Kronik bel ağrılı hastalarda akdeniz diyetine uyum ve diyet inflamasyon indeksinin ağrı şiddeti ile arasındaki ilişkinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Önal, Hülya Yılmaz | |
dc.contributor.author | Yılmaz, Bahtınur | |
dc.date.accessioned | 2024-08-07T20:21:59Z | |
dc.date.available | 2024-08-07T20:21:59Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.department | Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı / Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı | |
dc.description.abstract | Bel ağrısı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık rastlanan bir kronik ağrı çeşididir ve fiziksel, psikolojik ve ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Kronik ağrının oluşumunda ve ilerlemesinde vücuttaki yüksek oranda inflamasyonun etkili olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, kronik bel ağrısı olan ve olmayan sağlıklı yetişkinlerin Akdeniz diyetine uyumu, diyet inflamasyon indeksi ile beslenme alışkanlıkları, biyokimyasal bulguları ve fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya gönüllü olarak katılan bireylere, demografik bilgileri içeren anket formu uygulanmıştır. Diyet inflamasyon indeksin hesaplanması için üç günlük besin tüketim kaydı alınmıştır. Hasta dosyalarından biyokimyasal bulguları kaydedilmiş ve antropometrik ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca Fiziksel aktivite anketi, Akdeniz diyetine uyum ölçeği ve kısa ağrı envanteri de kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda kronik bel ağrılı yetişkinlerin CRP düzeyi ortalaması sağlıklı yetişkinlerin CRP düzeyinden anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Akdeniz diyetine uyum iki grupta da düşük ve orta derece olarak sınıflandırılmıştır. Hasta ve kontrol gruplarında diyet inflamatuar indeksleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardır (Ki-kare=4,478; p=0,034). Kontrol grubunda antiinflamatuvar diyet tüketenlerin oranı (%62,6) hasta grubuna göre (%51,4) yüksek bulunmuştur (p<0,05). Bu çalışmada kişilerin diyetlerinin antiinflamatuar özelliği arttıkça sistemik inflamasyonun azaldığını kanıtlayan çalışmalarla benzer sonuçlar gözlenmiştir. Antiinflamatuar bir diyet bir çok kronik hastalığın önlenmesinde ve tedavinde kullanılabilmektedir. Ancak ağrı ve beslenme arasındaki ilişkiyi net açıklayabilmek için büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır | |
dc.description.abstract | Low back pain is a common type of chronic pain. It is stated that inflammation is effective in the formation and progression of chronic pain. In this study, it was aimed to examine the relationship between adherence to the Mediterranean diet, dietary inflammatory index and dietary habits, biochemical findings and physical activity levels in healthy adults with chronic low back pain. A questionnaire containing demographic information was applied to the individuals participating in the research. A 3-day record of food consumption was taken and anthropometric measurements were taken to calculate the dietary inflammatory index. Physical activity questionnaire, Mediterranean diet compliance form and brief pain inventory were also used. As a result of this study, the mean CRP level of the patient group was found to be higher than the control group (p<0.05). Adherence to the Mediterranean diet was classified as low and moderate in both groups. There was a statistically significant difference between dietary inflammatory indices in the patient and control groups (Chi-square=4.478; p=0.034). The rate of those who consumed anti-inflammatory diet in the control group (62.6%) was higher than in the patient group (51.4%) (p<0.05). In this study, similar results were observed with studies proving that systemic inflammation decreased as the antiinflammatory properties of the diets of individuals increased. An antiinflammatory diet can be used in the prevention and treatment of many chronic diseases. However, large-scale studies are needed to clearly explain the relationship between pain and nutrition | en |
dc.identifier.endpage | 122 | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14517/5852 | |
dc.identifier.yoktez | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=j_Fjwp4JS4mk97Puqti8rs3d50dSsTP317LnawVKWmk_4ceMXiRRTcq6IMKxLieO | |
dc.language.iso | tr | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Kronik bel ağrılı hastalarda akdeniz diyetine uyum ve diyet inflamasyon indeksinin ağrı şiddeti ile arasındaki ilişkinin belirlenmesi | |
dc.title | Determination of the relationship between the compliance with the mediterranean DİET and the diet inflammation index and pain intensity in patients with chronic lack pain | en_US |
dc.type | Master Thesis | en_US |
dspace.entity.type | Publication |