Kamp faaliyetlerinde gastronomi kültürü ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi

dc.contributor.advisorGök, İlkay
dc.contributor.authorGök, İlkay
dc.contributor.otherGastronomi ve Mutfak Sanatları / Gastronomy and Culinary Arts
dc.date.accessioned2024-12-15T15:42:31Z
dc.date.available2024-12-15T15:42:31Z
dc.date.issued2024
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı / Gastronomi Bilim Dalı
dc.description.abstractKamp faaliyetleri covid 19 salgını sırası ve sonrasında büyük talep görmüştür. Kampların çokça sosyal medyada paylaşıldığı, kampların çok fazla ekipman ve çeşitli yemekler içerdiği görülmektedir. Bu durum geleneksel çadırlı kampların doğasına zıt bir durum oluşturmaktadır. Bu ikilemden yola çıkılarak kamp faaliyetlerinde beslenme alışkanlıklarının nasıl oluştuğu, gastronomi kültürünün durumu incelemek amaçlanmıştır. Alanyazında yeterli bilgi olmaması sebebiyle keşfedici bir yöntem olarak belirtilebilecek olan nitel araştırma yöntemlerinin kullanılması düşünülmüş ve analiz için ise tematik analiz kullanılmıştır. Keşfedici bir araştırma olması ve alanyazında yeterli bilgi bulunmaması saha ziyaretlerini ve gözlemi gerekli kılmıştır. Bu sebeple birbirlerinden farklı yerlerde olmak üzere 6 adet geleneksel kamp faaliyetine katılınmıştır. Katılımcı gözlem gerçekleştirilmiştir. Saha notları alınmıştır. Kamp katılımcılarıyla mülakatlar gerçekleştirilmiştir ve hazırlanmış yarı yapılandırılmış soru formu verinin toplanmasında kullanılmıştır. Nitel araştırmanın doğası gereği veri toplama ve analizler eş zamanlı yürütülmüş ve bulgular kendini tekrarlayana kadar saha ziyaretleri ve mülakatlar devam etmiştir. Analizler sonunda ortaya akış şemaları ve model ortaya konmuş, önerilmiştir. Model gastronomi kültürü ve alışkanlıklarının temel motivasyonlardan türediğini ve çeşitli şekillendiricilerin etkisi altında oluştuğunu vurgulamaktadır. Bu bağlamda, kamptaki gastronomi kültürü, katılımcıların motivasyonlarına, çevresel etkilere ve diğer faktörlere bağlı olarak şekillenmekte ve farklı kamp deneyimlerini etkileyen dinamik bir yapı oluşturmaktadır. Faaliyetlerin, olay olarak tamamlandığı durumlarda kamp katılımcılarına çeşitli kazanımlar bıraktığı gözlemlenmiştir. Bu, kampta gerçekleşen faaliyetlerin sadece fiziksel bir olay olmanın ötesinde, katılımcılara kazanım sağlama potansiyeli taşıdığını vurgulamaktadır.
dc.description.abstractThe camp activities have witnessed significant demand during and after the COVID-19 pandemic. It is observed that camps are widely shared on social media, showcasing abundant equipment and diverse meals. This situation contrasts with the nature of traditional tent-based camping. Building on this dilemma, the study aims to investigate how dietary habits are formed during camping activities and the status of gastronomic culture. Due to the lack of sufficient information in the literature, qualitative research methods, which can be characterized as exploratory, were considered, and thematic analysis was employed for analysis. The exploratory nature of the research and the insufficient information in the literature necessitated field visits and observations. Therefore, six traditional camping activities were attended in different locations. Participant observation was conducted, and field notes were taken. Interviews were carried out with camp participants, and a prepared semi-structured questionnaire was used for data collection. Due to the inherent nature of qualitative research, data collection and analyses were conducted simultaneously, and field visits and interviews continued until findings reached saturation. Flowcharts and a model were presented at the end of the analyses, suggesting that gastronomic culture and habits derive from fundamental motivations and develop under the influence of various shaping factors. In this context, the gastronomic culture in camps is shaped based on participants' motivations, environmental influences, and other factors, forming a dynamic structure that influences different camping experiences. It was observed that activities leave various gains for camp participants when completed as events. This emphasizes the potential of camping activities to provide participants with gains beyond being just physical events.en_US
dc.identifier.endpage138
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=UjlM15wKZGQW6TLC0pvCtwHNF4mjrCDoKJ0r8E2zcYKEKyR4uzc-6MFYM_iN_k4Y
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/7570
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=UjlM15wKZGQW6TLC0pvCtwHNF4mjrCDoKJ0r8E2zcYKEKyR4uzc-6MFYM_iN_k4Y
dc.identifier.yoktezid899953
dc.language.isotr
dc.subjectGastronomi ve Mutfak Sanatları
dc.subjectGastronomy and Culinary Artsen_US
dc.titleKamp faaliyetlerinde gastronomi kültürü ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi
dc.titleA research of gastronomic culture and dietary habits in camping activitiesen_US
dc.typeMaster Thesis
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isOrgUnitOfPublication9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca

Files