Yetişkin sağlıklı bireylerde fiziksel aktivitenin beslenme alışkanlıkları ve akdeniz diyetine uyum ile ilişkisi

No Thumbnail Available

Date

2020

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Araştırma, yetişkin bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri ile sağlıklı yaşam amacıyla uyguladıkları diyetlerin bireylerin beslenme durumları üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda 01.12.2018-31.01.2019 tarihleri arasında Konya ilinde bulunan özel bir hastenin Diyet Polikliniği'ne başvuran 18-65 yaş aralığındaki 135 katılımcıya, demografik özelliklerinin ve beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi amacıyla 'Yetişkin Sağlıklı Bireylerde Fiziksel Aktivitenin Beslenme Alışkanlıkları ve Akdeniz Diyetine Uyum ile İlişkisi Çalışması Anket Formu', fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesi amacıyla '24 Saatlik Fiziksel Aktivite Saptama Formu' ile 'Uluslararası Fiziksel Aktivite Formu' ve uyguladıkları diyetin kalitelerinin belirlenmesi amacıyla ise 'Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği' ve 'Besin Tüketim Sıklığı Anket Formu' uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, %45,9'unun normal kiloda, %38,5'inin fazla kilolu ve %15,6'sının obez kategorisinde olduğu; katılımcıların %56,3'ünün öğün atladığı ve en sık atlanan öğünün ise %65,8 ile 'sabah' öğünü olduğu, katılımcıların %61,5'inin kahve (nescafe)'yi, %63,0'ının ekmeği ve %74,8'inin ise çayı hergün tükettikleri, katılımcıların Akdeniz diyetine uyma oranının oldukça %17,8 ile oldukça düşük seviyede ve haftalık fiziksel aktivite durumlarının ise %50,8 ile orta seviyede olduğu tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada ayrıca, katılımcıların fiziksel aktivite skoru ortalama puanları ile Akdeniz diyeti bağlılık ölçeği ortalama puanlarında arasında istatistiksel bir ilişkinin bulunmadığı, katılımcıların fiziksel aktivite skorundan elde ettikleri ortalama puanlar ile ana ve ara öğün atlama durumları, öğün atlama nedenleri ve son 6 ayda vücut ağırlığında değişiklik olma durumu arasında istatistiksel bir ilişki olduğu, yine katılımcıların Akdeniz diyeti bağlılık ölçeği ortalama puanları ile günlük ortalama uyku süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farlılık bulunduğu tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen bu sonuçlara göre; ana ve ara öğün atlayan katılımcıların fiziksel aktivitelerinin oldukça düşük seviyede olduğu, kendilerince geçerli bir mazeret olarak yeterli zamanı bulamadıklarını düşündükleri, son 6 ay içinde kilolarında dikkate değer bir artış olduğu ve yine katılımcıların Akdeniz diyetine tam olarak uymayanların uyku sürelerinin yeterli seviyede olmadığı belirlenmiştir.
The study was conducted to examine the effects of the physical activity levels of adults and the diets they use for a healthy life on the nutritional status of individuals. For this purpose, 135 participants between the ages of 18-65 who applied to the Diet Polyclinic of a private hospital in Konya province between 01.12.2018-31.01.2019, 'Questionnaire Form for the Effect of Physical Activity on Nutrition' to determine demographic characteristics and eating habits, '24-Hour Physical Activity Determination Form' and 'International Physical Activity Form' in order to determine physical activity levels, and 'Mediterranean Diet Adherence Scale' and 'Food Consumption Frequency Questionnaire' were applied to determine the quality of their diet. According to the research findings; 45.9% of the normal weight, 38.5% of the overweight and 15.6% of the obese category; 56.3% of the participants skipped meals and the most frequently skipped meal was the 'morning' meal with 65.8%, 61.5% of the participants had coffee (nescafe), 63.0% of them bread and 74%, 8 of them were determined to consume tea everyday, participants' compliance with the Mediterranean diet was found to be quite low at 17.8%, and their weekly physical activity status was moderate at 50.8%. The study also, There is no statistical relationship between the physical activity score average scores of the participants and the Mediterranean diet adherence scale average scores, there is a statistical relationship between the participants' average scores obtained from the physical activity score and the status of skipping main and snack meals, the reasons for skipping meals and the change in body weight in the last 6 months, again, a statistically significant difference was found between the mean scores of the Mediterranean diet adherence scale and the average daily sleep duration of the participants. According to these results obtained in the research; the participants who skipped main meals and snacks had very low physical activities and they thought that they could not find enough time as a valid excuse, it was determined that there has been a remarkable increase in their weight in the last 6 months and the sleep times of the participants who did not fully comply with the Mediterranean diet were not sufficient.

Description

Keywords

Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page