Özel hastanelerde tamamlayıcı sağlık sigortasının işleyişi ve sorunları

No Thumbnail Available

Date

2015

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Tamamlayıcı sağlık sigortası, genel sağlık sigortası tarafından teminat altına alınmayan ya da teminat altına alındığı halde fark ücreti ödemesini gerektiren sağlık hizmetlerinin, özel sağlık sigortası aracılığı ile sigorta kapsamına alınması ve ilave ücret ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanma politikasıdır. Tamamlayıcı sağlık sigortası bu fark ücretini karşılayan, kişilerin isteğe bağlı yaptırabileceği bir sigorta poliçesidir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de özel sağlık kuruluşlarında tamamlayıcı sağlık sigortasının nasıl işlediği, faydalarının neler olduğu, ne gibi sorunları ve zararları olabileceğinin tespit edilmesidir. Niteliksel bir araştırma olarak gerçekleştirilen çalışmada veri toplamak için 5 sigorta şirketinin üst düzey yöneticileri ile bireysel derinlemesine görüşme yapılmıştır. Çalışmanın bulguları olarak, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, sağlığa ulaşımı kolaylaştıran, özel sağlık kurumlarında hiçbir fark ücreti ödemeden, SGK'nın karşılamadığı veya lüks olarak adlandırılan hizmetleri almaya olanak sağlayan yararlı bir sigorta türü olarak görülmüştür. Ancak sigorta şirketlerinin, bu sigorta türüne, Türkiye'de son 15 yıldır gündem de olmasına rağmen uygun koşulların sağlanmaması ve mevzuatın tam olarak düzenlenmemesi nedeniyle çok sıcak bakmadıkları belirlenmiştir. Tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında toplum yeteri kadar bilgilendirilmemiştir. Bilgi sahibi olan kesim ise özel sigorta şirketlerine olan güvensizliği nedeni ile bu sigorta türü hakkında olumlu görüş sahibi değildir. Bu konuda iyileştirmeler için yapılan çalışmaların son dönemlerde hızlandığı görülmüştür. Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının, Sosyal Güvenlik kurumunun zaman içinde yapmış olduğu veya yapacağı yenilikler ile gelişme göstereceği fakat henüz emekleme döneminde olduğu, yasal ve pratik düzenlemelerle gelişeceği ve yararlı hale geleceği söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Sosyal güvenlik, sağlık sigortacılığı, genel sağlık sigortası, tamamlayıcı sağlık sigortası.
Supplemental health insurance is an utilization policy, from additional health care services which does not secured by general health insurance or requiring marginal payment, is covered by insurance with private health insurance and does not need any additional payment, Supplemental health insurance is an insurance policy which covers the marginal payment and people make it optional. The aim of this study is determining the process of the benefits, problems and the losses of supplemental health insurance in private health institutions in Turkey. This study is conducted as a qualitative research with competent senior executives of 5 insurance companies and individual in-depth interviews. The findings of the study, Supplemental Health Insurance is a beneficial type of insurance that facilitates health access without payment in private health care institutions that SGK does not pay or getting health services which are called luxury services. However, it has been determined that, even it is on the agenda for the last 15 years in Turkey, insurance companies do not look hot this type of insurance due to the failure to provide the conditions and as legislation is not fully regulated. Society is not informed enough about supplemental health insurance. The section who have information about does not hold positive opinions about this type of insurance due to mistrust of private insurance companies. In this regard the studies of improvements has been shown to accelerate recently. It has been said that developments will present with the innovations which Social Security Institution made or will make over time, but still in its infancy, will develop with the legal and practical arrangements and become beneficial. Keywords: Social security, health insurance, general health insurance, supplemental health insurance.

Description

Keywords

Sağlık Kurumları Yönetimi, Hastaneler, Hastaneler-özel, Sağlık sigortası, Health Care Management, Sigorta, Hospitals, Hospitals-private, Sigorta sektörü, Insurance-health, Insurance, Sosyal güvenlik, Insurance sector, Sosyal güvenlik sigortaları, Social security, Social security insurances, Sosyal güvenlik sistemleri, Social security systems

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

63