor.advisorKöse, Gizem
dc.contributor.authorDağlı, Merve Manav
dc.date.accessioned2024-08-07T20:19:37Z
dc.date.available2024-08-07T20:19:37Z
dc.date.issued2022
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı / Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
dc.description.abstractİyi beslenme, optimal sağlık ve büyüme için gereklidir. Beslenme, kişinin sağlığını korumak ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini yeterli ve dengeli miktarlarda, uygun zamanlarda alabilmesi için bilinçli olarak yapılması gereken bir eylemdir. Yaşamın her döneminde önemli olan yeterli ve dengeli beslenme, özellikle adölesan döneminde önem arz etmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme; vücudun büyümesi, yenilenmesi, gelişmesi ve işleyişi için gerekli olan enerji ve besin maddelerinin yeterli ve düzenli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumudur. Kaygı ve stres gibi psikolojik durumlar bireylerin beslenme alışkanlıklarını etkilemektedir. Birçok kişi, kaygı, can sıkıntısı, hayal kırıklığı, sinirlilik, yalnızlık, gerginlik ve mutsuzluklarını azaltmaya yardımcı olacağını düşündüğü için yiyecek tüketir. Çalışmada ele alınan problem öğrencilerin sınav kaygısı ile beslenme durumları arasındaki ilişkinin getirdiği sonuçlardır. Bu kapsamda İstanbul ili Fatih ilçesindeki bir ortaokulun 8.sınıfında eğitim gören toplam 303 öğrencinin sınav kaygıları ve beslenme alışkanlıklarının saptanması ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda çalışmada öncelikle adölesan dönemde büyüme ve gelişme, adölesan dönemde yeme davranışları ve adölesan dönemde kaygı ve beslenme ilişkisi alt başlıklar halinde kavramsal olarak incelenmiştir. Ardından beslenme alışkanlıklarına ilişkin Totan tarafından uyarlanan 'Sınav Kaygısı Ölçeği' ile elde edilen bulgular yorumlanarak öğrencilerin sınav kaygıları ve beslenme alışkanlıklarının arasındaki ilişki SPSS 22 programı aracılıyla raporlanarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda stresin beslenmeyi etkileme durumuna göre kaygı puanı anlamlı şekilde farklılaşmıştır. Açıkta satılan yiyecekleri tüketenlerin kaygı düzeyinin yüksek olduğu görülmüştür. Öğrencilerin en fazla hamburger reklamından etkilendiği, fastfood tüketme nedeni olarak lezzetli olduğu için tükettikleri görülmüştür. Bu bağlamda aileleri bilinçlendirmek ve öğrencilere gerekli eğitimler verilmesi önemli olacaktır.
dc.description.abstractGood nutrition is essential for optimal health and growth. Nutrition is an action that must be done consciously so that the body can take the nutrients it needs in sufficient and balanced amounts, at appropriate times, in order to protect one's health and improve the quality of life. Adequate and balanced nutrition, which is important in every period of life, is especially important in adolescence. Adequate and balanced nutrition; It is the state of taking the energy and nutrients necessary for the growth, renewal, development and functioning of the body in sufficient and regular amounts and using them appropriately in the body. Psychological conditions such as anxiety and stress affect the eating habits of individuals. Many people consume food because they think it will help reduce their anxiety, boredom, frustration, irritability, loneliness, tension and unhappiness. The problem addressed in the study is the results of the relationship between students' test anxiety and their nutritional status. In this context, it is aimed to determine and evaluate the exam anxiety and eating habits of the 303 students studying in the 8th grade of a secondary school in Fatih district of Istanbul. In this context, in this study, first of all, growth and development in adolescence, eating behaviors in adolescence, and the relationship between anxiety and nutrition in adolescence are conceptually examined under sub-titles. Afterwards, the findings obtained with the 'Exam Anxiety Scale' adapted by Totan regarding nutritional habits were interpreted and the relationship between students' exam anxiety and eating habits was reported and analyzed through the SPSS 22 program. As a result of the analysis, the anxiety score differed significantly according to the effect of stress on nutrition. Students who consumed food that sold outside were more likely to get anxiety. Students tend to be affected by hamburger commercials. In addition, the reason why fast-food was very consumed was because of the delicious taste. In this regard, it will be important for the parents to get informed as well as students getting their essential education.en
dc.identifier.endpage80en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=sELqxhTlFGAjsbjOuuiyCJl8jC2tJ7EhtNrxdPRqe6sSALUKsCQKyAPB2bp7bNHT
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/5662
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=sELqxhTlFGAjsbjOuuiyCJl8jC2tJ7EhtNrxdPRqe6sSALUKsCQKyAPB2bp7bNHT
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectBeslenme
dc.subjectBeslenme alışkanlıkları
dc.subjectBeslenme durumu
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectErgenler
dc.subjectNutritional habitsen_US
dc.subjectNutritional statusen_US
dc.subjectOrtaokul öğrencileri
dc.subjectAdolescentsen_US
dc.subjectSınav kaygısı
dc.subjectSecondary school studentsen_US
dc.subjectTest anxietyen_US
dc.subjectİstanbul-Fatih
dc.subjectİstanbul-Fatihen_US
dc.titleİstanbul ili Fatih ilçesindeki bir ortaokulun 8.sınıfında eğitim gören öğrencilerin sınav kaygısı ile beslenme durumları arasındaki ilişki
dc.titleThe relationship between examination anxiety and nutritional status of 8th grade students in a secondary school in Fatih district of Istanbulen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files