Türk ve Filtre Kahve Örneklerindeki Toplam Antioksidan Kapasitelerin Elektrokimyasal Yöntemlerle Belirlenmesi

dc.contributor.author Ersin DEMİR
dc.contributor.author Sevinç YILDIRIM
dc.contributor.author İlkay GÖK
dc.date.accessioned 2024-05-25T12:20:15Z
dc.date.available 2024-05-25T12:20:15Z
dc.date.issued 2020
dc.department Okan University en_US
dc.department-temp Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Analitik Kimya Ana Bilim Dalı, Afyonkarahisar, Türkiye İstanbul Okan Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gastronomi Bölümü, İstanbul, Türkiye İstanbul Okan Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gastronomi Bölümü, İstanbul, Türkiye en_US
dc.description.abstract Bu çalışmada, az, orta ve koyu gibi değişik derecelerde farklı kavrulmuş kahve çekirdekleriyle demlenen Türkve Filtre kahvelerindeki toplam antioksidan kapasitesinin (TAC) belirlenmesi için dönüşümlü (CV), kare dalgasıyırma (SWSV) ve diferansiyel puls sıyırma (DPSV) voltametrik yöntemlerle kullanıldı. Voltametrikparametreleri, karbon pasta elektrotu (CPE) kullanılarak pH 4.0 Britton-Robinson tampon çözeltisinde optimizeedildi. Standart antioksidan maddeleri olarak gallik asit ve kuersetin'in elektrokimyasal davranışı CPE üzerindeoptimum koşullar altında CV, SWSV ve DPSV teknikleri ile incelendi. Her üç elektrokimyasal tekniklerle (CV,SWSV, DPSV) gallik asit için yaklaşık 350 mV ve 700 mV'ta olmak üzere iki oksidasyon piki görülürken,kuersetin için ise 340 mV, 725 mV ve 1015 mV'larda anodik pikleri elde edildi. Bununla birlikte, kahveörneklerindeki toplam antioksidan kapasitelerini eşdeğer gallik asit ve kuersetin cinsinden belirlemek için CPEkullanılarak pH 4.0'da her iki maddeye ait yaklaşık 350 mV'de anodik pik akımları tercih edildi. Az kavrulmuşkahve çekirdekleriyle hazırlanan kahve örneklerinde maksimum antioksidan kapasite (TAC) gösterdiği bulundu.Az kavrulmuş kahve çekirdekleri ile hazırlanan Türk kahvesi için TAC değeri, CV yöntemi kullanılarak 17.868± 0.281 g/L ve 65.165 ± 1.024 g/L eşdeğer gallik asit ve kersetin olarak hesaplandı. Ayrıca, Filtre kahvesi için,TAC değerleri sırasıyla 32.290 ± 0.839 g/L ve 118.471 ± 3.529 g/L olarak bulundu. Dahası, tüm kahveörneklerindeki TAC değerleri CV'nin yanı sıra DPSV ve SWSV ile analiz edildi. Sonuç olarak, elektrokimyasalyöntemlerle, hızlı, ucuz ve ön işlemlere tabi tutulmadan doğrudan gıda örneklerinde TAC analizi edilmektedir en_US
dc.identifier.citationcount 3
dc.identifier.doi 10.35193/bseufbd.736123
dc.identifier.endpage 393 en_US
dc.identifier.issn 2458-7575
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.startpage 382 en_US
dc.identifier.trdizinid 420013
dc.identifier.uri https://doi.org/10.35193/bseufbd.736123
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/420013/turk-ve-filtre-kahve-orneklerindeki-toplam-antioksidan-kapasitelerin-elektrokimyasal-yontemlerle-belirlenmesi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14517/1864
dc.identifier.volume 7 en_US
dc.institutionauthor Gök, İlkay
dc.language.iso tr
dc.relation.ispartof Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Diğer en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Türk ve Filtre Kahve Örneklerindeki Toplam Antioksidan Kapasitelerin Elektrokimyasal Yöntemlerle Belirlenmesi en_US
dc.type Article en_US

Files