Geleneksel performans değerleme ölçütlerinin ekonomik katma değere olan etkisi tarım ve hayvancılık sektörü uygulaması

No Thumbnail Available

Date

2020

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmada geleneksel performans değerleme ölçütleri ile ekonomik katma değer (EVA) tahmin edilmeye çalışılmıştır. Araştırmalar, 01.01.2013-31.12.2019 tarihleri arasındaki Borsa İstanbul AŞ'de yer alan tarım ve hayvancılık sektöründeki bir şirkette gerçekleştirilmiştir. Regresyon analizleri SPSS 20 programı kullanılarak hesaplanmıştır. Regresyon analizinde EVA bağımlı değişken olarak kabul edilmiştir. Aktif kârlılık, öz sermaye kârlılığı, hisse başı kâr, Fiyat/ Kazanç oranı, Piyasa Değeri/Defter değeri ve satışların getirisi oranları bağımsız değişken olarak kabul edilmiştir. 63 adet regresyon modeli oluşturulmuştur. En anlamlı olan modellerden en yüksek açıklama gücüne sahip olan modeller belirlenmiş ve yorumlanmıştır. Aktif kârlılık ve satışların getirisi bağımsız değişkenleri ile açıklanma gücü %99,1 olan anlamlı ve oto korelasyonu olmayan bir model tespit edilmiştir.
In this study, it has been tried to predict the economic value added (EVA) with traditional performance appraisal rates. The researches were carried out in a company in the agriculture and livestock sector in Borsa Istanbul AŞ between 01.01.2013-31.12.2019. Regression analyzes were calculated using the SPSS 20 program. EVA was accepted as the dependent variable in the regression analysis. Return on assets, return on equity, earnings per share, price / earnings ratio, market value / book value and return on sales ratios are accepted as independent variables. 63 regression models were created. Among the most meaningful models, the models with the highest explanatory power were determined and interpreted. With the independent variables of return on assets and return on sales, a model with an explanation power of 99.1%, meaningful and not auto correlated was determined.

Description

Keywords

İşletme, Ekonomik katma değer, Havacılık sektörü, Business Administration, Economic value added, Performans değerlendirme, Aviation sector, Performans ölçümleri, Performance evaluation, Performance measurements, Tarım sektörü, Agricultural sector

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

100