Africa ülkeleri ve Türkiye'deki ticari ve katılım banklarının performans analizi

No Thumbnail Available

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu tez çalışması esas olarak iki bölümden oluşmaktadır: teorik bir bölüm ve ampirik bir bölümdür. Teorik bölümünde, tez konumuz olan CAMEL yöntemi aracılığıyla ticari ve katılım bankaların performans analizi ile ilgili literatür taramasını yapılmıştır. Genel olarak katılım bankacılık üzerinde durduktan sonra, Afrika ülkelerindeki, özellikle Senegal, Nijerya ve Güney Afrika'daki katılım bankacılık yaklaşımları gözden geçirerek, ticari bankalar ve katılım bankalar arasındaki temel farklılıklarını belirlemeye çalışılmıştır. Daha sonra, 2008 - 2012 finansal krizinden sonra Afrika ülkelerinde bankacılık sisteminin durumuna, özellikle Senegal, Nijerya, Güney Afrika ve Türkiye'de baktık. Bunun ardından bu tezde kullanılan performans analizi yöntemi olarak CAMEL yöntemini açıkladık. Ampirik bölümünde, 2008 - 2012 finansal krizinden sonrasının çerçevesinde, CAMEL yöntemi ile, Afrika ülkelerindeki (Senegal, Nijerya ve Güney Afrika) ve Türkiye'deki 2012 - 2014 yılları arasında, en iyi dört ticari banka ve katılım bankanın performans analizine geçtik. Ayrıca, Afrika ülkeleri ve Türkiye'deki finansal krizden sonra, ticari ve katılım bankanın finansal performansın farklılıkları meydana getirilmek amacıyla Afrika ülkelerinin ticari ve katılım bankalarının finansal performans analizini Türklerinkilerle karşılaştırdık. Afrika ülkelerinde ve Türkiye'de bankacılık sisteminin krizden hemen sonra toparlandı mı? CAMEL yöntemine göre hangi bankalar tarafından daha iyi performans gösterilmiştir.
This thesis research is formed essentially of two parts: a theorical part and an empirical part. In the theorical part, we started with a the literature review concerning our topic which is the performance analysis of commercial and Islamic banks with the use of CAMEL ranking method, then we focused on the study of the Islamic banking in general, the approach of Islamic banking in African countries particularly in Senegal, Nigeria and South Africa, we continued with the review of the main differences between commercial banks and Islamic banks, we had a look at the situation of the banking system in African countries precisely in Senegal, Nigeria, South Africa and Turkey after the 2008 - 2012 financial crisis. Afterwards, we explained the CAMEL method as the performance analysis' method used in this thesis. In the empirical part, with the CAMEL ranking method, we proceeded to the financial performance's analysis of the four best commercial banks following a ranking and the Islamic banks in African countries (Senegal, Nigeria and South Africa) as well as in Turkey between the years 2012 - 2014 that just coped with the framework of the after 2008 - 2012 financial crisis. Furthermore, we compared the financial performance's analysis of African countries commercial and Islamic banks with those of the Turkish's ones for seeing the financial performance's difference of the commercial and Islamic banks after the financial crisis in African countries and Turkey; whether the banking system in African countries and Turkey recovered too just after the crisis and which banks had performed better based on the CAMEL ranking method.

Description

Keywords

Bankacılık, Afrika ülkeleri, Bankacılık sektörü, Bankalar, Katılım bankacılığı, Banking, African countries, Performans, Banking sector, Performans analizi, Banks, Participation banking, Ticari bankalar, Performance, Performance analysis, Türk bankacılık sektörü, Commercial banks, İslami bankacılık, Turkish banking sector, Islamic banking, İslami bankacılık sistemi, Islamic banking system

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page