15-25 yaş arası aktif spor yapanlarda beslenme ve spor ilişkisine dair bilgi düzeylerinin saptanması

dc.contributor.advisorAkman, Mehmet
dc.contributor.authorAçıkgöz, Selin
dc.date.accessioned2024-08-07T20:07:09Z
dc.date.available2024-08-07T20:07:09Z
dc.date.issued2019
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractBu araştırma, sporcuların demografik özelliklerini, beslenme bilgilerini ve bazı parametrelerle (beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümler) ilişkisinin saptanması amacıyla, Balıkesir İl'inin Ayvalık ilçesinde futbol ve voleybol kulüplerinde yürütülmüştür. Eylül-Kasım 2018 tarihleri arasında yaşları 15-25 arasında değişmekte olan, 130'u erkek, 20'si kız olmak üzere toplam 150 sporcu üzerinde yapılmıştır. Beslenme alışkanlıkları, bilgi düzeylerini ve antropometrik ölçümlerini belirlemek için daha önce yayınlanmış bilimsel çalışmalardaki veriler değerlendirilerek araştırmacı tarafından 32 soruluk bir anket düzenlenmiştir. Anketler sporcuların antrenman arasın da açıklama yapılarak uygulanmıştır. İstatiksel hesaplamalarda SPSS (versiyon 17.0) programından yararlanılarak sonuçların değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatiksel metodların yüzde (%), frekans dağılımı (f), ki-kare test istatistiği (𝑥2) analizi kullanılmıştır. p değerinin 0,05'ten küçük olduğu durumlarda gruplar arası fark anlamlı kabul edilmiştir. Sporcuların %50,0'si 19-22 yaş, %26,7'si 23-25, %23,3'ü 15-18 yaşları arasındadır. Araştırmaya katılan sporcuların %3,3'ü ilkokul, %76,7'si lise, %20,0'si üniversiteye gitmektedir. Sporcu beslenme bilgisinin %3,3'ünün diyetisyenden alınmış olduğu bulunmuştur. Sporcu beslenme bilgisi ile müsabaka öncesi öğündeki tercihleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p<0,05). Araştırma da öğün atlama oranının sık olduğu ve çoğunlukla atlanan öğünlerin kuşluk ve gece beraber (%16,7), kuşluk (%13,3) ve gece (%10,0) olduğu görülmüştür. Yaşları ile günlük su tüketimlerine göre anlamlı bir ilişkisi olduğu saptanmıştır (p<0,05). Sonuç olarak; sporcuların diğer gruplardan farklı olarak beslenme ve öğün düzenleri daha fazla önem arz ettiği için antrenörler ve ailelere beslenme konusunda uzman kişiler tarafından etkin eğitimler verilmesinin uygun olacağı, bu konuda daha geniş çaplı benzer çalışmalara ihtiyaç duyulduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Sporcu beslenmesi, Beslenme alışkanlıkları, Beslenme bilgisi
dc.description.abstractThis research was carried out in football and volleyball clubs in Ayvalık district of Balıkesir province in order to determine nutritional information levels and to determine the relationship between some parameters (nutritional habits, anthropometric measurements). Between September and November 2018, a total of 150 athletes, 130 of whom were male and 20 of them were female. In order to determine nutritional habits, knowledge levels and anthropometric measurements, data from previously published scientific studies were evaluated and a survey of 32 questions was conducted by the researcher. The questionnaires were carried out by explaining the training of the athletes. Statistical analysis statistical analysis was performed using SPSS (version 17.0) program to evaluate the results using descriptive statistical methods such as percentages (%), frequency distribution (f), Chi-square test statistic (x2), statistical analysis was performed using SPSS (version 17.0). 50.0% of the athletes are between the ages of 19-22, 26.7% between 23-25, 23.3% between the ages of 15-18. 3.3% of the athletes participating in the research go to primary school, 76.7% go to high school and 20.0% go to university. It was found that 3.3% of sports nutrition information was obtained from dietician. There was a significant relationship between sports nutrition information and pre-competition meal preferences (p <0.05). In the research, it was seen that the rate of skipping meals was frequent and mostly skipped meals were together with mid-morning and night (16.7%), mid-morning (13.3%) and night (10.0%). There was a significant relationship between age and daily water consumption (p <0.05). As a result; It is thought that trainers and families should be given effective trainings by experts in nutrition since it is more important that nutrition and meal arrangements of athletes are different from other groups. Keywords: Sports nutrition, Nutrition habits, The level of nutrition knowledge,en
dc.identifier.endpage82en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14517/4988
dc.identifier.yoktezhttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=4J_FzTwlrMCH4qBROpXPH6eFviD1tsdS1Ppt0bIDb4US6mmUvBYrsVcCaasjYVBZ
dc.language.isotr
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectBeslenme
dc.subjectBeslenme alışkanlıkları
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectBeslenme okuryazarlığı
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectNutritional habitsen_US
dc.subjectBilgi düzeyi
dc.subjectNutrition literacyen_US
dc.subjectErgenler
dc.subjectLevel of knowledgeen_US
dc.subjectAdolescentsen_US
dc.subjectSpor
dc.subjectSportsen_US
dc.title15-25 yaş arası aktif spor yapanlarda beslenme ve spor ilişkisine dair bilgi düzeylerinin saptanması
dc.titleDetermination of knowledge levels on nutrition and sports relations between 15-25 years of active sportsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files