Liderlik tarzlarının algılanan örgütsel performans ve örgütsel etkililik üzerindeki etkisi: Lübnan sanayi sektöründe inovasyon kültürünün aracılık rolü

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Şirketlerin etkinlik ve performanslarını sürekli olarak artırmaları son derece önemlidir. Rekabetçi piyasada karşılaşılan zorlukların üstesinden gelmek için işletmelerin performanslarını sürekli olarak yükseltmeye çalışmaları gerekmektedir. Doğru insanların doğru zamanlarda doğru görevlerle stratejik olarak uyumlu hale getirilmesi hayati önem taşır. Bu çalışma, liderlik tarzları ile algılanan örgütsel performans ve örgütsel etkililik arasındaki arabuluculuk rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, Lübnan endüstriyel sektöründe bir vaka çalışması seçilmiştir, bu da özellikle Lübnan'ın şu anda ciddi ekonomik endişelerle karşı karşıya olduğu göz önüne alındığında, bu sektörün verimliliğinin geliştirilmesine yardımcı olabilir. Bu çalışma, karizma, ilham verici motivasyon, entelektüel uyarılma ve bireysel düşünme gibi dönüşümcü liderlik özellikleri ile yönetim-by-exception ve koşullu ödül gibi dönüşümcü olmayan liderlik bileşenleri arasındaki karmaşık ilişkileri keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bu ilişkilerin örgütsel performans ve etkililik üzerindeki toplu etkilerini ayırt etmek amacıyla. Bu çalışma, Lübnan Gümrük Genel Müdürlüğü'nde çalışan 384 Lübnan firmasının çalışanları üzerinde uygulanan nicel çıkarımsal bir araştırmadır. Bu örneklem, Lübnan endüstriyel sektörünü temsil eder ve 4.700'den fazla şirketi ve 318.000 çalışanı kapsar ve GSYİH'nın yaklaşık %8'ini (4,2 milyar ABD doları) oluşturur ve yerel işgücünün %20'sini istihdam eder. Bu araştırmanın sonuçları, bu çalışmada incelenen dönüşümcü liderlik ve dönüşümcü olmayan liderlik değişkenlerinin, organizasyonun yenilik kapasitesini önemli ölçüde teşvik etme ve uzun vadeli performansı ve etkililiği artırma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Yenilik kültürü, bağımsız değişkenler ile bağımlı değişkenler arasındaki ilişkiyi arabulucu olarak kabul edilir ve algılanan örgütsel performansı ve örgütsel etkililiği şekillendirerek ve sağlamlaştırarak ortaya çıkar. Çalışmanın bulguları, yenilik kültürünün, dönüşümcü liderlik ve dönüşümcü olmayan liderlik faktörlerinin, Lübnan endüstriyel sektöründe yüksek performansı ve etkililiği teşvik etmede önemli etkilerinin altını çizmektedir, bu da onları ihtiyaç duyanlar için kolayca erişilebilir kılmaktadır.
It is crucial for companies to consistently enhance their effectiveness and performance. To navigate challenges in the competitive market, businesses should continuously strive to elevate their performance. The strategic alignment of the right individuals with the right tasks at the right time is vital. This study aims to examine the mediation role of innovation culture in leadership styles and perceived organizational performance and organizational effectiveness. A case study in the Lebanese industrial sector has been chosen which might assist in developing this sector's productivity especially since Lebanon is currently experiencing critical economic concerns. This study seeks to explore the intricate dynamics between transformational leadership attributes, including charisma, inspirational motivation, intellectual stimulation, and individual consideration, alongside transactional leadership components such as management-by-exception and contingent reward, aiming to discern their collective impact on organizational performance and effectiveness. This study is quantitative deductive research applied on a sample of 384 Lebanese firms' employees working within the Lebanese General Directorate of Customs. This sample represents a population of the Lebanese industrial sector that consists of over 4,700 companies and 318000 employees accounting for around 8% of GDP (USD 4.2 billion) and employs 20% of the local labor force. The outcomes of this research, lead us to the conclusion that transformational leadership and transactional leadership variables examined in this study possess the potential to significantly encourage an organization's capacity for innovation, and enhance long-term performance and effectiveness. Innovation culture emerges as a key contributor and is considered to mediate the relation between the independent variables and the dependent variables, shaping and solidifying perceived organizational performance and organizational effectiveness. The study's findings underscore the substantial impact of innovation culture, transactional leadership, and transformational leadership factors in promoting heightened performance and effectiveness within the Lebanese industrial sector, making them readily accessible to those in need.

Description

Keywords

İşletme, Business Administration

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

199