Geleneksel Giresun mutfağından seçilen yemeklerin kalori ve besin değerlerinin hesaplanması ve düşük kalorili yeni tariflerin geliştirilmesi

No Thumbnail Available

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Toplum kültürünün temelini mutfak kültürü oluşturmaktadır. Toplum kendi gelişimi ile mutfak kültürünü geliştirir ve diğer toplumlardan etkilenir. Giresun mutfağında hızlı hazırlanan, ayaküstü atıştırılan yemek tarzı artarken haşıl, ceretta, celecaş gibi tarifler yavaş yavaş yeni nesillerin yemek listelerinden silinmektedir. Bu çalışmanın amacı da; bu yemek kültürünün devamlılığını sağlamak ve bunun yanında Giresun mutfağındaki bu tarifleri daha sağlıklı hale getirebilmektir. Araştırmacı tarafında belirlenen tariflerden 35 tanesinde iyileştirmeler yapılarak minimum %25 enerji düşüşü sağlanıp yeni tarifler hazırlanmıştır. Bu yemeklerin hem geleneksel hem de daha düşük kalorili olan yeni tarifleri hazırlanıp enerji ve besin öğesi değerleri hesaplanmıştır. Anahtar kelimeler; Giresun Yemekleri, Sağlıklı Giresun Yemekleri, Düşük Kalorili Giresun Yemekleri
Culinary culture forms are the basis of community culture. The community develops it's own kitchen culture through its development and is influences by other societies. While Giresun's fast-prepared and fast consumed food style increases, recipes such as 'haşıl, ceretta, celecaş' are gradually being removed from new generations' lists. The aim of this study is; to ensure the continuity of this food culture and also to make these recipes more healthy in Giresun cuisine. 35 of the recipes determined by the researcher were improved and a minimum energy reduction of 25% was achieved and new recipes were prepared. Both traditional and lower calorie recipes of these dishes were prepared and energy and nutrient values were calculated. Keywords; Giresun Food, Healthy Giresun Food, Low Calorie Giresun Food

Description

Keywords

Beslenme ve Diyetetik, Besin değeri, Giresun, Kalorimetri, Nutrition and Dietetics, Mutfak, Nutritive value, Türk mutfağı, Giresun, Calorimetry, Yemek pişirme, Kitchen, Turkish cuisine, Yemek tarifleri, Cooking, Yemekler, Recipes, Dishes, Yöresel mutfak, Local cuisine

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

118