Çocuk beslenmesinde uygulanan gıda hazırlama tekniklikleriyle ilgili ailelerin bilinç düzeyinin tespiti

dc.contributor.advisorGök, İlkay
dc.contributor.authorYolaçan, İrfan
dc.contributor.otherGastronomi ve Mutfak Sanatları / Gastronomy and Culinary Arts
dc.date.accessioned2024-08-07T20:16:13Z
dc.date.available2024-08-07T20:16:13Z
dc.date.issued2021
dc.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı / Gastronomi Bilim Dalı
dc.description.abstractÇocuk beslenmesi, çocukların büyüme ve gelişim süreçlerini, etkilemesinden kaynaklı olarak, dikkat çekilmesi gereken, önemli konulardan bir tanesidir. Çocukların beslenme alışkanlıkları, çocukların gelişim süreçlerini etkilemektedir. Ailelerin bu süreç içerisinde daha bilinçli olmaları, çocukların beslenme alışkanlıklarına pozitif anlamda yansıyacaktır. Hazırlanan çalışma, ailelerin beslenme alışkanlıklarındaki bilinç durumlarını ölçerek çocukların sıklıkla tükettiği ürünleri, doğru ve sağlıklı bir şekilde işlenmesine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Sağlıklı bir şekilde üretilen besinlerin sağlıklı bir şekilde tüketilmesine kadar devam eden bu süreç, çocuk beslenmesi için önemlidir. Araştırma için nicel araştırma tekniklerinden anket modeli uygulanmıştır. Anket 400 kişi tarafından tamamlanmıştır ve sonuçlar SPSS tarafından analiz edilmiştir. Anket soruları SPSS ile faktörlere ayrılmıştır, Faktörlere daha sonraki süreçte ANOVA ve t-test uygulanmıştır. Anlamlı farklılıkları bulanan faktörler ortaya çıkmıştır ve sonuç kısmında bu farklılıkların analizi detaylı olarak yapılmıştır. Sonuç kısmında ürün satın alma ve ürün işleme yöntemleri üzerinde eksiklikler tespit edilmiştir, bu eksikliklerin giderilmesi için ailelerin bilinç durumları göz önünde bulundurularak bu eksiklerin nasıl giderilebileceğinden bahsedilmiştir. Aileler çocukları hazır gıdalardan uzak tutmak istemektedir ama aile bireylerinin gıda satın alma ve gıda hazırlama sürecinde eksiklikleri olduğu tespit edilmiştir. Anket sonuçları da bunları göstermektedir. Çocukların beslenme alışkanlıklarının sadece hazır gıdalardan uzak tutmak ile olmayacağı, çocukların doğru bir beslenme alışkanlığının oluşturması ve ailelerinde buna 2 yaşından itibaren katkı sağlamaları gerekmektedir.
dc.description.abstractChild nutrition is an important issue that should be considered in our country and in the world. This is because it affects children's developmental processes. Children's eating habits affect the developmental processes of children. The fact that families are more conscious during this process will have a positive impact on their children's eating habits. It is thought that the prepared study can contribute to the correct and healthy processing of the products that children often consume by measuring the awareness of families in their eating habits. This process, which continues until the healthy consumption of foods produced in a healthy way, is important for child nutrition. Questionnaire model, one of the quantitative research techniques, was used for the research. The survey was completed by 400 people and the results were analyzed by SPSS. Questionnaire questions were divided into factors with SPSS, ANOVA and t-test were applied to the factors in the later process. Factors that found significant differences emerged, and in the conclusion, these differences were analyzed in detail. In the conclusion part, deficiencies in product purchasing and product processing methods have been identified, and in order to eliminate these deficiencies, it has been mentioned how these deficiencies can be eliminated by taking into account the awareness of the families. Families want to keep children away from ready-made foods, but it has been determined that family members have deficiencies in the process of purchasing food and preparing food. The survey results also show this. Children's eating habits will not only be by keeping them away from ready-made foods, children should form a correct eating habit and their families should contribute to this from the age of 2en
dc.identifier.endpage114en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RjZwH00oMG4iNa5Sgvlggwv82LKf0U6p_7_VLmf-0ec6qRHoZKCQVf23xpblDJlG
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/5206
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RjZwH00oMG4iNa5Sgvlggwv82LKf0U6p_7_VLmf-0ec6qRHoZKCQVf23xpblDJlG
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.institutionauthorGök, İlkay
dc.language.isotr
dc.subjectGastronomi ve Mutfak Sanatları
dc.subjectTurizm
dc.subjectAile
dc.subjectBebek beslenmesi
dc.subjectBeslenme alışkanlıkları
dc.subjectGastronomy and Culinary Artsen_US
dc.subjectBilinç
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectFamilyen_US
dc.subjectBilinçli tüketim
dc.subjectInfant nutritionen_US
dc.subjectDengeli beslenme
dc.subjectNutritional habitsen_US
dc.subjectConsciousnessen_US
dc.subjectSağlıklı beslenme
dc.subjectConscious consumptionen_US
dc.subjectBalanced nutritionen_US
dc.subjectYiyecek hazırlama
dc.subjectHealthy nutritionen_US
dc.subjectYiyecek satın alma
dc.subjectFood preparationen_US
dc.subjectFood purchasingen_US
dc.subjectÇocuk beslenmesi
dc.subjectChild nutritionen_US
dc.titleÇocuk beslenmesinde uygulanan gıda hazırlama tekniklikleriyle ilgili ailelerin bilinç düzeyinin tespiti
dc.titleDetermining the conscious level of families related to food preparation techniques applied in child nutritionen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryad54dbef-4087-4974-97a9-cee04a0dd876
relation.isOrgUnitOfPublication9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery9c31ba5c-a428-422c-bc85-59cbc62e3aca

Files