Crohn Hastalığı ve Beslenme Tedavisi

dc.contributor.authorBurcu ATEŞ ÖZCAN
dc.contributor.authorBurcu YEŞİLKAYA
dc.date.accessioned2024-05-25T12:20:32Z
dc.date.available2024-05-25T12:20:32Z
dc.date.issued2020
dc.departmentOkan Universityen_US
dc.department-tempİstanbul Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, İstanbul, TÜRKİYE İstanbul Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, İstanbul, TÜRKİYEen_US
dc.description.abstractİnflamatuar bağırsak hastalıklarından biri olan Crohn, remisyon ve alevlenme evreleri ile seyreden, etiyolojisinde çeşitli faktörlerin rol oynadığı otoimmün bir hastalıklıktır. Çevresel etmenler ile ortaya çıkan bu hastalıkta, beslenme alışkanlıklarının etkisinin önemli olduğu düşünülmektedir. Crohn hastalığında, beslenme önerilerine ait kanıt düzeyinde net sonuçlar olmasa da beslenme şekli ve alışkanlıklarının, hastalığın relapslarında etkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Özellikle malnütrisyon açısından risk altında olan Crohn hastalarında, tanı aldıktan sonra malnütrisyon taraması yapılmalıdır. Bu taramada, beslenme durumunun değerlendirilmesinde kalsiyum, demir, B12 vitamini, folat, çinko, magnezyum, A vitamini, albümin, prealbümin ve D vitamininin kontrol edilmesi önerilmektedir. Şiddetli ishal durumunda çinko, selenyum ve potasyumda kayıplar daha da artabilmektedir. Özellikle protein enerji malnütrisyonunun gelişmesi ve inflamasyona bağlı hipermetabolizmanın varlığı, hastaların nütrisyonel destek tedavisi almasını gerektirebilir. Enteral ya da parenteral beslenme ile sağlanacak nütrisyonel destek tedavisi malnütrisyonun tedavi edilmesi ve önlenmesinde, remisyonun sağlanmasında, akut atakların önlenmesi ve azaltılmasında etkilidir. Ayrıca yaşam kalitesinin artırılmasını destekleyici olabilmektedir. Protein ve enerji yetersizliği olan Crohn hastalarında, nütrisyonel destek tedavisine başlanılması önerilir. Remisyon dönemine geçildiğinde hasta normal diyet ile beslenebilir. Ancak bu diyet tedavisi hastaya özgü olmalıdır. Crohn hastalarının iyi bilgilendirilip eğitilmesinin, hem remisyon sürecinin uzatılmasında hem de akut atakların önlenmesi ve süresinin azaltılmasında etkili ve önemli olduğu düşünülmektedir.en_US
dc.identifier.citation0
dc.identifier.doiDOI: 10.5336/healthsci.2019-71838
dc.identifier.endpage312en_US
dc.identifier.issn2536-4391
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage306en_US
dc.identifier.trdizinid382541
dc.identifier.urihttps://doi.org/DOI: 10.5336/healthsci.2019-71838
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/382541/crohn-hastaligi-ve-beslenme-tedavisi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/1922
dc.identifier.volume5en_US
dc.language.isotr
dc.relation.ispartofTürkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleCrohn Hastalığı ve Beslenme Tedavisien_US
dc.typeReviewen_US
dspace.entity.typePublication

Files