14-17 yaş grubu öğrencilerin beslenme alışkanlıklarının obezite durumu ile ilişkisi:Batman ili örneği

No Thumbnail Available

Date

2020

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Son birkaç yılda bütün ülkelerde sıklıkla görülmekte olan obezite, genetik faktörlerin etkili olduğu kadar çevresel faktörlerin de etkili olduğu multifaktöriyel bir hastalık türüdür. Çocukluk çağındaki obezite, 21. yüzyıldaki en önemli sağlık sorunlarından birisi olarak görülmektedir. Çocukluk döneminde oluşan obeziteyi önlemenin yöntemi ise çocukların beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve aktif olmalarını sağlamaktan geçmektedir. Bu çalışmada Batman ilindeki 14-17 yaş grubu öğrencilerin beslenme alışkanlıkları ile obezite durumlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi Batman ili Merkezi'nde yer alan Özel Basut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin 13 sınıfı ve 299 öğrencisinden oluşmaktadır. Veriler Seda Kaya ÖZDEMİR tarafından geliştirilen demografik bilgi formu ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili soruları içeren anketlerle toplanmış olup, verilerin analiz aşamasında da kategorik değişkenler frekans ve yüzde değerleri (n(%)) ile verilmiş, normal dağılıma uymayan ve nicel veriye sahip iki bağımsız değişkenin karşılaştırılmasında Mann Whitney U Testi, 3 ve daha fazla bağımsız değişkenin karşılaştırılmasında Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır. Veriler IBM SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir ve anlamlılık düzeyi % 95 güven aralığında p>0.05 olarak yorumlanmıştır. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun sağlıklı yemek yeme şekliyle beslendiğinin tespit edildiği bu çalışmada aynı zamanda hızlı bir şekilde yemek yiyen öğrencilerin yavaş yemek yiyen öğrencilerden daha fazla kiloya sahip oldukları bulunmuştur. Toplum tabanında özellikle çocukların beslenme alışkanlıkları değiştirilmeli, sağlıklı bir yaşam için belli alışkanlıklar kazandırılmalı ve hem aileler hem de çocuklar bu konular hakkında bilgilendirilmelidir.
Obesity, which has been seen frequently in all countries in the last few years, is a type of multifactorial disease in which genetic factors are effective as well as environmental factors. Childhood obesity is seen as one of the most important health problems in the 21st century. The method of preventing obesity occurring in childhood is to change the nutritional habits of children and to keep them active. In this study, it was aimed to determine the nutritional habits and obesity status of 14-17 age group students in Batman. The sample of the study consists of 13 classes and 299 students of the Private Basut Vocational and Technical Anatolian High School located in Batman City Center. The data were collected through questionnaires including demographic information form and nutrition habits developed by Seda Kaya ÖZDEMİR, and in the analysis phase of the data, categorical variables were given with frequency and percentage values (n (%)), when comparing two independent variables that do not conform to normal distribution and have quantitative data. Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis Test was used to compare 3 or more independent variables. Data were analyzed with IBM SPSS 22.0 program and significance level was interpreted as p> 0.05 in 95% confidence interval. In this study, where the majority of students were found to be fed with healthy eating, it was also found that students who ate fast food had more weight than students who ate slow. In the community base, especially the feeding habits of children should be changed, certain habits should be introduced for a healthy life, and both families and children should be informed about these issues.

Description

Keywords

Beslenme ve Diyetetik, Fizyoloji, Sağlık Eğitimi, Batman, Nutrition and Dietetics, Physiology, Beslenme, Health Education, Batman, Beslenme alışkanlıkları, Nutrition, Obezite, Nutritional habits, Obesity, Öğrenciler, Students

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page