TFF 3. Lig sporcularının beslenme bilgidüzeyi ve uyku kalitesinin antropometrik ölçümler üzerine etkisi
Abstract
Yeterli ve dengeli beslenme, bir sporcunun yüksek performansa ulaşması için temel görevi görmektedir. Beslenme ile ilgili bilgilerin, sporcu ve antrenörler tarafından bilinmesi ve uygulanması ise büyük önem teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 3. Lig takımlarından, Fethiye Spor Kulübü futbol A takımı sporcularının, beslenme durumlarını, beslenme bilgi düzeylerini ve uyku kalitelerini belirlemek ve bunların arasındaki ilişki saptamaktır. Çalışma verileri, ön bilgi formu aracılığıyla yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Sporcuların beslenme bilgi düzeyleri 'Sporcu Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (SBBDÖ)', uyku kaliteleri, ''Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ)''ile saptanmıştır.Çalışma, yaş ortalaması 25,12±4,97 yıl olan, 25 erkek sporcunun katılımıyla yürütülmüştür. Sporcuların çoğunluğu (%76,0) herhangi bir beslenme eğitimi almadığını belirtmiştir. Vücut ağırlığı ortalaması 75,1±7,61 kg, vücut yağ yüzdesi ortalaması ise %11,9±3,65 kg olarak belirlenmiştir. Sporcu Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (SBBDÖ)'den aldıkları toplam puan ortalaması 42,8±24,23 olarak belirlenmiştir. Ölçek puanı yetersiz ve yeterli düzeyde olan sporcuların oranı sırasıyla; %68,0 ve %32,0 olarak saptanmıştır. Ölçek puanı yetersiz olan sporcuların, vücut yağ yüzdesi (%12,9±3,74), yeterli puana sahip sporcuların vücut yağ yüzdesine (%9,68±2,28) göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p=0,037).Ölçek puanı yetersiz olan sporcuların TG değeri ortalaması, yeterli puanı olan sporculara göre daha yüksek bulunmuştur (p=0,011). Serum protein değeri ortalaması ise yeterli beslenme bilgi düzeyine sahip sporcularda anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p=0,027). Sporcuların %64,7'sinin iyi, %35,3'ünün kötü uyku kalitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Uyku kalitesinin; demografik özellikler, antropometrik ölçümler ve kan parametreleriyle arasında anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır (p>0,05). Bireylerin beslenme bilgi puanı arttıkça vücut yağ yüzdelerinin ve TG seviyelerinin anlamlı şekilde azaldığı, serum protein düzeylerinin ise anlamlı oranda arttığı belirlenmiştir (p=0,005, p=0,020).Sonuç olarak, sporcularda beslenme bilgisinin; vücut kompozisyonu ve kan parametreleri üzerine etkili olduğu saptanmıştır. Bu nedenle tüm sporcuların, beslenme eğitimi alması gerekmektedir. Bunun için uygun politikaların geliştirilmelidir. Anahtar Kelimeler: Sporcular, Antropometrik ölçümler, Beslenme bilgi düzeyi, Uyku kalitesi
Adequate and balanced nutrition serves as the basicbuildingblock for an athlete to reachhighperformance. It is of great importance that the nutrition information is known and appliedby the athletes and trainers. Thisstudyaims to determine the nutritional status, nutritional knowledgelevel and sleepquality of the football A team of Fethiye Sports Club, one of the TFF 3rd Leagueteams, and to determine the relationshipbetweenthem. Study datawerecollectedusingface-to-faceinterviewtechniquethrough a preliminaryinformation form. The nutritional knowledgelevels of the athletesweredeterminedby the 'Athlete Nutrition Knowledge Level Scale (ANKLS)', and their sleepqualityby the 'The Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI)'.The studywasconducted with the participation of 25 maleathletes with a meanage of 25.12±4.97 years. The majority of the athletes (76.0%) statedthattheydid not receiveany nutrition education. The mean body weightwas 75.1±7.61 kg, and the mean body fatpercentagewasdetermined as 11.9±3.65 kg. The meanscore of the Athlete Nutrition Knowledge Level Scale (SBBDÖ) wasdetermined as 42.8±24.23. The proportion of athletes with insufficient and sufficientscalescoresarerespectively; Itwasdetermined as 68.0% and 32.0%. The body fatpercentage of the athletes with insufficientscalescores (12.9±3.74%) wasfound to be significantlyhigherthan the percentage of body fat (9.68±2.28%) of the athletes with sufficientscores (p=0.037). The mean TG value of the athletes with insufficientscalescoreswasfound to be higherthan the athletes with adequatescores (p=0.011). The mean serum protein valuewasfound to be significantlyhigher in athletes with adequate nutritional knowledge (p=0.027). Itwasdeterminedthat 64.7% of the athletes had goodsleepquality and 35.3% had badsleepquality. Sleepquality; Therewas no significantcorrelationbetweendemographiccharacteristics, anthropometricmeasurements and bloodparameters (p>0.05). Itwasdeterminedthat as individuals' nutritional knowledgescoresincreased, body fatpercentages and TG levelsdecreasedsignificantly, while serum protein levelsincreasedsignificantly (p=0.005, p=0.020).Consequently, nutritional knowledge in athletes; Itiseffective on body composition and bloodparameters. For thisreason, allathletesshouldreceive nutrition education. Policiessuitable for thispurposeshould be developed. Keywords:Athletes, Anthropometricmeasurements, Nutrition knowledgelevel, Sleep quality
Adequate and balanced nutrition serves as the basicbuildingblock for an athlete to reachhighperformance. It is of great importance that the nutrition information is known and appliedby the athletes and trainers. Thisstudyaims to determine the nutritional status, nutritional knowledgelevel and sleepquality of the football A team of Fethiye Sports Club, one of the TFF 3rd Leagueteams, and to determine the relationshipbetweenthem. Study datawerecollectedusingface-to-faceinterviewtechniquethrough a preliminaryinformation form. The nutritional knowledgelevels of the athletesweredeterminedby the 'Athlete Nutrition Knowledge Level Scale (ANKLS)', and their sleepqualityby the 'The Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI)'.The studywasconducted with the participation of 25 maleathletes with a meanage of 25.12±4.97 years. The majority of the athletes (76.0%) statedthattheydid not receiveany nutrition education. The mean body weightwas 75.1±7.61 kg, and the mean body fatpercentagewasdetermined as 11.9±3.65 kg. The meanscore of the Athlete Nutrition Knowledge Level Scale (SBBDÖ) wasdetermined as 42.8±24.23. The proportion of athletes with insufficient and sufficientscalescoresarerespectively; Itwasdetermined as 68.0% and 32.0%. The body fatpercentage of the athletes with insufficientscalescores (12.9±3.74%) wasfound to be significantlyhigherthan the percentage of body fat (9.68±2.28%) of the athletes with sufficientscores (p=0.037). The mean TG value of the athletes with insufficientscalescoreswasfound to be higherthan the athletes with adequatescores (p=0.011). The mean serum protein valuewasfound to be significantlyhigher in athletes with adequate nutritional knowledge (p=0.027). Itwasdeterminedthat 64.7% of the athletes had goodsleepquality and 35.3% had badsleepquality. Sleepquality; Therewas no significantcorrelationbetweendemographiccharacteristics, anthropometricmeasurements and bloodparameters (p>0.05). Itwasdeterminedthat as individuals' nutritional knowledgescoresincreased, body fatpercentages and TG levelsdecreasedsignificantly, while serum protein levelsincreasedsignificantly (p=0.005, p=0.020).Consequently, nutritional knowledge in athletes; Itiseffective on body composition and bloodparameters. For thisreason, allathletesshouldreceive nutrition education. Policiessuitable for thispurposeshould be developed. Keywords:Athletes, Anthropometricmeasurements, Nutrition knowledgelevel, Sleep quality
Description
Keywords
Beslenme ve Diyetetik, Antropometri, Beslenme, Beslenme bilgisi, Nutrition and Dietetics, Anthropometry, Spor, Nutrition, Nutrition knowledge, Sporcular, Sports, Uyku, Sportsmen, Sleep, Uyku kalitesi, Quality of sleep