Hemşirelerin iletişim becerileri, mental iyi oluşları ve aleksitimi düzeyleri

No Thumbnail Available

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu araştırmada hemşirelerin iletişim becerileri, mental iyi oluşları ve aleksitimi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı ilişkisel türde yapılan bu araştırma Eskişehirdeki bir hastanede çalışan 272 hemşire ile yürütülmüştür. Veriler 'Tanıtıcı Bilgi Formu', 'Sağlık Çalışanlarına Yönelik İletişim Becerileri Ölçeği, 'Warwick Edinburg Mental İyi Oluş Ölçeği' ve 'Toronto Aleksitimi Ölçeği' kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde ortalama, yüzdelik dağılımlar, bağımsız gruplarda t testi, varyans analizi, pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Hemşirelerin Toronto Aleksitimi Ölçeği toplam puan ortalaması 49,98±10,25'tir. Duyguları tanımada güçlük, duyguları söze dökmede güçlük ve dışa dönük düşünce alt boyutları puan ortalamaları sırasıyla 15,38±5,40; 12,27±2,53; 22,33±3,45 olduğu saptandı. Sağlık çalışanlarına yönelik iletişim becerileri ölçeği toplam puan ortalaması 82,03±14,11'tir. Alt ölçeklerin puan ortalamaları; empati için 23,32±4,53, bilgilendirici iletişim için 27,58±5,13, saygı için 14,27±2,89 ve sosyal beceri için ise 16,85±3,26'tır. Hemşirelerin mental iyi oluş toplam puan ortalaması 51,50±8,31'tir. Aleksitimik olmayan hemşirelerin aleksitimik olan hemşirelere göre iletişim becerileri toplam puanı ve alt boyutlarına ilişkin puan ortalamaları ile mental iyi oluş toplam puan ortalamasının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Erkek hemşirelerin aleksitimi puan ortalamaları kadın hemşirelere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kadın hemşirelerin iletişim becerileri puan ortalamaları ile mental iyi oluş ölçeği puan ortalaması erkek hemşirelere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin aleksitimi puanları ile iletişim becerileri ve mental iyi oluş puanları arasında negatif bir ilişki vardır. Hemşirelerin mental iyi oluş puanları ile iletişim becerileri puanları arasında pozitif bir ilişki vardır. Hemşirelerin aleksitimi düzeylerinin, iletişim becerileri ve mental iyi oluşları tarafından %38,5'i açıklanmakta olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak aleksitimik hemşirelerin mental iyi oluşları ve iletişim becerilerinin daha düşük olduğu, aleksitimi puanları arttıkça mental iyi oluş ve iletişim becerilerinin azaldığı belirlenmiştir. Hemşirelerin duygu farkındalığının artırılması, ruhsal yönden pozitif etkileri yanında mesleki becerilerinin de gelişimine katkı sağlayacağından farkındalık temelli girişimlerin gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
This study, it was aimed to determine the communication skills, mental well-being and alexithymia levels of nurses. This descriptive and correlational study was conducted with 272 nurses working in a hospital in Eskişehir. Data were collected using the 'Descriptive Information Form', 'Healthcare Professionals Communication Skills Scale', 'Warwick Edinburgh Mental Well-Being Scale' and 'Toronto Alexithymia Scale'. Mean, percentile distributions, independent t-test, analysis of variance, pearson correlation analysis, and multiple regression analysis were used in the analysis of the data. The total mean score of the Toronto Alexithymia Scale of the nurses was 49,98±10,25. The mean scores of difficulty identifying feelings, difficulty describing feelings and externally-oriented thinking subscales were found 15,38±5,40; 12,27±2,53; 22,33±3,45 respectively. The total mean score of the communication skills scale for healthcare professionals is 82,03±14,11. The mean scores of the subscales; It was 23,32±4,53 for empathy, 27,58±5,13 for informative communication, 14,27±2,89 for respect, and 16,85±3,26 for social skills. The mental well-being total score average of the nurses was 51,50±8,31. It was determined that non-alexithymic nurses had higher communication skills total score and subscales mean scores and mental well-being total score averages compared to alexithymic nurses. It was determined that male nurses' alexithymia score averages were higher than female nurses. It was determined that female nurses' communication skills mean score and mental well-being scale mean score were higher than male nurses. There is a negative relationship between nurses' alexithymia scores and their communication skills and mental well-being scores. There is a positive relationship between nurses' mental well-being scores and their communication skills scores. It was determined that %38,5 of nurses' alexithymia levels were explained by their communication skills and mental well-being. As a result, it was determined that the mental well-being and communication skills of alexithymic nurses were lower, and as their alexithymia scores increased, their mental well-being and communication skills decreased. It is recommended that awareness-based interventions be carried out since increasing the emotional awareness of nurses will contribute to the development of their professional skills as well as their positive psychological effects.

Description

Keywords

Hemşirelik, Psikiyatri, Aleksitimi, Hemşireler, Nursing, Psychiatry, Hemşirelik, Alexithymia, Nurses, Hemşirelik araştırmaları, Nursing, Mental iyi oluş, Nursing research, Mental well-being, İletişim, Communication

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page