Oktay Rifat romanlarında gastronomi ve sınıfsallık üzerine bir inceleme

dc.contributor.advisor Gök, İlkay
dc.contributor.author Vesek, Ali
dc.date.accessioned 2024-08-07T20:17:59Z
dc.date.available 2024-08-07T20:17:59Z
dc.date.issued 2022
dc.department Sosyal Bilimler Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı / Gastronomi Bilim Dalı
dc.description.abstract Edebi eserler tarih boyunca, içinden geldikleri topluma ayna tutup ele aldıkları bağlamda aydınlatmaya çalışmışlardır. Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olarak yaşanan gelişmeler ve olaylar edebi eserlere konu olmuştur. Bu çalışmada, Oktay Rifat'ın romanları gastronomi ve toplumsal sınıfsallık bağlamında ele alınmıştır. Türkiye edebi akımları içinde 'Garip' olarak bilinen akımın kurucularından olan Oktay Rifat, yazdığı Bir Kadının Penceresinden, Danaburnu ve Bay Lear romanlarıyla toplumu ve o toplumun içinden gelen karakterleri gerçekçi bir yaklaşımla ele almıştır. Oktay Rifat romanlarında, toplumun ekonomik, siyasal ve toplumsal olay ve değişimlerini karakterlerin birbirileriyle sınıfsal çelişkileri ve çatışmaları üzerinden okuyucuya aktarmıştır. Bu sınıfsal çelişki ve çatışmalar daha çok mutfak kültürü (yeme içme kültürü ve alışkanlıkları) üzerinden gelişmiş ve kendini göstermiştir. Bu çalışmada Rifat'ın romanlarının geçtiği dönemde taşradan kente ve kimi Avrupa ülkelerine, özellikle Almanya ve Fransa'ya doğru yaşanan yoğun insan göçü ele alınmıştır. Bu göçlerin, gastronomi ve mutfak kültürü ile tüketim zincirine eklediği yeni gıda ürünleri ve bu ürünlerin Oktay Rifat'ın eserlerinde nasıl yer bulduğu incelenmiştir. Ayrıca bu göçlerin yeni alışkanlıklar yaratarak nasıl dönüştürücü bir etki gösterdiği incelenmiştir. Bu çalışmada Oktay Rifat romanlarında, romanların yazıldığı dönemde Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasal, ekonomik ve toplumsal olaylar da ele alınarak, değişen ve toplumsal sınıflar ekseninde şekillenen gastronomi, mutfak kültürü ile tüketim alışkanlıklarının nasıl yer bulduğunun tematik bir incelemesi yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Oktay Rifat, Gastronomi, Edebiyat ve Yemek, Yemek Kültürü, Toplumsal Sınıflar
dc.description.abstract Throughout history, literary works have endeavored to mirror the society they emerge from and to enlighten it in the context they are handled. Social, political, and cultural developments and events have become the subject of literary works. In this study, the novels by Oktay Rifat have been explored in the context of gastronomy and social class. Oktay Rifat, one of the founders of the movement known as Garip among the literary movements of Turkey, handles the society and characters born out of the society in a realistic approach through his novels, Bir Kadının Penceresinden, Danaburnu and Bay Lear. Oktay Rifat transmits to his readers the economic, political, and social changes and developments by means of class contradictions and conflicts of the characters. These class contradictions and conflicts have mostly developed from cuisine culture (eating and drinking culture and habits) and stood out. In this study, the intense migration of people from the countryside to the city and to some European countries, especially Germany and France, during the period of Rifat's novels, was discussed. In this respect, the new food products that this migration added to gastronomy, cuisine culture and consumption chain and how those products were placed in Oktay Rifat's works have been examined. Besides, how this migration led to a transformative effect by creating new habits has been studied. In this study, a thematic resarch was carried out on how the changing and shaped gastronomy, culinary culture and consumption habits took place in Oktay Rifat's novels, taking into account the political, economic and social events in Turkey at the time the novels were written. Keywords: Oktay Rifat, Gastronomy, Literature and Food, Cuisine Culture, Social Classes en
dc.identifier.endpage 85 en_US
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=CG8WvdvvxJP04Unr7YecfzcyXdGb6yKP3ABW1bgWsPR11_528L4jQzxB0sbE1i8o
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14517/5441
dc.identifier.yoktez https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=CG8WvdvvxJP04Unr7YecfzcyXdGb6yKP3ABW1bgWsPR11_528L4jQzxB0sbE1i8o
dc.institutionauthor Gök, İlkay
dc.institutionauthor Gök, İlkay
dc.language.iso tr
dc.subject Gastronomi ve Mutfak Sanatları
dc.subject Türk Dili ve Edebiyatı
dc.subject Edebi eserler
dc.subject Gastronomi
dc.subject Gastronomy and Culinary Arts en_US
dc.subject Rifat, Oktay
dc.subject Turkish Language and Literature en_US
dc.subject Literary works en_US
dc.subject Roman
dc.subject Gastronomy en_US
dc.subject Rifat, Oktay en_US
dc.subject Sınıfsal yapı
dc.subject Novel en_US
dc.subject Türk edebiyatı
dc.subject Class structure en_US
dc.subject Turkish literature en_US
dc.subject Yeni Türk edebiyatı
dc.subject New Turkish literature en_US
dc.title Oktay Rifat romanlarında gastronomi ve sınıfsallık üzerine bir inceleme
dc.title A review on gastronomy and classification in Oktay Rifat's novels en_US
dc.type Master Thesis en_US

Files