Perkütan endoskopik gastrostomi tüpü ile beslenen hastalara bakım veren bireylerin enteral beslenme uygulamalarına ilişkin bilgi düzeyleri ve uygulamalarının değerlendirilmesi
No Thumbnail Available
Date
2020
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
Bu araştırma, perkütan endoskopik gastrostomi tüpüyle beslenen hastalara bakım verenlerin enteral beslenmeye ilişkin bilgi düzeyleri ve uygulamalarının değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirildi. Tanımlayıcı-gözlemsel tipteki araştırmanın örneklemini bir eğitim ve araştırma hastanesinde perkütan endoskopik gastrostomi tüpü ile beslenen hastalara bakım veren 126 birey oluşturdu. Bakım vericilerin bilgi düzeyleri ve uygulamaları Perkütan Endoskopik Gastrostomi Tüpü ile Beslenme Uygulamalarına İlişkin Bilgi Düzeyini Değerlendirme Formu ve Perkütan Endoskopik Gastrostomi Tüpü ile Beslenme Uygulamalarını Değerlendirme Formu kullanılarak değerlendirildi. Yaş ortalaması 45,11 ± 10,20 olan bakım vericilerin %75,4'ü kadın ve %49,2'si ilköğretim mezunudur. Bakım vericilerin perkütan endoskopik gastrostomi tüpü ile beslenme uygulamalarına ilişkin bilgi düzeyi (18,90 ± 3,13) ve uygulamaları puan ortalaması (13,41 ± 1,45) orta düzeyin üstünde bulundu. 'Perkütan endoskopik gastrostomi giriş yeri antiseptik solüsyon ile dıştan içe doğru silinir', 'Yutmada sorun yoksa ağızdan da besin tüketebilir', 'Tüpün plakası saat yönünde 90 derece çevrilir' ifadeleri en fazla yanlış yanıtlanan ifadeler olmuştur (sırasıyla; %41,3, %48,4, %58,7). Bakım vericilerin tüp plakasını 360 derece çevirmesi, tüpün kontrol edilmesi ve pansumanın antiseptik solüsyonla içten dışa silinmesi sık yapılan yanlış uygulamalar olarak gözlenmiştir (sırasıyla; %46,8, %77,8, %80,2). İlköğretim mezunu bakım vericilerin Perkütan Endoskopik Gastrostomi Tüpü ile Beslenme Uygulamalarını Değerlendirme Formu puanları ortaöğretim ve yükseköğretim mezunlarının puanlarına göre daha düşük bulundu (p < 0,01). Araştırmada eğitim düzeyi düşük ve ileri yaş grubunda olan bakım vericilerin desteklenmesi gerektiği, bakım vericilerin perkütan endoskopik gastrostomi tüpü plakasının 360 derece çevrilmesi, tüpün konumunun doğrulanması ve tüp giriş yerinin içten dışa doğru antiseptik solüsyon ile silinmesi gibi uygulamalar konusunda teorik ve uygulamalı eğitimlerin sık aralıklarla yapılması önerilebilir. Anahtar Kelimeler: Bakım verici, Bilgi düzeyi, Enteral beslenme, Perkütan endoskopik gastrostomi.
The research was carried out to evaluate the knowledge and practice of the caregivers about enteral nutrition who care for patients fed through a percutaneous endoscopic gastrostomy tube. The sample of the descriptive-observational study consisted of 126 individuals caring for patients fed with a percutaneous endoscopic gastrostomy tube in a training and research hospital. The knowledge levels and practices of caregivers were evaluated using Assessment Survey of Knowledge Regarding Nutrition Practices via Percutaneous Endoscopic Gastrostomy Tube and Assessment Survey of Practices Regarding Nutrition via Percutaneous Endoscopic Gastrostomy Tube. The average age of the sample was 45.11 ± 10.20, %75.4 were females, and 49.2% were primary school graduates. The knowledge (18.90 ± 3.13) and practice scores (13.41 ± 1.45) of the caregivers about percutaneous endoscopic gastrostomy tube feeding were above the medium. 'Percutaneous endoscopic gastrostomy insertion site is cleaned from the inside out using the antiseptic solution', 'If swallowing is okay, the patient can also consume food orally', 'The plate of the tube is turned 90 degrees clockwise' were the most misrepresented statements (41.3%, 48.4%, 58.7%, respectively). It has been observed that most frequently the caregivers turn the tube plate 360 degrees, check the tube, and wipe the dressing and wiped inside out using the antiseptic solution (46.8%, 77.8%, 80.2%, respectively). Knowledge scores of primary school graduate caregivers were lower than those with secondary and higher education (p < 0.01). Based on results,it is suggested to support elderly caregivers and those with a low level of education, and to conduct theoretical and practical training frequently about rotating the tube plate 360 degrees, verifying the position of the tube, and cleaning the insertion site from the inside out using the antiseptic solution. Keywords: Caregiver, Knowledge level, Enteral nutrition, Percutaneous endoscopic gastrostomy.
The research was carried out to evaluate the knowledge and practice of the caregivers about enteral nutrition who care for patients fed through a percutaneous endoscopic gastrostomy tube. The sample of the descriptive-observational study consisted of 126 individuals caring for patients fed with a percutaneous endoscopic gastrostomy tube in a training and research hospital. The knowledge levels and practices of caregivers were evaluated using Assessment Survey of Knowledge Regarding Nutrition Practices via Percutaneous Endoscopic Gastrostomy Tube and Assessment Survey of Practices Regarding Nutrition via Percutaneous Endoscopic Gastrostomy Tube. The average age of the sample was 45.11 ± 10.20, %75.4 were females, and 49.2% were primary school graduates. The knowledge (18.90 ± 3.13) and practice scores (13.41 ± 1.45) of the caregivers about percutaneous endoscopic gastrostomy tube feeding were above the medium. 'Percutaneous endoscopic gastrostomy insertion site is cleaned from the inside out using the antiseptic solution', 'If swallowing is okay, the patient can also consume food orally', 'The plate of the tube is turned 90 degrees clockwise' were the most misrepresented statements (41.3%, 48.4%, 58.7%, respectively). It has been observed that most frequently the caregivers turn the tube plate 360 degrees, check the tube, and wipe the dressing and wiped inside out using the antiseptic solution (46.8%, 77.8%, 80.2%, respectively). Knowledge scores of primary school graduate caregivers were lower than those with secondary and higher education (p < 0.01). Based on results,it is suggested to support elderly caregivers and those with a low level of education, and to conduct theoretical and practical training frequently about rotating the tube plate 360 degrees, verifying the position of the tube, and cleaning the insertion site from the inside out using the antiseptic solution. Keywords: Caregiver, Knowledge level, Enteral nutrition, Percutaneous endoscopic gastrostomy.
Description
Keywords
Gastroenteroloji, Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Bakım verenler, Gastroenterology, Bakım verme yükü, Nursing, Beslenme, Health Education, Caregivers, Bilgi düzeyi, Caregiver burden, Nutrition, Endoskopi, Level of knowledge, Enteral beslenme, Endoscopy, Enteral nutrition, Gastrostomi, Gastrostomy
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Volume
Issue
Start Page
End Page
101