COVID-19'a bağlı yaşanan korkunun üniversite öğrencilerinde duygusal iştah ve yeme davranışlarına etkisinin değerlendirilmesi

dc.contributor.advisorArslan, Sedat
dc.contributor.authorTuranlı, Fidan Nur
dc.date.accessioned2024-08-07T20:19:22Z
dc.date.available2024-08-07T20:19:22Z
dc.date.issued2022
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı / Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
dc.description.abstractAraştırmada, COVID-19 pandemisi sürecinde örgün eğitimin sekteye uğraması, alışılagelmiş ya da beklenen üniversite hayatı sürecinin sekteye uğramasıyla birlikte gelişen olumsuz duyguların ve yaşanan korkunun duygusal iştah ve yeme davranışlarına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı tipte nicel analize dayalı bir anket çalışmasıdır. İstanbul Okan Üniversitesi öğrencilerinden 385 öğrenci araştırmaya dâhil edilmiştir. Veriler %95 güven düzeyinde analiz edilmiştir. Araştırmada COVID-19'un duygusal yeme üzerinde etkisinin olmadığı, kısıtlayıcı yeme üzerinde %1,6 arttırıcı etkisi olduğu, dışsal yeme üzerinde etkisinin olmadığı saptanmıştır. Araştırma sonuçlarında öğrencilerin duygusal iştah anlarında normalden daha az yediği, COVID-19 korkuları nedeniyle az da olsa kısıtlayıcı bir yeme yaklaşımı izledikleri, flor ve potasyum açısından yetersiz düzeyde besin alımı yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlardan yola çıkarak gençlerin çoğunluğu oluşturduğu öğrencilerde sağlıklı beslenme bilgi düzeylerinde eksiklikler olabileceği düşünülmektedir. Gelecek salgınlarda alınacak önlemlere, fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarına yönelik daha çok kongre, medya desteği ile sağlık okuryazarlığının beslenmeye ilişkin kısmının artırılması önerilmektedir.
dc.description.abstractIn the study, it was aimed to evaluate the effects of negative emotions and fear experienced due to the disruption of formal education during the COVID-19 pandemic, and the disruption of the usual or expected university life process on emotional appetite and eating behaviors. The research is a cross-sectional and descriptive survey based on quantitative analysis. 385 students from Istanbul Okan University were included in the study. Data were analyzed at 95% confidence level. In the study, it was determined that COVID-19 had no effect on emotional eating, had an increasing effect on restrictive eating by 1.6%, and had no effect on external eating. As a result of the research, it was concluded that the students ate less than normal in their emotional appetite, they followed a slightly restrictive eating approach due to fears of COVID-19, and they had insufficient food intake in terms of fluorine and potassium. Based on these results, it is thought that there may be deficiencies in the level of healthy nutrition knowledge in the students, who are the majority of young people. It is recommended to increase the nutritional part of health literacy with more congress and media support for the precautions to be taken in future epidemics, physical activity and nutritional habits.en
dc.identifier.endpage67en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=kScA8XnrRb0WogX-qPGFkvwp1SJKAp9T_jZia4fzH07vs57_cpWkHobuXy9W0zQ3
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/5617
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=kScA8XnrRb0WogX-qPGFkvwp1SJKAp9T_jZia4fzH07vs57_cpWkHobuXy9W0zQ3
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectBeslenme
dc.subjectBeslenme bozuklukları
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectDuygusal yeme
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectNutrition disordersen_US
dc.subjectKorona virüs enfeksiyonları
dc.subjectEmotional eatingen_US
dc.subjectKorona virüsler
dc.subjectCoronavirus enfectionsen_US
dc.subjectCoronaviridaeen_US
dc.subjectObezite
dc.subjectObesityen_US
dc.titleCOVID-19'a bağlı yaşanan korkunun üniversite öğrencilerinde duygusal iştah ve yeme davranışlarına etkisinin değerlendirilmesi
dc.titleEvaluation of the effect of fear due to COVID-19 on emotional appeal and eating behaviors in University studentsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files