Yiyecek ve içecek işletmelerinde maliyet kontrol sürecinin standart maliyet yöntemi ile incelenmesi

dc.contributor.advisorÜnal, Halit Targan
dc.contributor.authorYıldız, Hülya Ümmühani
dc.date.accessioned2024-08-07T20:06:16Z
dc.date.available2024-08-07T20:06:16Z
dc.date.issued2019
dc.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü / İşletme Ana Bilim Dalı / Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
dc.description.abstractEtkin rekabet ortamında faaliyetlerini sürdürmeye çalışan yiyecek ve içecek işletmelerinin temel amacı, pazar paylarını ve karlılıklarını artırmak, müşteri devamlılığı sağlayacak ürün üretmektir. Bu amacı gerçekleştirmek için de maliyetlerini kontrol etmek ve maliyet etkinliği sağlamak zorundadırlar. Bu nedenle yiyecek işletmeleri menü planlamasından tutunda satış değerlendirme bölümüne kadar ürettikleri ürünlerde maliyet kontrolü sağlamaya çalışmaktadırlar. Yiyecek işletmelerde, standart maliyet ve ürün miktarlarını karşılaştırmalı olarak kullanılması etkin bir maliyet kontrolü sağlamaktadır. Etkin bir maliyet kontrolü; hata payını ve hileyi önleyeceği gibi, işletmenin karlılığını artıracağı için önem arz etmektedir. Çalışmanın amacı, standart maliyeti ele alarak yiyecek- içecek işletmelerinde maliyet kontrolü ve etkinliğinin nasıl sağlanacağını ortaya koymaktır.
dc.description.abstractThe main purpose of the food and beverage enterprises, which try to continue their activities in an effective competition environment, is to increase their market shares and profitability and to produce products that will ensure customer continuity. In order to achieve this goal, they have to control their costs and provide cost effectiveness. For this reason, food businesses are trying to provide cost control in the products they produce from menu planning to sales evaluation section. In food establishments, the comparative use of standard cost and product quantities provides effective cost control. Effective cost control; error and fraud, as well as to increase the profitability of the business is important. The aim of this study is to determine the cost control and effectiveness of food and beverage enterprises by taking the standard cost into consideration.en
dc.identifier.endpage69en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4884
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=vjszP7PzV0HebcjFEvDfwILcaNQ6PW4zahqNWDp3h4ilYRHwTbAnHrM5AfFnRIiN
dc.language.isotr
dc.subjectMaliye
dc.subjectMaliyet
dc.subjectMaliyet kontrolü
dc.subjectFinanceen_US
dc.subjectCosten_US
dc.subjectStandart maliyet
dc.subjectCost controlen_US
dc.subjectYiyecek içecek işletmeleri
dc.subjectStandart costen_US
dc.subjectFood and beverage operationsen_US
dc.subjectYiyecek içecek sektörü
dc.subjectFood and beverage sectoren_US
dc.titleYiyecek ve içecek işletmelerinde maliyet kontrol sürecinin standart maliyet yöntemi ile incelenmesi
dc.titleInvestigation of cost control process in food and beverage facilities with standard cost methoden_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files