Kavurma işlemi, demleme/pişirme yöntemlerinin kahvenin biyoaktif bileşenlerine etkisi: Fonksiyonel içecek olarak insan sağlığına faydaları

dc.contributor.author İlkay GÖK
dc.date.accessioned 2024-05-25T12:20:43Z
dc.date.available 2024-05-25T12:20:43Z
dc.date.issued 2021
dc.department Okan University en_US
dc.department-temp İstanbul Okan Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gastronomi Bölümü, İstanbul, Türkiye en_US
dc.description.abstract Dünyada en popüler içeceklerden biri olan kahve, sağlığa kanıtlı faydalarından dolayı fonksiyonel gıda olarak de- ğerlendirilebilir. Kahve içeceğinin fonksiyonel özelliği, yapısında bulunan kafein, klorojenik asit ve malliard reak- siyonun ürünü melanoidinler gibi biyoaktif bileşenlerden kaynaklanmaktadır. Kavrulmuş ve öğütülmüş kahve çe- kirdeğinden, kahve çözünenlerinin ekstraksiyonu kompleks bir işlemdir ve demleme/pişirme yöntemleri, kahve içe- ceğindeki ana bileşenlerin ekstraksiyonunda ve miktarlarında önemli rol oynar. Bu derlemede kavurma seviyesi ve demleme/pişirme tekniklerinin kahve içeceğinin ana bileşenlerine, fizikokimyasal niteliklerine ve sağlığa etkileri aktarılmıştır. Kafein, klorojenik asitler, diterpenler kahveol ve kafestol ve melanodinlerin vücuttaki görevleri, sağ- lığa faydaları kahve tüketimiyle ilgili çalışma sonuçları incelenerek derlenmiştir. İncelenen araştırma sonuçlarına göre günlük 2-3 fincan kahve içeceği tüketiminin güvenli olduğu, kahve içeceğinin metabolik ve mental sağlığı destekleyici, keyif verici ve uyanıklık arttırıcı, yüksek tansiyon ve depresyonla savaşmaya yardımcı, tip2 diyabet, Alzaymır ve Parkinson hasatlıkları gibi bazı kronik hastalıkları, karaciğer kanseri gibi bazı kanser türlerini ve kar- diyovasküler hastalıklar gibi dejenaratif hastalıkları önleyebileceği belirtilmiştir. Bununla birlikte bazı çalışmalarda olumsuz etkileri açıklanmış, hamile kadınlar için zararlı olabileceği ve kahve tüketiminin 300 mg/g kafein mikta- rıyla sınırlandırmaları gerektiği aktarılmıştır. en_US
dc.identifier.citationcount 1
dc.identifier.doi 10.3153/FH21032
dc.identifier.endpage 328 en_US
dc.identifier.issn 2602-2834
dc.identifier.issue 4 en_US
dc.identifier.startpage 311 en_US
dc.identifier.trdizinid 498421
dc.identifier.uri https://doi.org/10.3153/FH21032
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/498421/kavurma-islemi-demlemepisirme-yontemlerinin-kahvenin-biyoaktif-bilesenlerine-etkisi-fonksiyonel-icecek-olarak-insan-sagligina-faydalari
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14517/1941
dc.identifier.volume 7 en_US
dc.institutionauthor Gök, İlkay
dc.institutionauthor İlkay GÖK
dc.language.iso tr
dc.relation.ispartof Food and Health en_US
dc.relation.publicationcategory Diğer en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Kavurma işlemi, demleme/pişirme yöntemlerinin kahvenin biyoaktif bileşenlerine etkisi: Fonksiyonel içecek olarak insan sağlığına faydaları en_US
dc.type Other en_US

Files