COVID-19'a Bağlı Yaşanan Korkunun Üniversite Öğrencilerinde Duygusal İştah ve Yeme Davranışlarına Etkisinin Değerlendirilmesi
dc.contributor.author | Sedat Arslan | |
dc.contributor.author | Fidan Turanli | |
dc.date.accessioned | 2024-05-25T12:22:09Z | |
dc.date.available | 2024-05-25T12:22:09Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.department | Okan University | en_US |
dc.department-temp | Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Balıkesir, Türkiye İstanbul Okan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye | en_US |
dc.description.abstract | Giriş: Bu çalışmanın amacı, COVID-19 pandemisi sürecinde örgün eğitimin sekteye uğraması, alışılagelmiş ya da beklenen üniversite hayatının olağan sürecinin etkilenmesiyle birlikte gelişen olumsuz duyguların ve yaşanan korkunun duygusal iştah ve yeme davranışlarına etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. İstanbul Okan Üniversitesi öğrencilerinden 385 öğrenci araştırmaya dâhil edilmiştir. Çalışmada katılımcılardan COVID-19 Korkusu Ölçeği, Duygusal İştah Anketi, Hollanda Yeme Davranışı ölçekleri uygulanmış olup 24 saatlik Besin Tüketim Kaydı alınmıştır. Bulgular: Araştırmaya 300 kadın ve 85 erkek olmak üzere 385 öğrenci katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalamaları 22,89±4,78 ve BKİ ortalamaları 22,22±3,47 olarak saptanmıştır. Araştırmada COVID-19’un duygusal yeme ve dışsal yeme üzerinde etkisinin olmadığı (p>0.05), kısıtlayıcı yeme üzerinde %1.6 arttırıcı etkisi olduğu (p<0.05) saptanmıştır. Araştırma sonuçlarında öğrencilerin duygusal iştah anlarında normalden daha az yediği, COVID-19 korkuları nedeniyle az da olsa kısıtlayıcı bir yeme yaklaşımı izledikleri, flor ve potasyum açısından yetersiz düzeyde besin alımı yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır (p<0.05). Sonuç: Gençlerin çoğunluğu oluşturduğu öğrencilerde sağlıklı beslenme bilgi düzeylerinde eksiklikler olabileceği düşünülmektedir. Gelecek salgınlarda alınacak önlemlerle, fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarına yönelik daha çok bilgilendirme ve toplumsal eğitimler düzenlenmesi önerilmektedir. | en_US |
dc.identifier.citation | 0 | |
dc.identifier.doi | 10.17942/sted.1188963 | |
dc.identifier.endpage | 26 | en_US |
dc.identifier.issn | 1300-0853 | |
dc.identifier.issn | 2148-5348 | |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 15 | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1158576 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.17942/sted.1188963 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1158576/covid-19a-bagli-yasanan-korkunun-universite-ogrencilerinde-duygusal-istah-ve-yeme-davranislarina-etkisinin-degerlendirilmesi | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14517/2085 | |
dc.identifier.volume | 32 | en_US |
dc.language.iso | tr | |
dc.relation.ispartof | STED/Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Diğer | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | COVID-19'a Bağlı Yaşanan Korkunun Üniversite Öğrencilerinde Duygusal İştah ve Yeme Davranışlarına Etkisinin Değerlendirilmesi | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication |