Adölesan bireylerde beslenme alışkanlıkları ile yeme tutum ve davranışlarının belirlenmesi

dc.contributor.advisorŞensoy, Funda
dc.contributor.authorDoğru, Esra
dc.contributor.otherBeslenme ve Diyetetik / Nutrition and Dietetics
dc.date.accessioned2024-08-07T20:04:38Z
dc.date.available2024-08-07T20:04:38Z
dc.date.issued2019
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractBu araştırma; İstanbul/Çatalca ilçesinde bulunan Çatalca Anadolu Lisesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma, adölesanların beslenme alışkanlıkları ve yeme davranışlarının değerlendirilmesi ve yeme bozukluğu olup olmadığının saptanması amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan bir anket kullanılarak toplanmıştır. Kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırmaya katılan 148 öğrencinin %39.9'u erkek ve %60.1'i ise kızdır. Öğrencilerin BKİ değerleri normal ve birbirine yakın aralıktadır. Tüm katılımcıların ise %29,7'sinin zayıf olduğu, %62,2'sinin normal, %6,8'inin hafif şişman, %1,4'ünün şişman olduğu gözlenmiştir. Cinsiyet kategorisine göre; kadınların yeme tutumu puan ortalaması ile erkeklerin yeme tutumu puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Kadınların, erkeklere göre yeme tutumu puan ortalaması daha yüksektir. Araştırmada yeme bozukluğu ile öğün atlama arasında ilişki saptanmamıştır. Araştırmaya katılan kadınların %66,3'ünün normal yeme davranış biçimi olduğu gözlenirken, %33,7'sinin yeme davranış bozukluğu olduğu gözlenmiştir. Erkeklerin ise %76,3'ünün normal yeme davranış biçimi olduğu gözlenirken, %23,7'sinin yeme davranış bozukluğu olduğu gözlenmiştir. Adölesanların geneline bakıldığında katılımcıların %70,3'ünün normal yeme davranışı olduğu gözlenirken, %29,7'sinin yeme davranış bozukluğu olduğu gözlenmiştir. Araştırmamızda öğrencilerin, bazı besin öğelerinden yetersiz beslendikleri, beslenme alışkanlıklarının yanlış olduğu görülmüştür. Öğrencilerin beslenme alışkanlıkları ve besin seçiminde bilinçlendirilmesi gerekir. Bu yüzden eğitim programları düzenleyerek farkındalık oluşturulmaya çalışılmalıdır. Anahtar Kelimeler: Adölesan, beslenme alışkanlıkları, yeme bozukluğu, EAT-26 yeme tutum testi
dc.description.abstractThis is a research about adolescence's dietary habits and eating behaviours and if they have eating disorder or not.It is researched in İstanbul/Çatalca Anadolu highschool. All the datas are collected by researcher using a self proved survey. In this survey, 148 students are participated, of them %39.9 are male and %60.1 are female.According to body mass index (BMI) , male and female students'avarage BMI assets are close to each other and normal, all participations are asset as %29.7 are weak, %62.2 are normal, %6.8 are fat, %1.4 are obese. According to sex, it is find out that statistically difference between male and female eating behaviour. Compare with the male eating behaviour, female eating behaviours are much more high. When we asset the participations' eating behaviour disorder according to BMI, it is find out that statistically a relation between all the participation and BMI group. When we asset the relation between all participations' eating disorder and skip a meal, it is not find a relation between eating behaviour disorder and skip a meal. According to adolescence's eating behaviour who participate in this research, as female, %66.3 are normal eating behaviour, %33.7 are anormal eating behaviour. As male, %76.3 are normal eating behaviour, %23.7 are anormal eating behaviour. According to adolescences' eating behaviour, %70.3 are have normal eating behaviour and %29.7 are have anormal eating behaviour. In this research, all the participations have poor nutrition about food items and have wrong food habits.According to this research, it is should raise awareness of participations and give to them educational eating behaviour skill. Key Words: Adolescence, eating behaviour, eating disorder, EAT-26 eating behaviour testen
dc.identifier.endpage118en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=4J_FzTwlrMCH4qBROpXPH0Pmgm8f5AEMj-CBm7_mCpkawDdR2QO7MBS90Cu4kDMw
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4729
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=4J_FzTwlrMCH4qBROpXPH0Pmgm8f5AEMj-CBm7_mCpkawDdR2QO7MBS90Cu4kDMw
dc.institutionauthorŞensoy, Funda
dc.institutionauthorŞensoy, Funda
dc.institutionauthorŞensoy, Funda
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectBeslenme
dc.subjectBeslenme alışkanlıkları
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectBeslenme davranışı
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectNutritional habitsen_US
dc.subjectBeslenme durumu
dc.subjectFeeding behavioren_US
dc.subjectErgenler
dc.subjectNutritional statusen_US
dc.subjectAdolescentsen_US
dc.subjectYeme tutumu
dc.subjectEating attitudesen_US
dc.titleAdölesan bireylerde beslenme alışkanlıkları ile yeme tutum ve davranışlarının belirlenmesi
dc.titleDetermination of eating habits and eating attitudes and behaviors in adolescent individualsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication5ddd2e9c-3b61-45b2-931e-f3b748a96892
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery5ddd2e9c-3b61-45b2-931e-f3b748a96892
relation.isOrgUnitOfPublicationd52a8bdd-1f8b-4052-ae98-032b3ff7e4b9
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscoveryd52a8bdd-1f8b-4052-ae98-032b3ff7e4b9

Files