Sermaye piyasası araçlarının TMS ve TFRS açısından muhasebeleştirilmesi üzerine bir uygulama

No Thumbnail Available

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Günümüzde küreselleşmenin etkileri her alanda olduğu gibi muhasebe alanında da görülmektedir. Dünya genelinde ortak bir muhasebe dili oluşturarak işletmelerin farklı ülkeler de yatırım yapmasının önündeki engelleri kaldırmak ve dünyayı küresel bir pazar olarak kullanabilmek amacıyla hazırlanan Uluslar arası Muhasebe Standartları bu etkinin açık bir göstergesidir. Dünyada muhasebe alanında yaşanan bu gelişmeleri yakından takip eden ülkemizde de Uluslararası Muhasebe Standartları bire bir Türkçeye tercüme edilmiş ve Yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında uygulama alanı genişletilmiştir. Genel anlamda Türkiye Muhasebe Standartlarının ülkemizde uygulama alanının genişletilerek yaygınlaştırılması, finansal raporlama alanında dünya ile entegre olmamız açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Gerçekleştirilen tez çalışmasının amacı, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu (TMSK) tarafından yayınlanan, Uluslar arası Muhasebe Standartları ile tam uyumlu TMS32, TMS39 ve TFRS7 kapsamında Finansal Araçların sınıflandırılmasını, muhasebeleştrilmesini, değerleme yöntemlerini incelemek, muhasebeleştirme işlemlerin örneklerle açıklamak ve standartlara göre düzenlenen finansal tablolarla önceki muhasebe uygulama esaslarına göre düzenlenen finansal tabloların birbirinden farklı olduğunu göstermeye çalışmaktır. Bu çalışmada finansal araçlarla ilgili standartlar incelenmiş olup muhasebe standartlarına göre finansal araçların sınıflandırılması, muhasebeleştirilmesi, değerlenmesi ve mali tablolara etkisi incelenmiştir.
Nowadays, theeffects ofglobalization areseen in everyarea as wellas in thefield of accounting. TheInternational AccountingStandards, whichare designed tocreate a commonaccounting languagearound the world, toremove obstaclesto investing in differentcountries and touse the world asa global market, area clear indicationof this effect. Internationalaccounting standardshave been translatedinto one Turkiclanguage inour country closely followingthese developments inthe field of accountingin the worldand the scope of applicationwithin the scopeof the NewTurkish Commercial Codehas been expanded. Ingeneral terms, expandingthe scopeof applicationof TurkishAccounting Standardsin our country hasa considerableprecaution interms of integratingwith the worldin the fieldof financialreporting. Theaim of the thesisstudy is to classify, accountfor the classificationof Financial Instrumentsin accordancewith TAS32, TAS39 and TFRS 7, whichis fullycompliant withInternational AccountingStandards issuedby Turkish AccountingStandards Board (TASB) andto explain the accountingmethods with examplesand to preparefinancial statementsis to try to showthat the financial statementsprepared accordingto previous accountingprinciples aredifferent fromeach other. Inthis study, standardsrelated to financialinstruments havebeen examinedand classificationof financialinstruments, accounting, valuationand financialstatement effecthave been examinedaccording toaccounting standards.

Description

Keywords

İşletme, Finansal raporlama standartları, Finansal tablolar, Muhasebe, Business Administration, Muhasebe standartları, Financial reporting standarts, Financial statements, Sermaye piyasası, Accounting, Accounting standarts, Sermaye piyasası araçları, Capital market, Türkiye Finansal Raporlama Standardı, Capital markets instruments, Turkish Financial Reporting Standards, Türkiye Muhasebe Standartları, Turkish Accounting Standarts

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page