Balkan göçmenlerinin sofra kültürü Tekirdağ Malkara örneği

dc.contributor.advisorGök, İlkay
dc.contributor.authorVarol, Emre
dc.contributor.otherGastronomi ve Mutfak Sanatları / Gastronomy and Culinary Arts
dc.date.accessioned2024-08-07T19:58:21Z
dc.date.available2024-08-07T19:58:21Z
dc.date.issued2020
dc.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı / Gastronomi Bilim Dalı
dc.description.abstractİnsanoğlunun ilk çağlardan bu yana coğrafi şartlara göre bulduğu gıdaları zaruri ihtiyaçlar doğrultusunda kullanmasıyla çeşitli coğrafyalarda yemek farklılıkları doğmuştur. Geçtiğimiz son yüzyıla kadar üst sınıf insanlar hariç, kişiler bulduğu gıdaları günlük ihtiyaçlarını karşılamak için kullandılar. Ancak içinde bulunduğumuz yıllarda gıdalara erişim daha kolay olduğu için çeşitli yiyecek kombinasyonları ile yeni yemekler yapılabiliyor hatta iki farklı kıtadaki ülkeler birbirlerinin yemeklerini birleştirip yeni bir ürün haline bile getirmeye başlamıştır. Balkan coğrafyası yüzyıllar boyunca birçok uygarlığa, dine ve ırka mensup kişilerin ortak yaşadığı bir coğrafya olmuştur. Bu sebeple çalışmamda uzun yıllar boyunca hâkimiyetimizde olan Balkan coğrafyasından göçen kişilerin Malkara'da, yapılan gıda ürünlerini, adap ve kültür gibi etkenleri çalışmamda yansıtmak istedim. İlk olarak konularımın daha kolay anlaşabilmesi için Balkan coğrafyası, tarihi, etnik yapısı ve mutfak kültürlerinden bahsedilmiştir. Ardından konumun ana başlıklarından olan 'göç', 'kültür' ve 'sofra' kavramları araştırılmıştır. Yöredeki yemek tariflerinin toplanabilmesi amacıyla görüşmeler yapılan röportaj soruları ile araştırmacı tarafından bizzat yürütülmüş ve toplanan veriler orijinalliği korunarak aktarılmıştır. Son olarak da çalışmamda yöredeki kullanılan ürünleri ve diğer yapılan çalışmalar ile karşılaştırmaları yapılarak önerilerde bulunulmuştur.
dc.description.abstractCulinary differences have arisen in various geographies with the use of foods that human beings find according to the geographical conditions in line with the essential needs since the early ages. Until the last century, people, except for the ones in upper class, used the food they found to meet their daily needs. However, since access to food is easier in the current years, new meals can be prepared with various food combinations; even, countries on two different continents have begun to combine each other's food and turn it into a new product. For centuries, Balkan geography has been a geography where people from many civilizations, religions and races have lived together. For this reason, I wanted to reveal the foods produced in Malkara by people who migrated from the Balkan geography, which we dominated for many years, and factors such as customs and culture. First of all, in order for the subjects to be understood more clearly, topics such as Balkan geography, history, ethnic structure and culinary cultures were discussed. Then, the concepts of 'immigration', 'culture' and 'culinary', which are among the main headings of the subject, were examined. In order to collect the recipes of the region, the interviews were carried out by the researcher and the collected data were transmitted by preserving their originality. Finally, in my study, suggestions were made by comparing the products used and other studies in the region.en
dc.identifier.endpage160en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=wf-FPgY-5qjHEzEoOgvMs_uwiimVkkPpmBxG12soAtYEMQpHpUtqXcnLUsc1e9aE
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4359
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=wf-FPgY-5qjHEzEoOgvMs_uwiimVkkPpmBxG12soAtYEMQpHpUtqXcnLUsc1e9aE
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.language.isotr
dc.subjectGastronomi ve Mutfak Sanatları
dc.subjectHalk Bilimi (Folklor)
dc.subjectBalkan Türkleri
dc.subjectBalkanlar
dc.subjectGastronomy and Culinary Artsen_US
dc.subjectFolkloreen_US
dc.subjectGöçmenler
dc.subjectBalkan Turkishen_US
dc.subjectBalkansen_US
dc.subjectTekirdağ-Malkara
dc.subjectEmigrantsen_US
dc.subjectYemek kültürü
dc.subjectTekirdağ-Malkaraen_US
dc.subjectFood cultureen_US
dc.subjectYemekler
dc.subjectDishesen_US
dc.titleBalkan göçmenlerinin sofra kültürü Tekirdağ Malkara örneği
dc.titleCulinary culture of Balkan immigrants Tekirdağ Malkara caseen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isOrgUnitOfPublication9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca

Files