Babaların mizaç özellikleri ile anasınıfına devam eden çocukların mizaç özellikleri ve davranış problemleri arasındaki ilişkinin incelenmesi

No Thumbnail Available

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Anne ve babanın çocuklarına olan davranışı onların ileriki yaşamında da çok etkilidir. Bu araştırmada babaların mizaç özellikleri ile 48-72 ay aralığındaki okul öncesi eğitime devam eden çocukların mizaç özellikleri ve davranış problemleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki bu araştırmada ilişkisel tarama modeli esas alınmıştır. Çalışmanın evrenini 48-72 ay aralığındaki okul öncesi eğitime devam eden çocuklar ve babaları oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise uygun örnekleme yöntemi ile ulaşılan, 2021-2022 eğitim yılında İstanbul İli Küçükçekmece ilçesinde okul öncesi eğitime devam eden çocuk ve onların babaları oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak maksadıyla dört bölümden oluşan bir anket kullanılmıştır. Araştırmada; tanımlayıcı istatistiksel analizler, güvenilirlik analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Zarardan kaçma boyutu ile sıcakkanlılık arasında ters yönlü, tepkisellik boyutu ile pozitif yönlü ilişki olduğu belirlenmiştir. Ödül bağımlılığı boyutu ile sıcakkanlılık arasında da doğrusal bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sebat etme boyutu ile sebatkarlık boyutu arasında pozitif yönlü ilişkinin varlığı belirlenmiştir. İşbirliği yapma boyutu ile tepkisellik boyutu arasında ters yönlü ilişki belirlenmiştir.
The behavior of parents towards their children is also very effective in their future life. The aim of this study is to determine the relationship between the temperament characteristics of fathers and the temperament characteristics and behavioral problems of children aged 48-72 months attending preschool education. For this purpose, this descriptive and cross-sectional research was based on the relational survey model. The universe of the study consists of children between the ages of 48-72 months who continue to pre-school education and their fathers. The sample of the study, on the other hand, consists of 250 children attending pre-school education in Küçükçekmece district of Istanbul in the 2021-2022 academic year and their fathers, reached by convenient sampling method. A questionnaire consisting of four parts was used to collect data in the research. In the research; descriptive statistical analyzes, reliability analysis, correlation analysis and regression analyzes were performed. It has been determined that there is an inverse relationship between the harm avoidance dimension and friendliness, and a positive relationship with the reactivity dimension. It has been determined that there is a linear relationship between the reward dependence dimension and friendliness. It was determined that there is a positive relationship between the dimension of persistence and the dimension of perseverance. An inverse relationship was determined between the dimension of cooperation and the dimension of reactivity.

Description

Keywords

Eğitim ve Öğretim, Education and Training

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

147